Bilo bi dobro da se SDA vrati principima iz 1990.

ljubuski.info

Premijer Zapadnohercegovačke županije i dopredsjednik HDZ BiH Zdenko Ćosić izjavio je kako je pozitivno iznenađen javnim iznošenjem stava veleposlanika Izraela za BiH, odnosno Veleposlanstva Izraela, koji je podržao prijedlog hrvatske strane o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Ćosić podsjeća kako je više puta razgovarao s izraelskim veleposlanikom Gendlerom, službeno i neslužbeno, ističući kako je riječ o čovjeku s velikim iskustvo koji dobro razumije bit problema s kojim se BiH susreće.
Doživljavam stav izraelskog veleposlanika i veleposlanstva kao potporu Bosni i Hercegovini i priznanje hrvatskim nastojanjima u kreiranju mira i stabilnosti u zemlji, kazao je Ćosić.

Izraelska podrška uslijedila je nakon posjete gospodina Čovića Jeruzalemu, te nekoliko konkrentnih aktivnost koje su nakon toga uslijedila od izmjene naziva mostarskih ulica, pa do Čovićeve inicijative da se zakonski definira pojam antisemitizma. Može li se zaključiti da ništa zapravo ne dolazi samo od sebe- slučajno?

Naravno da je inicijativa predsjednika Čovića naišla na razumijevanje u Izraelu. Te inicijative su vrlo važne za Bosnu i Hercegovinu. Treba zaustaviti javnu manipulaciju pojmovima. Ne samo pojmovima kao što su antisemitizam i holokaust, nego i pojmovima kao što su "probosanske stranke" - što nužno implicira postojanje "antibosanskih stranaka" to jest dovodi do paušalnog i opasnog etiketiranje svih neistomišljenika, ili pojma "antifašizam" koji stalno proizvodi "fašiste" kao hranu za svoje preživljavanje. Politike i pojedinci koji manipuliraju ovim pojmovima, glavni su generatori podjela u društvu. Takvim politikama je prirodno stanište onaj prljavi prostor između sukobljenih strana. Bez sukoba, oni nestaju.

Zanimljiva je reakcija bošnjačkih političara i političkih aktivista. Oni vladajući tvrde kako je gospodin Čović izmanipulirao Izreal jer hrvatski prijedlog, kako kažu, vodi daljnjim etničkim podjelama i protivan je europskim, građanskim vrijednostima. Bošnjački oporbenjaci, pak, tvrde to isto, s tim da izraelsku podršku hrvatskom prijedlogu izmjene Izbornog zakona doživljavaju kao poraz vanjske politike BiH, jer su Hrvati pridobili Izrael unatoč tome što je, kako kažu, odnos "probosanskih snaga" u Predsjedništvu u odnosu na antibosanske 2:1, a "patrioti" vele, drže i ministarstvo vanjskih poslova. Kako komentirate takve reakcije?

Upravo ste naveli još neke pojmove koji su žrtva političke manipulacije: "daljnje etničke podjele", "građanske vrijednosti"… Rigidni nacionalisti i otvoreni šovinisti, stalno se pozivaju na građanske vrijednosti kao da će taj pojam prekriti nacionalističku i ljudsku mržnju koju bljuju prema svima koji drukčije misle. Ti zajapureni bošnjački nacionalisti su otišli tako daleko pa čak i afirmaciju ustavnih vrijednosti Bosne i Hercegovine nazivaju porazom b-h politike!? Naravno, ne radi se o porazu Bosne i Hercegovine nego o porazu njihove agresivne politike majorizacije i terora. Čudim se što se ne čuju trijezne glave unutar bošnjačkog političkog korpusa!? Ovo je vrijeme kad bi netko trebao zaustaviti spiralu mržnje kojom se javnost truje svakodnevno. Dobro bi bilo kad bi netko iz najjajče bošnjačke stranke vratio stvari na "tvorničke postavke" i podsjetio na programske principe te stranke. U jednom od tih principa, petom po redu, stoji doslovno: "Definirajući demokratiju ne prvenstveno kao vladu većine, nego kao vladu zakona, mi hoćemo da istaknemo privrženost načelu potpune ravnopravnosti velikih i malih naroda… i u tom smislu odbacujemo svaki vid majorizacije. Vladavina većine bez posredovanja zakona neizbježno se pretvara u tiraniju većine, a tiranija većine je tiranija kao i svaka druga."

Što se to dogodilo pa su bošnjački prvaci odustali od "načela potpune ravnopravnosti", što se dogodilo pa im "svaki vid majorizacije" nije više tako mrzak, a "tiranija većine" im je postala "građansko pravo" i "europska vrijednost"!?

Odgovor je jednostavan: Ova su načela pisana i promovirana na osnivačkom skupu SDA u ožujku 1990. godine dok je tiranija većine prijetila iz Beograda, dok se Milošević zalagao za "građanske vrijednosti" kao oni, "probosanski patrioti" danas… Danas su zaboravili na načelo "potpune ravnopravnosti velikih i malih" jer se osječaju veliki; danas ne odbacuju svaki vid majorizacije nego joj pridaju značaj "građanske vrijednosti"; danas tiranija većine nije tiranija kao i svaka druga samo zato što su oni većina!? Kad je razotkriven jedan od bošnjačko-srpskih dogovora o podjeli Bosne i Hercegovine, u travnju 1991. godine, Alija Izetbegović, želeći se distancirati od propalog dogovora, izašao je pred novinare i rekao: "Nema mira i stabilne BiH bez suglasnosti tri naroda…" Valjda će se i njegov sin, ali i svi njegovi politički sinovi, vratiti na ovu izvornu i jedinu sigurnu postavku na kojoj se može graditi Bosna i Hercegovina.

Neka bošnjačka udruženja pisala su izraelskom veleposlaniku uvjeravajući ga kako je hrvatski prijedlog zasnovan na politici UZP-a, tj. fašistički, kako su Hrvati izmijenili nazive ulica u Mostaru po ustaškim dužnosnicima tek pod njihovim pritiskom, prešućuju kako u Sarajevu i dan danas postoji bar desetak ulica koje nose nazive po muslimanima koji su bili dužnosnici ili ideolozi NDH? Nije li to vrhunac licemjerstva?

To je primjer lažnog antifašizma! Primjer takozvanog antifašizma zastrašivanja, odnosno političke mimikrije iza koje stoji program izgona iz javnog života i hajka na drugog i drukčijeg.

Zanimljivo je kako je na priopćenje Veleposlanstva Izraela negativno reagirao i predsjednik Židovske zajednice u BiH Jakov Finci. On je u izjavama sarajevskim medijima pokušao umanjiti značaj tog priopćenja ustvrdivši kako to nije službeni stav Izraela, već samo izraelskog veleposlanstva. Kako to komentirate?

Siguran sam da je mišljenje Jakoba Fincija o ovom pitanju, udaljenije od službenog stava Izraela nego mišljenje izraelske ambasade.

Očekujete li možda da će nakon podrške Izaela bh Hrvatima, sarajevskoj politici stići podrška Islamskog džihada iz Gaze?

Mislim da je bošnjačkoj politici, kao i svakoj drugoj politici u Bosni i Hercegovini, presudna potpora Zapada!

Planira li hrvatska politika u BiH i konkretno županije na čijem ste čelu nastaviti suradnju s državom Izrael i u kojim područjima. Postoje li neki konkretni projekti?

Od prvog razgovora s izraelskim ambasadorom gospodinom Gendlerom naša suradnja kontinuirano traje na raznim područjima. Siguran sam da ćemo uskoro imati i konkretne rezultate.

HMS

Glas naroda

Najbolje bi bilo da ti i cijela tvoja politicka klika u zupaniji date ostavke i rješite ovaj narod od vašeg terora,uhljebnistva,i lopovluka........

Da, Cosic je klasični kriminalac.

Koliko je meni poznato, g-din Ćosić je župan ZHŽ a što spada u domenu lokalne i regionalne samuprave !

Vidite kako poroci unište čovjeka. Jetreni mlatimudan.
Da je on na funkciji u Sarajevu ona bi ga prevela na islam.

Apsolutno se slažem sa naslovom ali bih napisao još jedan,bilo bi nam svime bolje

HDZ se mora vratiti na principe 1990 godine

Tako je, neka metu isprid svog praga.

Šta će na ovo reci Erdogan.

Šta si imao 1992 a šta danas gdje i kako si zaradio milione ugroženi Zdenko

najbolje da SDA i HDZ i njihovi velike vođe sjaše sa vrata ovim građanima

Sjeća li se neko po kojim pravilima se glasalo na prvim višestranačkim izborima 1990. godine?

Premijer od rata i još misli biti. Tito ima manje predsjedničkoga staža. Ima li u Širokom Brijegu netko mlađi i sposobniji da ga zamijeni ili ćemo još godinama slušati parole koje nitko ne želi da čuje.

ćosiću pa na pologu si doveo aliju i derao se alija alija spašavaj hahah imaš na youtube sve snimljeno ne može se pobrisati, koji si ti garib stalno si ti jadan ugrožen a sve veći , bogatiji i pijaniji

I probija zidove turističke zajedni e u grudama i sa jatacima radi kriminal

Gledao sam snimal s Pologa kad sav okupljeni narod (Hrvati) skandiraju Alija, Alija, oduševljeni dolaskom Izetbegovića na barikadu To je bila 1991. godina, a onda dođe 1992 godina, Grac i sporazum s Karadžićem i taj isti Alija posta b....a, eto šta ti je politika, a narod ko narod reži na koga mu gazda kaže.

Alija je,ko predsjednik,samo tada dosa u Siroki i to da propusti vojsku a molio Boga da se sa njima pobijemo.Sta fali sporazumu iz Gradca?Jel ti smeta sto smo nenaoruzani i neobuceni dobili vrimena da se naoruzamo i pripremimo?

Sporazum u Gracu u vrijeme najžešćih borbi u Posavini, Koljević gostuje u Zagrebu 92. momci ginu u Posavini , kreće rat s Muslimanima, ginu momci, mir s Muslimanima, ponovo rat protiv Srba opet ginu momci, tj stalno gine sirotinja, a političari se igraju bogova rata pregovaraju, trguju teritorijem, naftom, oružjem itd. Kad Hrvati iz BiH u Dejtonu inzistiraju na Posavini, Milošević im kaže to smo se ja i Franja davno dogovorili. Kad su uhapsili Karadžića, Šarinić Hrvoje daje komentar kako je Karadžić bio čovjek veseljak, kad su bili na pregovorima, karte na stolu a oni bi se znali zarakijati i zapjevati. Oni pjevaIi, a mi ginuli, e mamu im svima hebem.

Ti ne pises iz mrtvih vec zivih pa ne znam otkud to "mi"?Sta fali pregovorin i primirju?To smo u ratu uvik rado cekali.Posle dogovora u Gracu nasli su se neki krvoloci koji su prisikli koridor pa kad je krenulo bombardovanje kuku svak kriv samo oni nisu.To ti je ko ovi sto klicu ljutu travu na ljutu ranu a kad popuse ajme izdaja ,prevara,nije fer,nije demokracki,nije krscanski.Ispeci pa reci.Ratovi se ne vode samo oruzjem.

Ti očito rata nisi omirisao. Presjecanj koridora su vodili očasnici profesionalci, presjecanje koridora je dovelo sao krajinu i zapadni dio RS-a u odumiranje. A to se nije uklapalo u dogovor iz Graca pa su onda određeni emisari koje spominje pokojni general Stipetič vršljali po Posavini i nagovarali postrojbe da se povuku preko Save u RH da nema smisla braniti taj prostor i Posavina je pala. Tjekom borbi za Posavinu Srbi granatiraju Slavonski Brod i sela okolo njega, al naftovod nisu dirali jer je nafta išla za Srbiju, zamisli tom mrskom neprijatelju. I onda Hag presudi UZP...

Kad ste bili tako g.l.u.p.i i prisikli koridor92',sto ga niste odbranili ili sto ga niste ponovo prisikli95'?

Vojni stratezi nisu bili glupi, presjecanjem koridora je bilo šah mat za zapadni dio RS i SAO Krajinu. Ostali su bez logistike iz Srbije, a Srbija je tad dobila sankcije i ostajala bez goriva, ogromna inflacija haos i bijeda su bili. Već sam ti rekoa to se nije uklapalo u dogovor iz Graca, i već sam ti citirao pokojnog generala Stipetića koji spominje generale Praljka , Čermaka itd koji dolaze u Posavinnu bez njegova znanja kao zapovjednika zone i huškaju vojsku da napušta položaje. I pokušaju presjecanja su sabotirani o tomme general Stipetić govori javno, imaš na netu ukucaj pa pogledaj. Dok je trećina Hrvatske okupirana praviti dogovore o podjeli susjedne države sa agresorom na tvoju državu glupost i ludost koja je ostavila nesagledive posljedice i bacila mrlju na Hrvate,

Nije valjda da su i osovce na celu sa strategom Prkacinom nagovorili da se povuku?Ja znam da ti pokusavas ponavljat mantru o Hrvackoj izdaji Posavine ali jedina je istina da u Posavini i sto se branilo i organizovalo su odradili Tudzman i Hrvati.Neka budala se nasla pa je prisicala koridor,sto se nikad ne radi narocito ako je neprijatelj inferiorniji.Da se nije koridor prisica Posavina bi opstala ko sto je opsta Odzak.Ponavljam ,Posavinu je jedino branio Tudzman,HV iHVO.

Pričaš Tuđmanovo evanđelje, mora da ti je dao masnu kobasu pa mu ližeđš petu i režiš na one koji ne mile kao dragi vođa. Ako su za tebe generali Stipetič, Tus i ostali koji su vodili HV i operativnu zonu Posavina zlikovci i vojne neznalice, onda s takvim stranačkim ulizicama koji žive u tegli i misle da je poklopac nebo nemam šta pričati. To malo teritorija što je ostalo pod kontrolom Hrvata su mrvice i nebitno, 200 000 Hrvata je žrtvovano, radi dogovora u Gracu, a to nas je koštalo presude u Hagu.Pogledaj na netu izjave Stipetića, Tusa, Marka Lukića o Posavini i padu tj izdaji i prodaji od strane Tuđmana i političkog vodstva RH, nadam se da ćeš skužiti

Cim su je izgubili odmah ti je sve receno o njihovoj strucnosti.Ako ja pricam Tudjmanovo evandjelje onda je za mene to cast,on zasigurno nije naredio prisicanje koridora,ali ti drzis hudbu islamisticku koju ponavljate zadnjih evo 30g.I Stipetic ti sam ni jednom izjavom ne proziva Tudjmana ali lipo kaze da sa strane pod kontrolom Muslimana,iako je dogovorio,nije dobio ni ispaljena metka podrske.I jedno logicno pitanje,zasto 95' niste prisicali koridor kkad je HV i HVO vec sve odradio?Ili zasto to niste odradili prija Oluje da pomognete opkoljenom Bihacu?

Sporazum iz Graca inicirala je Velika Britanija.

Dobro ti je podaduo..

Prvo nek riješi kriminal unutar širokobriješkog HDZA koji su u stanju probiti vrata turističke zajednice ko majveći teroristi i manipulirati sud i svoje ljude.Kad to riješi onda nek kritizira druge.Nek ne štiti svog omiljenog ministra koji sve koči prima naknadu godinama iz turistićke i na kraju kad se ovoga dočepaju Sarajevski mediji ne piše mu se dobro.

Sad su u gabuli zidovi u turističkoj pokazali kako su ih probijali.To nema nigdje a FTV dolazi raditi prilog o time.Sad ce reci da je zidove probila SDA i da je Uprava civilne zaštute entar moći političkog Sarajeva.Okriviće SDA jer oni vile svoj narod.Naravno gaze ga gdje stignu samo su sad uhvaćeni.

ja sam davno kazao da je Zdenko Cosic jedan od najvećih kriminalaca u zzh
on treba upoznati zatvor i ispričati se narodu za pljačku

čija je klima u turističkoj zajednici
Cosicu kriminalcino

Zar nije tog Sirokobriješkog ministra privodila neki dan policija na sud da svjedoči, priča se po gradu?

Štooo? Nema informacija o komu se radi, da li je to patka

Pamet i ministar praavosudja

Ministar pravosuđa ne odaziva se na ročišta. "MINISTAR PRAVOSUĐA". Policija ga mora privodtiti. Zemljo otvori se. Kako bi se trebali ponašati građani?. Ministre, daj OSTAVKU. ako imaš obraza ( a nemaš)

Čovik koji kaže da je pametan i da je pročita samo jednu knjigu u životu

Da je istina bilo bi u medijima pricalo bi se,ovako rfkla kazala.

Probili zid turisticke zajednice sve ima crno na bilo i objaviće Klik.ba

Pogledaj malo sudski spis na sudu a 18.8. Sve će izići na vudjelo

Jadranka Bosnjak pod novom istragom

Kako ti nije dosta laganja. Nikakva istraga se ne provodi osim u tvojoj glavi. Ohladi glavu i ne lupetaj imenima. Da je bilo nešto sumnjivo znalo bi se. Odmori se od gluposti

Jesi siguran da ne ide istraga

105% nema istrage, sve je u redu. To što je više fakulteta završila za malo vremena pokazuje da ima kapacitet i zna studirati. Svi mogu studirati ako žele, uspijevaju samo podobni

Sponzoruša koja mi se nikad nije sviđala. Kava sa njom mi je grč u želudcu. Kako uništava tuđe živote je besramno. U crkvu idi i spasi se tame u kojoj živiš. Izašla iz učionice i ne zna nikoga tko je radio sa njom. Karijera je upropastila.

Misliš studirao, obično sve znamo koga smo viđale na fakultetu ili nismo

Jadna mačko ti i sad samo na nju misliš i o njoj pišeš. Baš ti je život jadan i besmislen.:D

Samo ste ljubomorni jer su Sirokobrijezanke fatalne po Vladu.

Pitajte Kraljevica kako je i gdje zaposlio rodicu od ovog Cosica,prešla i godine za zaposlenje za to radno mjesto ali sta ima veze partija sve sredjiva.

Jadranka one su ljubomorne na tebe što nisu završile u jednoj godini dva fakulteta i sad te ogovaraju. Sve bi dale da su na tvom mjestu jer politika određuje tko će bit i ravnateljica. Da si sređena i trošiš proračunske novce i to se zna. Ljubomorne duše sve bi dale da ste na Jadrankinom mjestima.

Istina dolatija na sud molija da ga ne privode

Mater Lončar sve zakuva

Najbolje bi bilo da se vi svi vratite u 1990 pa da vas pozatvaraju

Bilo bi dobro da se SDA vrati principima iz 1990.
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Sustav veza i poznanstava Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari