EU će se baviti korupcijom u BiH

ljubuski.info

Bosna i Hercegovina je dobila od Europske unije na potpis novi sporazum čiji aneks podrazumijeva da EU bez ograničenja može istraživati svaku fizičku ili pravnu osobu koje prima sredstva Unije. Europska unija od BiH traži da se priključi programu 'Građani, jednakost, prava i vrijednosti', te da potpiše odgovarajući međunarodni sporazum. Program bi bio veoma važan za našu državu, jer smo aspirant za članstvo u EU, izravno se naslanjajući na Ugovor EU i Povelju o temeljnim pravima.

Aneksom dva definirala bi se zaštita financijskih interesa. EU inače ima pravo provoditi, u skladu s primjenjivim aktima jedne ili više institucija ili tijela Unije i kako je predviđeno relevantnim sporazumima i ugovorima, tehnička, znanstvena, financijska ili druga preispitivanja i revizije u prostorijama bilo koje fizičke osobe s boravištem u BiH ili bilo koje pravne osobe osnovane u BiH, a koje prima financijska sredstva EU, kao i bilo koje treće osobe uključene u realizaciju sredstava Unije koje ima boravište ili je osnovano u BiH.

Žurna reforma!

Osamdeset posto stanovništva BiH smatra kako su zdravstvo, obrazovanje, policija i pravosuđe podložni korupciji, što je jednostavno neprihvatljivo ako ćemo graditi normalno društvo. Očigledno je to realnost s kojom se godinama nismo u stanju izboriti. Nažalost, radi se o oblastima u kojima će u perspektivi biti investiran značajan iznos novca Europske unije. Mislim da je svima jasno da na djelu imamo sustavnu korupciju i to nije etiketa, već dijagnoza. Zakoni se ne provode, anarhija je zavladala društvom i jasno je kako je ustvari pravosuđe rak-rana u BiH. Pravosuđe koje ima mandat zaustaviti divljanje politike nad institucijama i zakonima ove zemlje, je postalo smokvin list za prezentaciju statistike koja provocira ionako uznemirene građane, tvrdi Aner Žuljević, zastupnik u Domu naroda Parlamenta Federacije.

BiH je, upozorava, jedna od zemalja koja je najviše nazadovala u borbi protiv korupcije u proteklih deset godina. Pokazala je to i analiza Indeksa percepcije korupcije za 2021. koju redovno sprovodi Transparency International. Također, prema istom izvoru, BiH je ocijenjena ocjenom 35 na skali od 0 do 100, što je ukupno smješta na 110. mjesto od 180 zemalja. Lošiji rezultat u Europi imaju samo Ukrajina i Rusija.

Analiza podataka o sudskim odlukama u predmetima korupcije, a posebno strukturi osuđujućih presuda, govori nam da se u BiH procesuira isključivo sitna korupcija, dok se korupcija na visokoj razini nikako ili tek sporadično procesuira.

Na kraju, jasno je da uljepšana statistika sama po sebi u apsolutnim brojevima održava potpuno krivo stanje kada je u pitanju efikasnost sustava u borbi protiv korupcije. Mi smo sustavno kronično neefikasni, a to ohrabruje da pojavni oblik predmetnog kriminaliteta praktično postaje epidemijski. Ostaje naravno pitanje što je razlog za nedostatak ambicije institucije sustava, da li je u pitanju politički utjecaj, nedostatak očekivane potpore, upitna osobna sigurnost, manjak znanja, podkapacitiranost institucija ili ne znam što već? Zbog činjenice da stotine milijuna maraka javnog novca građana BiH završavaju u vladajućem bermudskom trouglu kriminala i korupcije, Europska unija je konačno odlučila zaštiti zakonitost utroška novca svojih poreskih obveznika. Ohrabruje namjera Europske unije da konačno uspostavi pravni institut korištenja vlastitih kapaciteta u borbi protiv kriminala i korupcije, jer je jasno kako naše društvo doslovno razara politička korupcija. Navedena opcija dodatno dokazuje da Europska unija više ne vjeruje našim pravosudnim institucijama u borbi protiv kriminala i korupcije, što je dodatni alarm za žurnu reformu kroz EU poglavlja, ističe Žuljević.

Aktualna Pravosudna reforma je propala, pravosuđe je politizirano i ovisno, oboljelo od nepotizma, izrazito neučinkovito i kao takvo apsolutno ne služi svrsi, navodi dalje.
Čast izuzecima, ali sustav u kojemu djeluju je toliko atrofirao da je ohrabrio politiku da brutalno divlja nad zakonima i ustavom ove zemlje, razmećući se kriminalnom i korupcijom. Europska unija od Bosne i Hercegovine traži da se priključi programu 'Građani, jednakost, prava i vrijednosti', te da potpiše odgovarajući međunarodni sporazum. U aneksu dva kojim se definira zaštita financijskih interesa EU, ističe se da EU ima pravo provoditi, u skladu s primjenjivim aktima jedne ili više institucija ili organa Unije i kako je predviđeno relevantnim sporazumima ili ugovorima, tehnička, naučna, finansijska ili druga preispitivanja i revizije u prostorijama bilo kog fizičkog lica s boravištem u BiH ili bilo kog pravnog lica osnovanog u BiH, a koje prima finansijska sredstva EU, kao i bilo kog trećeg lica uključenog u realizaciju sredstava Unije koje ima boravište ili je osnovano u Bosni i Hercegovini, rekao je Žuljević.

Tko krade - u zatvor

BiH sa svoje strane neće sprečavati niti stvarati bilo kakvu posebnu prepreku pravu ulaska u zemlju i pristupu prostorijama službenika i drugih lica iz stava 2. po osnovu vršenja njihovih dužnosti iz ovog člana. Europska komisija i Europski ured za borbu protiv prevara (OLAF) ovlašteni su da provode administrativne istrage, uključujući provjere i inspekcije na licu mjesta, na teritoriji BiH.
Te istrage se provode u skladu s odredbama i uvjetima utvrđenim u primjenjivim aktima jedne ili više institucija Unije. Nadležni organi Bosne i Hercegovine u razumnom roku obavještavaju Europsku komisiju ili OLAF o svim činjenicama ili sumnjama o kojima imaju saznanja u pogledu nepravilnosti, prevara ili drugih nezakonitih aktivnosti koje utiču na financijske interese Unije. Iskustvo Hrvatske pokazuju da nam dolaze bolji dani, ukoliko vladajuća politika ne odluči da svojim načinima razvali taj dogovor, kako bi nastavili nekažnjeno pljačkati. Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF) je objavio kako se u Hrvatskoj zloupotrebljavao europski novac putem lažne dokumentacije, kroz sukob interesa i dodjeljivanje posla preko veze. Kada se pogleda stanje kriminala u našem društvu, ukoliko navedeni institut profunkcionira, OLAF bi zbog obujma posla sjedište mogao prebaciti u Sarajevo uz višegodišnji prekovremeni rad, rekao je na kraju Žuljević.

HDZ-ov zastupnik u Skupštini HNŽ-a i također zastupnik u Domu naroda, Damir Džeba podržava inicijativu i vjeruje kako će Europska unija duboko istražiti tokove novca kojeg je uložila u BiH.
Oduvijek sam zagovornik borbe protiv korupcije i žao mi je što je naša županija zakasnila s akcijskim planom i strategijom za tu borbu. Puna podrška inicijativi iz EU ili kratko - tko krade, neka ide u zatvor. Nadam se da će se provjeriti od strane Europske unije svi projekti u državi, odnosno da li je novac koji je u ovu zemlju stigao po osnovu projekata utrošen na način kako stoji u projektu. Sve je mjerljivo i mi kao aplikanti moramo imati rezultate projekata. Raduje i to što bi taj program izravno bio naslonjen na Ugovor EU i Povelju o temeljnim pravima. Možda će to biti mali korak ka članstvu u EU, ali bi me obradovalo ako bismo ga napravili, rekao je Džeba.

Riječ je o veoma značajnom programu za BiH, koji može uticati na u BiH važnu kontrolu financijskih sredstava iz EU, kao zemlje aspiranta za članstvo u EU.

Dnevni list

Glas naroda

Vedran Markotic će biti prvi za istragu. Što ima veze? Jel tak Mrkotane? :)

Eto Olafa i Tihe. Prestati ćeš krast Ljubuški i krivotvoriti dokumente.

Pohapsiti sve

vedro je li te sramota?????
čuli krivotvorio???? naš vedro mali vedro krivotvorac

Najbolja borba protiv korupcije i korumpirane vlati je olovka na izborima,a onda zakonski goni sve koji su umjesani u korupciju

Nemoj tako nama nas gradonacelnik Markotic zaposlenim u opcini naruci i kupi kolace opcinskim novcem.

Ove strance treba potrati što prije to bolje sve će svalit na ledja HDZu isto ko u Hrvatskoj ministrima žalac Tolušić Rimac itd.

A oni jadni nevini

Nevini ko Willerov goblen...

men se čini da će neki u Ljubuskom uskoro plesat kazačok
Kvesko daj se uozbilji :)
jesi uokvirio diplomu?

Laura Kovesi zna kako se to radi, pokazala je u Rumuniji, a u zadnje vrijeme obrađuje "nevine" ministre iz Hrvatske, Horvat, Žalac, Tolušić.

Vrimena triba proći dok pravna država profunkcionira, a ovi što su pokrali neće biti na vlasti. Ništa od toga nema

neki dan sa čula gradonačelnika s Bubalom kad kaže nemam ja ništa stim
spominja je Nevenka i nekog Andriju
u kancelarijam se priča oko neki para

Odmah vidit je li Dragan Covic prijavio sve krevete u svom hotelu u Medjugorju. A mozda da provjere i otkud mu to sve?

I Globtur autobuse

Triba vidit ove sto ,otvaraju firme ,oruzje kupuju

Gledaj sad ovog jada.EU ,normalno, posto daje svoje novce ne da ima pravo vec mora i kontrolirat kako se ti novci trose.Ali kad procitah da je od BiH po korupciji gora samo Ukrajina i Rusija ja sebe sam zapitah pa kako se ta postena EU dovede u situaciju da joj prakticno fizicka opstojnost zavisi od tako korumpiranih zemalja?Ma nesto mi tu dobro ne stima.

novac građana se troši bez kontrole i niko ne odgovara to je korunpirana država na svim nivoima vlasti mjenjajte to na izborima

Eu lo.ovimialili prevarit nase domace ali ovi su specijalci veci

Nema vajde od toga,jedino ako se baš budu borili a zna se s čim se protiv mafije bori

EU će se baviti korupcijom u BiH
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Okupacija u par slika Boris Čerkuč
ljubuski.info
Ne ubij, ne kradi, ne laži! Josip Muselimović
ljubuski.info
Država duradi nešto! Boris Čerkuč
ljubuski.info
Djeca naša izgubljena Igor Božović

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari