Slučaj Blaž Kraljević - hrvatska Pandorina kutija

ljubuski.info

Već 30 godina, na 9. kolovoza, u mjestu Varda kraj Kruševa obilježava se godišnjica mučkog ubojstva generala HOS-a Blaža Kraljevića i njegovih osam vojnika koji su se automobilima vraćali iz Mostara prema Ljubuškom gdje se nalazilo Zapovjedništvo HOS-a za Hercegovinu.

Kraljevića i pratnju dočekala je zasjeda, a za njihovo ubojstvo ni do danas nitko nije odgovarao, unatoč iscrpnoj dokumentaciji o događaju u tužiteljstvima BiH i Hrvatske. Ova bratoubilačka ubojstva, za koje obitelji pobijenih još uvijek čekaju pravdu, najveća su sramota među Hrvatima uopće u posljednjem ratu. Ova ubojstva zasigurno su značajno promijenila tijek rata u BiH koji se počeo rasplamsavati između Bošnjaka i Hrvata.

Nema odgovora tko je naredio ubojstvo

Toga dana, nakon povratka iz Mostara, iz pripremljene zasjede na kontrolnom punktu HVO-a Varda u mjestu Kruševo iznad Mostara, ubijeni su general Blaž Kraljević i njegovih osam vojnika iz pratnje - Osman Maksić, Šahdo Delić, Ivan Granić, Mario Medić, Vinko Primorac, Gordan Čuljak, Marko Stjepanović i Rasim Krasniqi.

I danas u uskim krugovima vlada polemika tko je prvi potegnuo oružje no, kako se čini, to će i dalje ostati temom rasprava jer nitko od napadnutih nije živ te su dostupne samo projekcije nekolicine preživjelih osoba koje su taj dan bile na zasjedi. Svako obilježavanje godišnjice stradanja ponovni je poziv da se ovakva tragedija više nikada ne dogodi, ali poziv pravosuđu da pred lice pravde izvede odgovorne. No, ni 30 godina nakon ove tragedije - nema niti optužnica, niti presuda za odgovorne te je ovo jedna od najvećih misterija proteklog Domovinskog rata, ali i vrlo osjetljiva tematika kojom se nitko ne želi baviti. Naime, poznato je da je 9. svibnja 1992. Kraljević izdao proglas potpisan u Ljubuškom protiv sporazuma Boban - Karadžić o prekidu neprijateljstava postignutog 6. svibnja na tajnom sastanku u Grazu.

Nema podjele BiH. Možemo i hoćemo sačuvati BiH za sve nas, nećemo ostaviti naš narod na cjedilu. Ili ćemo svi izginuti, ili ćemo svi biti slobodni. Mi nismo spremni za izdaju. Radovan Karadžić je ubojica hrvatskog i muslimanskog naroda, a Mate Boban ne može i nema pravo zastupati, odnosno, odvoditi Hrvate i Muslimane BiH u propast, stajalo je, između ostalog, u tom proglasu.

Boban je od Kraljevića u nekoliko navrata tražio da stavi HOS pod zapovjedništvo HVO-a te da razoruža Bošnjake u HOS-u, a Kraljević je odbio i jedno i drugo. Boban je tih dana zapovjedio da se i HOS-ovci moraju povinovati i zaustavljati na kontrolnim punktovima HVO-a, a Kraljević je HOS-ovcima zapovjedio da isto ne učine, jer HOS nije bio pod zapovjedništvom HVO-a. Na dan ubojstva, a dan prije sastanka s Bobanom, Kraljević se u hotelu 'Ero' obratio novinarima najavljujući formiranje zajedničkog zapovjedništva HOS-a, HVO-a i Armije BiH. Potom je zajedno sa svojom pratnjom sjeo u dva automobila i krenuo prema Ljubuškom.

Tijela otkrivena u kombiju u Omišu, vozač pobjegao

Oko 14 sati po dolasku u mjesto Kruševo, na kontrolni punkt Varda, pokušava ih zaustaviti Vojna policija i 15 vojnika Kažnjeničke bojne, a Kraljević i pratnja odbijaju stati te je uslijedio neviđeni oružani okršaj. Svi HOS-ovci su ubijeni, a prema dostupnim dokumentima, njihova tijela su potom su dovezena pred Duhansku stanicu u Širokom Brijegu. Nakon toga je kombi s njihovim tijelima hrvatska policija slučajno otkrila prilikom stajanja ispred semafora u Omišu jer je iz kompija kapala krv. Prema dostupnim dokumentima, vozač kombija bježi i ostavlja vozilo, a policija je nakon njegovog otvaranja imala što vidjeti. Tko je i zašto kombi uputio prema Dalmaciji i danas je nepoznanica.

Kraljević je pokopan 13. kolovoza na groblju u mjestu Lisice. Posmrtno ga je HSP odlikovao činom krilnika, a hrvatski predsjednik Franjo Tuđman 3. prosinca 1996. redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom. Zalagao se za cjelovitu BiH i savez Hrvata i Bošnjaka u borbi protiv tadašnjeg agresora na BiH i Hrvatsku, JNA i paravojnih, četničkih snaga.

- Nismo katolička vojska jer u redovima HOS-a ima 30 ili 40 posto Muslimana. Mi smo vojska Bosne i Hercegovine. Osobno bih želio vidjeti Hrvatsku do Drine, ali o tome će odlučiti ovi ljudi ovdje, stanovništvo BiH, kada rat završi', jedna je od njegovih izjava.

Šešelj: 'Tutići organizirali zasjedu'

Mnoge su teorije kako je i zašto došlo do tragedije na punktu u Kruševu, a pitanje je li se ipak mogao postići sporazum, izbjeći tragedija, je li politika mogla učiniti više, te tko je odobrio masakr - ostaju neodgovorena. Međutim, upravo o ubojstvu kraljevića svojedobno je govorio i kontroverzni predsjednik još kontroverznije Srpske radikalne stranke, četnički vojvoda i bivši potpredsjednik Vlade Srbije, Vojislav Šešelj, koji je zbog zločina nad Hrvatima u Vojvodini i selu Hrtkovci osuđen pred sudom u Haagu na 10 godina zatvora. On je u Jutarnjem programu TV Happy 'Dobro jutro Srbijo' u prosincu prošle godine, između ostaloga, govorio i o druženju s Mladenom Naletilićem Tutom, preminulim nekadašnjim zapovjednikom 'Kažnjeničke bojne' i također haškim osuđenikom zbog zločina nad Bošnjacima na području Hercegovine. I Šešelj i Naletilić proveli su zajedničke godine u haškom pritvoru tijekom suđenja te su bili u vrlo prijateljskim odnosima, a Šešelj je i poslao vijenac na njegovu sahranu. O ubojstvu Blaža Kraljevićai njegove pratnje Šešelj je tada kazao:

Što se tiče Blaža Kraljevića, sve to je urađeno u dosluhu s hrvatskom službom. Blaž Kraljević je bio zapovjednik tzv. Hrvatskih oružanih snaga (HOS je kratica za 'Hrvatske obrambene snage' - op.au.). HOS, to su Paragine paravojne snage i one su bile u sastavu muslimanske vojske BiH i suprotstavljali se HVO-u i regularnoj hrvatskoj vojsci koja je u vrijeme sukoba s muslimanima imala 15 brigada. I ovaj (Blaž Kraljević) je bio u posjeti kod Štele u njegovoj jedinici. Ovi Tutići su organizirali zasjedu, pripremili protuavionske topove 20 mm i raspalili po njima da ništa od njih ostalo nije'. Prijateljstvo Šešelja i Tute ogledalo se i u njegovoj gesti slanja vijenca na njegovu sahranu. 'Milošević je prije mene došao u Haag i to nepune tri godine prije mene. I on se već sprijateljio s Tutom. I on meni kaže jednom: 'Ja znam da on pola stvari veze i izmišlja, ali ga lijepo slušati'. Zaista je bio zabavan i duhovit. Onda kad sa mnom uđe u duel, svi se valjaju od smijeha. To je bilo kao šovinistička farsa, mi smo bili kao duhovna hrana za ove tamo ostale paćenike koji bi često padali u neku letargiju i depresiju. On je duhovit bio i u tim našim šalama skoro nismo imali granica - 'tko će koga'. Kad je Milošević umro, Tuta je oba svoja sina poslao na sahranu u Požarevac. Ja nisam mogao ići na Široki Brijeg na sahranu. Ne bi ni ti smio, a kamoli ja. Ali sam pozvao jednog, isto haškog supatnika, i zamolio ga da kupi taj vijenac i da s jedne strane piše 'Posljednji pozdrav dragom prijatelju', a s druge strane 'Tuti Naletiliću od Vojislava Šešelja'.

Koliko se Šešeljeve riječi mogu uzeti kao točne, a koliko s rezervom, te postoji li mogućnost i njegovog saslušanja u rasvjetljivanju ovog slučaja, teško je pitanje. No činjenica ostaje - tri desetljeća šutnje i prešutnog 'ne diranja'.

V. S. Herceg | Dnevni list

Glas naroda

Boban je slušao zna se koga

Dajte meni Perkovića i Mustaca 3 dana i sve će se znati,pjevati će ko slavuji.

jeli vas stid imalo hdz-ovci

Kad shvatite kako je poginuo branitelj HVOa, samo minut prije pogibije Blaža i pratnje, shvatiti ćete kako se sam od sebe odmotava cijeli slučaj.

Svak sve zna, a niko ništa nezna.

Ne znaju tužitelji a znaju primati tri tisuće plaću

Nema HDZovaca pojela im maca jezik a izbori ih muče nema više štela i prevara a ostali su bez velikog vođe Hrvackog Dobročinitelja Dragana Čovića,.siromaha od par vila od par miliona ojera a pola naroda iseljena a ostala pola gladna,.

Blaž Kraljević i Hosovci,
Lutko Pavlović,
Ante Paradžik,
Miro Barešić,...
Ista politika isti exikutori.?

Da je ministar Vekić htio izvršiti nalog, bio bi ubijen i Paraga.
A kako nije fizički likvidiran, dio osječke ekipe je pozvala svog Đapića, da preotme HSP a time i HOS.
Izjavu pok. Vekica se može naći u arhivama jedne TV postaje.

Stranačko vodstvo smjenilo je Paragu zbog ratnog profiterstva. Račune za oružje za HOS iskazivao je duplo uvećane u odnosu na plaćene. Kada Djapić jednom o tome progovori bit će veselo

Veselim se tom odgovoru. A što čeka više Biologija radi.
Možda je mogao i nakon Paraginog interwua u Globusu.
Moguce je na putu za Livnno, priprema izbore za gospodju Kristo.
Jedva čekam da se "psi rata" počnu međusobno obracunavati, dakako, verbalno.
Da mi je dočekati bar malo istine.

Ovo prije je bio odgovor od "Drago".
Inače, Starcevic bi se sramio brojnih pravaša.
Samo i jedino je Ante Paradzik bio pravaš, ostao luk i voda ili sitni džepar odnosno kokošar, kako je pok. Milentije Bandic nazvao svoga suradnika.

Ispravak:
Umjesto "ostao" treba stajati "ostali "!

Nije đabe švabo visoki predstavnik u Sarajevu,Njemačka je perkovića i Mustaća stavila u buksu i zna za sva HDZ udbina ubojstva i zato je Dragančeta makla sa scene a kad dođe vrime da im HDZ ne treba biće ih po zatvorim koliko oćeš,sve švabe znaju za HDZ demokraciju sačekušam ,i HDZ lopovluk,pokrali su Rvacku pa su pokušali krast Eu fondove,no švabo sve zna a sud u Strazburu je mnogo opasan.

Jel to general tkz Armije BiH taj kraljevic.
Alijin đeneral kontra hvo
Smutljivac kintra svog naroda bez 03% glasova, volje hrv naroda ????

Igore apoteka ti menza bila

Jegore tuta i ostali kriminalci su ti valjda bolji a ako vladajucim viris iz straznj.i.ce kani se mucenika

Franjo tuđman je sačekušam smako oko 100 Hrvatskih vitezova ,koji su bili bolji od njega,onda znate kakva je veličina bija i šta je u životu napravija.upropastija je hrvacke terene i napravio strašnu pomirbu hrvata ,samo što klanje nije počelo zbog nepravdi a da ne govorim odvojio dijasporu od uhljeb domovine.
Nikad gore hrvacki narod nije stajao ako je u pitanju geopolitičko i ekonomsko stanje Naroda,narod nestaje!

Nek danu iskaz u sipi Kraljevica zamjenici oni znaju sve

Za Gost - 08. kolovoza 2022. 16:18:18 Kažu da je Đureković radio za BND. Poveži malo, UDB ubila toliko emigranata, po Njemačkoj, a Njemačka osudila Mustaća i Perkovića samo za ubojstvo Đurekovića.Kontaš li rodijačeee??A zamisli da Mustać i Perković ispričaju sve što znaju o političarima u Hrvatskoj, o svim tim silnim domoljubima i poštenjačinama, sva ova priča o domovini, domovinskom ratu bi se raspala ko kula od karata, udarilo bi u temelje države.

Ej vi Ljubuški generali i oficiri sjećate se kad sam vas branimo u MUP-u od hosovaca taj dan tresli ste se ko prutovi plakali i govorili momci pomagajte spasite ...kolko su bili jadni zaključali se u podrumu a sad glume autoritet...

Kakva pandorina kutija? Ubili ih komunisti i partizani Tuđman,Šušak,Manolić i politika nasljednika komunističke partije - HDZ,koja se od 1941. protivi konfederaciji Hrvatske i BiH sa prirodnom granicom na Drini.

Ne znam sta ovde nije jasno?Glumio prznicu na tudjem terenu i ugriza ruku koja ga je hranila .Asta je onda ocekiva?Zamolbu?Samo mi nije jasno,kod onakvih delija u osu on uzeo dicu za tjelohranitelje(neko ko ce svojim zivotom stitit njegov)Interesantno je da se na "tajni" dogovor uputio proglas odmah sutra.Sve znali a nisu znali za sacekusu?

Tu ima istine dicu uzeo za tjelohranitelje trojica su imali jedva 18godina

Kakve veze imaju godine tjelohranitelja sa ubojstvom, mogli su imati i po 40 godina opet bi bili pobijeni, kako ne kontate Blaž Kraljević i HOS su bili prepreke na putu Tuđmanove politike u BiH i rata sa Muslimanima.To je platiio životom a i pratnja s njim.

Nemaju nikakve,slazem se.Samo dicu stitis a ne izlazes ih pogibelji i stavljas na prvu crtu i to jos da bi tebe stitili.Mozda covik nije ima povjerenja u starije pa uzima dicu,ali to nije ljudski.Ali sve na stranu ali moreli iko objasnit sta je Kraljevic htio i kako bi to bilo dobro za Hrvate BiH?

Ne treba hrvat na Hrvata o tome se radi.. Mi ko mi..

Ne treba Hrvat na Hrvata o tome se radi. Nenitno ko, zašto, radi čega..

Bio bi im po jedan hrvatski blok oko noga da je kombi stigao do Lore u Splitu gdje su bili spremni barba Duje i barba Šime da ih utovare i istovare na srid braćkog kanala pa nebi bilo ni sahrana ni đenaza... srićom prokapilo u Omišu jer nisu u Lištici imali vrića a naručene vriće kasnile iz Zagreba... ovako barem imaš di sviću zapalit i cviće položit.

Kako Ludvigu nije prokapilo kad su ga gonili... a ja, vidi mene manite, pa tad uopće nije bilo semafora od Brotnja do one prip.zdine iznad Pošušja.

Ante jelavic izručit ga u bih ,mamice i ekipu u zg ovi zakoni sluze samo za sirotinju tuta se krio po zagrebu sve se zna nego malo vise joza treba ,sad ovi sto imaju lovu maminjo i vaki otvaraju firme za sverc oruzja da peru novce nek se provjeri cije su to firme i novci

Može li mi neki HDZovac objasnit njihovu politiku i smisao njihovog rata protiv muslimana u toku agresije srbije na Hrvatsku i BiH ?

Crna zemlja nije nista sakrila kad tad rijesit ce se i ovo .Politika je [ * neprimjereno * ]a.

Svim tužiteljima i sudovima obustaviti plaće dok se ovo obujstvo ne riješi

Ljudi , republičke UDB-e su stvorile novonastale države na prostoru bivše Jugoslavije. Manolić glavni lik u Hrvatskoj, Jovica Stanišić u Srbiji, u BiH isto takvi likovi itd. Savezna UDB je ostala ni na nebu ni na zemlji i onda se lagano rasula i prestrojila za ovim iz nižeg nivoa.

Sve si objasnio

Vlasniče stranice stavi članak o Lani povodom tri godine nerješavanja slučaja . Dobro bi bilo čut i šta kaže Dragan Bojić . A što se tiče Kaljevića ? U ono vrime se radilo kako se radilo . Danas se radi kako se radi .Ovi danas koji rade kako rade neće otkriti one prije kako su radili . Jer oni rade kako rade .

Tko je Dragan Bojić? Zna li itko?

Ljudi moji evo poslje 30 god vidimo i znamo da politika Blaza Kraljevica nije bila moguća, realna nikako, da su te teze iz 2sv rata u 90tim.godinama nemoguće, sa muslimanima imamo preko 3000 mrtvih od srednje Bosne, Mostara i djelova Bosne . Osrqmotili su nas za svagda pred bbc i cnn novinarima u capljini sa onim svastikama, velicanjem hitlera itd užas. Jel Hrv narod želio Blaža K , jel on bio po volji u to vrijeme kakve je igrice on igrao u dosluhu sa Alijom? Stranka njegova u to vrijeme nije imala 2% glasova a htijeli su neku politiku vodit hrv naroda , nametat neke granice do Drine što nije moguće bilo ni u snovima muslimani i ndh sve te parole su se pokazale full promašeno

Tuđmanovi jelati bi ubili Kraljevića da su mu u pratnji bila četri kardinala,a ubojice su znale ko je u pratnji
Mira Barišića su ubili sa leđa
Parađika su ubili prava zdrava,što je reko istinu,
ludviga Pavlovića da maknu čovjeka koji ih pozna,svjedok i tako do 100
Bruna bušića jer je bio konkurencija Tuđmanu
Bušića Zdravka,su ubili jer se nije mirio sa borbom za Hrvacku,posle podmetnute udbaške Hrvacke,sina Parađžika su isto smakli
duga je to lista i svi sve znaju i čekaju da povjest rasvjetli taj događaj i završi sa političkom laži o tom događaju
sad HDZ progoni istinu i ZDS pozdrav a posle će istina i pozdrav ZDS progonit HDZ udbašiju,to pametni i čekaju i čuvaju dokumentaciju i glavu,jer opet budu oni koji se nađu na krivom mjestu stradali i ponovo će curit krv iz kombija ,no sad krv druge političke boje ,no na žalost Hrvacak krv,kakvo pomirenje to je bilo raspirenje mržnje!

Igore kakiš malo povjesne činjenice te opovrgavaju.Karađorđevo i Tikveš su jasni i maloj djeci a Hos je više oslobodio Hrvacke nego je HDZ rastra i proćera,Tuđman je vodio dogovorni rat o podjeli bosne,i sve maka i pobija koji su mu bili na putu od Špegelja do Praljka čak da mu nije bio interes podjela BIH rat se moga izbjeć.Nije Milošević sam moga počet rat.
No ni muslimani nisu ludi da ih se dvaput prevari na istu foru ,narod se brani i sa istoka i sa zapada.Ko je da Tuđmanu mandat za podjelu BiH ,ko mu je da mandat za Dejton niko,ludosti politike koje sad svako vidi.
Samo budale idu djelit suverene države koje niko i nikad nije podjelio i to u vrime velikih asocijacija,udruživanja ala eu.Pametni se udružuju budaletine kruva gladni bi se djelili da stvore diktature za deranje svog malog naroda,politički feudalizam.

Zar stvarno vjeruješ u Karađorđevo taj mit o podjeli Bosne , postoji li neki dokument , potvrda Srb ili Hrv strane to svi negiraju. Ne budi dite to su otrcane muslimanske fraze koje su dokazano neistinama, Tudman djelio ko fol bosnu a 30% Hrv okupirano od Srba , kakve su to spike, Pises stvari nepovezano , to je spika iz birtije što pričaju ljudi sa 4 razreda osnovne škole, zaista nema veze sa istinom , cinjenicama i stanju na terenu u tom vremenu.

Sporazum iz Graca isto mit ili podvala Muslimana? Odgovori nam Vegare i Igore ?

Sta ima lose u mirovnom sporazumu iz Graca?

Koji sud je dokazao to o podjeli Bosne od Tudmana, Milosevica . Haag , ZG, Bg, Sarajevo, postoji li bilo kakav dokaz ili samo rekla kazala .... To negira i zločinac seselj tu tezu , hrv službena politika, samo eto muslimani kao vjeruju u to. Pa da je to istina Hrvati i Srbi zajedno bi u 24h sve muslimane protjerali do Pakistana ne budi manit

Vegar iz narodne milicije lažima malodobnog dijeteta brani udbu i komuniste i istovremeno ismijava sve branitelje koji su ratovali protiv Muslimana i ginuli u tom ratu . Ma srami se bar zbog poginulih ako imaš trunke obraza?

Evo danas poslje 3 decenije od nemilih dogadaja koliko stranka Blaza Kraljevica, njegova ideologija živi i ima glasova na izborima u Lj , mislim niti 1% .
Velika je razlika između HOS -a u RH I HOS-a u BiH to je razlika nebo/zemlja jer ovaj HOS u BiH u tom vremenu nije imao ništa sa Hrv interesima i išli su kontra svega onog Hrvatskog samo naši ljudi su kratkovidni, neuki, nepismeni pa mlate praznu slamu . Koju vojnu izobrazbu je imao Blaž , koje je on struke bio i na čiji poziv je došao, kako.to da su Hrvati Hercegovine 97% u jednom složni a on kontra svega još protiv volje Hrvata lokalnih, sveopće u BiH ide u Sarajevo kod Alije po čin generala koji ne prizna HVO ni Hrv vodstvo puno toga smrdi .

Da su Hrvati i Srbi toliko jaki ne bi 500 godina bili pod turcima ,Erdogan i danas vedri i oblači i turci su osvajači nešto pozitivno ostavili na hrvackim terenima a HDZ je ostavio samo nepotrebna grobišta sa kojima plaši narod i ko naime polažu vjence svojim žrtvama dižu im spomenike ,po želji,ili daju imena ulica ,sve stara isprobana udbaška politika da se izbjegne Lustracija i Zadrži se vlast po svaku cjenu.

Ko danas komanduje Hrvackom komponentom vojske BIH ili predjednik BIH ili predsjednik Milanović i kakve oznake nose na uniformam?

Šta je Herceg Bosna nego podjela BiH? I to 1 od 3 države koje bi nastale tom podjelom je republika srpska koja se prirodno spoji sa Srbijom?
Zašto prozivate HOS za ovakvu BiH,kada je ona proizvod HDZ i Dodika? I kada je HOS izgubio rat za BiH sa granicom na Drini i u konfederaciji sa RH?

Slučaj Blaž Kraljević - hrvatska Pandorina kutija
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari