Jedan događaj iz domovinskog rata

ljubuski.info

Krajem osmog ili početkom devetog mjeseca 1993. godine, otprilike oko mjesec dana nakon izvršenog masakra muslimanske vojske nad civilima i vojnicima sela Doljani kod Jablanice, sa svojom satnijom sam preuzeo crtu u selu Doljani. Tada je bilo takvo stanje da ja kao zapovjednik satnije zapovjedam cijelim onim prostorom sela Doljana i planine Čvrsnice. Prilikom preuzimanja crte osjetio sam da nešto nije u redu i da se sve radi užurbano. Dio zapovjedništva bojne je bio s prethodnom satnijom i tu su ostali dok se ne izvrši smjena. Ponašali su se čudno i svi su se bili nekako uzvrpoljili i gledali što prije zbrisati iz Doljana. Ja sam ih pitao "gdje je municija", oni su rekli da ima samo jedan sanduk, da je takva zapovjed zbog velike potrošnje municije.

Oni su jedva dočekali da se izvrši smjena i da što prije zbrišu iz Doljana, a mene je čudilo to s municijom.

Odmah sam organizirao potragu za još municije kod mještana i pronašli smo, do kasno u noć, jedan sanduk. Satnija je čuvala crtu raspoređena na tri položaja, frontalno u selu i na dva položaja s boka s pristupnih pravaca s planine Čvrsnice.

Dok smo tražili municiju pred mrak me je nazvao zapovjednik duvanjske brigade general Glasnović i rekao mi "ko je tamo", ja sam rekao "zapovjednik satnije Vinko Zeljko", a on kaže slušaj Zeljko, moji izviđači su primjetili gomilanje muslimanske vojske iza Ilijine grude i hoću da onaj naš tenk, koji je pridodat vama, opali jednu granatu ujutro u četiri sata na Ilijinu grudu.

Duvanjska brigada je čuvala položaje sjeverno na prijevoju iznad Doljana i u selu Graćac kod Jablaničkog jezera. Meni je odmah bilo jasno zbog ćega su neki jedva čekali što prije zbrisati iz Doljana i zbog čega nema municije. Znao sam što se sprema pa sam zapovjedio da ujutro u četiri sata tenk opali 10 granata na brdo Ilijina gruda, da protuavionski top ujutro u četiri sata tuče po Ilijinoj grudi, da minobacači 82 mm i 120 mm ujutro u četiri sata ispale po 10 granata na brdo Ilijina gruda, da brdski top iz sela Sovići ujutro u četiri sata opali 10 granata po Ilijinoj grudi i da top (ZIS) sa Stropa (vrh na Čvrsnici), ujutro u četiri sata opali 10 granata na brdo Ilijina gruda.

Obavijestio sam vojsku da se sprema muslimanski napad i izdao sam zapovjed o povišenoj bojnoj spremnosti. Sanduk municije, koji smo kasno u noć pronašli kod jednog mještanina, trebao sam s logističarem rasporediti po crti. Kad smo došli do bočnog položaja Stuparski put, oko dva sata poslije ponoći, bila je jaka mjesečina i vidjelo se kao dan, onda se očulo žestoko pucanje sa svih strana. Kad se pucnjava smirila motorolom sam pitao zapovjednika voda je li sve u redu. On je rekao da su odbili muslimanski napad i pokušaj ubacivanja njihovih izviđača u našu pozadinu. Tim putem je muslimanska vojska ušla prije i izvršila poznati pokolj i masakr civila i vojnika na Stipića livadi.

Poslije sam obišao vojsku na Stuparskom putu, ravnomjerno podijelio ono malo municije i porazgovarao s vojnicima. Nakon toga sam otišao u selo na prednji (frontalni) dio crte i dok sam bio na tom položaju uslijedio je naš topovski odgovor u četiri sata ujutro. Kad se topovska pucnjava smirila, čuo se jedan muslimanski vojnik kako viče "ajde ustaše krenite, čekamo vas", mislim u sebi "čekamo i mi vas". Tim topovskim odgovorom i sprječavanjem ubacivanja njihovih vojnika u našu pozadinu razbili smo muslimanske planove o ponovnom zauzimanju sela Doljani.

S logističarem sam obišao i drugi bočni položaj prema Čvrsnici i već se bilo dobro svanulo. I njima sam rakao da nastave biti budni, jer Čvrsnica je velika i Muslimani bolje poznaju taj teren. Kad smo se vratili kući rodbini i prijateljima je bilo drago što nas vide žive, a neki su se pitali zar smo živi.

Nakon završetka rata, mi branitelji s obje strane gledamo da se izmirimo i da se to zlo više nikad ne ponovi, a službeni predstavnici vlasti, s obje strane, koji su se krili u ratu, danas ponovo izazivaju sukobe, ali sreća je u tome što se radi o tako nesposobnim ljudima za kojima nitko ne bi pošao.

Vinko Zeljko

Glas naroda

Sposobnost nesposobnih je da onesposobe sposobne.

Onda se da zakljucit da ti sposobni i nisu sposobni kad ih nesposobni mogu onesposobit.

HDZ BiH na čelu s jugoslavenom Draganom Čovićem napada branitelje i članove njihovih obitelji. Specijalnost im je napadati djecu branitelja i u tim napadima su se stvarno specijalizirali. Napadaju ih u školama, na fakultetima na igralištima itd., nagovaraju svoju stariju djecu da fizički napadaju mlađu djecu branitelja, organiziraju svoju djecu da izazivaju i provociraju djecu branitelja, dijele dijecu na podobne i nepodobne i uče svoju djecu da pozdravljaju po HDZ-ovoj podobnosti, napadaju djecu koja se druže s djecom branitelja, ako ta djeca ne slušaju onda im napadnu roditelje, ako ne slušaju roditelji onda napadnu poslodavca i onda poslodavac prijeti roditelju izbacivanjem s posla, prate gdje se djeca branitelja upošljavaju i onda napadaju poslodavce da izbace djecu branitelja s posla, iako poslodavcu fali radnika itd. Zbog toga branitelji ne smiju reći u kom gradu i gdje im se dijete uposlilo. Čim ta HDZ-ova b-an-da sazna gdje se dijete branitelja uposlilo ubrzo je ostalo bez posla.
Svi branitelji i njihove obitelji su pod potpunim špijunskim nadzorom. Prati se sve, prisluškuju se telefoni, mobiteli, SMS i e-mail poruke i prate koje se internet stranice otvaraju. Čim branitelj npr. razgovara telefonom o nekom poslu, odmah zna da će mu taj posao propasti, jer HDZ-ove špijunske službe slušaju i gledaju što tko radi i onda smetaju i nanose štetu itd., itd. To je samo jedan mali dio državnog terora koji provodi vlast HDZ-a BiH na čelu s jugoslavenom Draganom Čovićem.

Idi nosite đava ko te prati ko te spijunira
Idi lijeci se
Mozes mislit dijete branitelja se zaposli i iz Hdz sve poduzmu da se dijete izbaci sa posla
Koji si ti bolesnik

Je li špijunčino kolko ste mu puta ženu izbacili s posla?

mora da je bila radišna i odgovorna.

koji je ovo bolesnik ?

Špijunčino brini ti o svojoj bolesti!

Danas u BiH živi oko 200 000 Hrvata zahvaljujući politici iz Zagreba i naravno katoličkojcrkvi koja dvije godine neće da objavi broj a koji imaju nakon blagosova kuća. Sudbina nam je zapečaćena!

Vinko po ovom silnom artiljeriskom pucanju i preuzimanju linije bez municije(a zar niste imali bar borbeni komplet sa sobom il ste bez one stvari posli u svatove)se vidi da sa zapovjednistvom i autoritetom nemas bas nista a po zadnjoj recenici ti si izgleda usa u ovaj SDAov dzihad?

SDAov džihad i HDZ-e u Mostaru usuglasili stavove ulice ustaških vojnih i političkih dužnosnika biće bačene na smetljište povijesti.

Grabovica, Doljani, Trusina, Krizancevo Selo, Bugojno, Maljine, Miletici, Kiseljak kod Zepca, Uzdol, Buhine Kuce, djeca u Vitezu na igralistu pogodjena granatom tzv. ABiH vape za pravdom.

Zlocinacka i fa.s.is.ti.cka tzv. Armija BiH, a pocinitelji su HDZ-ovi partneri iz SDA.

Da i? I Ahmići isto vape za pravdom! Pogodan predizborni tekst, ništa drugo.

Drug Dragan je to sve gledao sa sigurne udaljenosti, jugoslavenčina kovao planove kako postati Hrvat.

Bar nije bio u trezoru i nije zaradjiva drzec svoj narod u okruzenju.

"Svoj narod" Misliš na Jugoslavene ili Srbe?

Ne na Bosnjake.Zna se ciji je vodja rat proveo u trezoru banke i izasa blid ali bogat.

Muslimani ne zele dati mi mrvice sa stola u poltickom smislu Hrvatima u FBiH. I onda ova prica mir, mir, nitko nije kriv.

Nemoj mi suplje Zeljko. Netko nekoga napadne iz oholosti i nadmenosti, ti bi mirio s pricom - oba ste krivi, razgovarajte...

Po stoti put pitam ove što dežuraju u ministarstvu propagande prosrpske tvorevine Kraljevine Erceg Bosne: Kad će početi pojeftinjenja i kad će se dijelit žito koje su 2 brdska divizija i 7 lovačka divizija vojske Kraljevine Erceg Bosne donijele kao ratni plijen sa ratišta oko Hersona i Zaporižja?

Vidim da Muslimani strazare na ovom portalu non-stop. HDZ-ova mladez za tendere, a Muslimani cim Herceg-Bosnu spomenes dignu se na zadnje noge.

Zagrizli ste za cijelu BiH za sebe, ko onomad Milosevic. Vidjet cemo kako cete zavrsiti.

Dežurni reci nam zašto ih niste porazili 1993? Dežurni jesu li bili u okružrnju sa svih strana? Je li Hercegovina graniči sa Republikom Hrvatskom? Je li HVO dobivao pomoć iz Republike Hrvatske ? Je li kroz HVO prošlo 196 000 vojnika? Je li Ljubuški ima umirovljenih pukovnika brojem 125? Je li u Ljubuškom u periodu od 1992 do 1995 bilo preko 20 vojarni? Zašto niste pobijedili ? Što piše u Bobetkovoj knjizi vezano za pojstojbe iz RH u BiH? Kako će osoba koja je prezirala sve Hrvatsko i na popisu se izjašnjavala Jugoslavenom i bila suradnik KOS-a u činu poručnika preko noći zavoljeti sve Hrvatsko? Kako? Kako če vojska koja je u totalnom okruženju tri godine poraziti ovu koja je okružuje i koja prima pomoć sa svih strana svijeta? Kako ste izgubili ? A ako ti stvarno misliš da Muslimani prate ovaj portal onda tebi pomoći nema . Postavit ću ti još jedno pitanje na koje ti sigurno moraš znat odgovor: Prozor 02 kolovoza 1993 pred školom u Prozoru su tri satnije iz Ljubuškog i reci der nam tko je bio od zapovijednika bojni i tko je došao sa sivim đipom pred školu marke Suzuki Vitara i pregovarao sa zapovijednicima i vojnicima? Moraš ovo znat 100% .

Bi0 sam ja iz radiskoprobojske satnije na celu sa kovicem

Bio sam i ja na čelu sa Ujrom15

Biskupi uporozavaju na kontinuirano iseljavanje mladih Rvata. I šta sad ?

Gdje si ti bioo

Što ne idete sada gore heroji

Koliko ja znam a bio sam gori tada zapovjednik prve bojne je bio Pok. IKO ČOLAK. Išlo se na tri pravca 1. Makljen , Uskoplje ,Pavić polje,. 2. Homatlije. 3. Raduški kamen. Zasad toliko mogao bi pisat dosta o tim danima kad bi išao u detalje. Pozdravljam suborce Bog. TT.

Bice da si ti?Ma cudo kako te nismo pripoznali?

Pročitaj službeno izvješće i svjedočenje gen. Antuna Luburića u Hagu ko je vodio Ljubušake uz Makljen ,na stranici 17 sve imaš na internetu. Pozdrav pravim suborcima T.T

Oprosti stranica 23 Antun Luburić- Slobodan Pealjak pročitaj službeni dokument . BOG.

Da nismo bilo bi bolje pratite li vi šta se događa skoro svi Hrvatski glumci glumice pjevačice se žene ili udaju za Srbe odnosno Srpkinje

Iz aviona se vidi da su Muslemani (ili neka strana služba) oformili četu Botova, koji dežuraju i na ovom portalu i to onih koji dobro poznaju prilike i aktere u Ljubuškom. Možda je to samo teorija zavjere, ali ne nasjedajte na provokacije.

Pajdo,budi budan,stranka te prati.
I nisu Muslemani već Bošnjaci!

Holiday In Bošnjaci. Since 1993. godine. Na najslobodnijem popisu u povijesti ovih prostora 1991. nijedan se ne znade tako popisati.
Piöa auts u Ljubuškom vam je starije od nacije.

Jesu muslimani i u Zagrebu i Splitu jesu pa ode adz u povijest

Nisu na ovom portalu muslimani,njih ste opljačkali i oćerali sa (čistih)rvackih terena no oni će se vratit i (zahvalit vama ili vašoj djeci na dobrim djelima)
ovdje su Hrvati sitni zub koji su ugroženi godinama od udbašije HDZ propaliteta i Jugooficira Čovića.
Muslimani preko Ivan planine imaju svog posla sa svojim g.o.n.i.m.a to jes sa SDA koja ih je uvalila u sve moguće probleme koalirajuć sa nacional fašitima Hadezea.
No malo čudno da se HDZ ne iseljava.
Malo čudno da nijedan udbaš nije nastrada u sačekušam HDZ udbašije.
Malo čudno da se samo HDZ zapošljava i krade domovinu.
Malo previše čudno da se zaključi da imamo lopovsku diktaturu udbašluka koja uništava što dotakne,no pri kraju vlasti.
Pitam se kad će narod navalit na Palaču HDZ poručnika na Baram da se kupa i malo uživa u rezidenciji od tri miliona ojera a prije HDZja je imo samo dvi zvezdice na ramenu poručničke uniforme.
Kako su uhljebi HDZa redom uspješni i bogati a Rvacki narod mahom iseljen i siromašan.
Puno toga ili sve se odvija pod onim čudnom na što utječe diktatura lopovluka partije i onaj Francekov fašistički krupni zub(djelit svoj narod na krupni i sitni zub je najgora fašistička segregacija i kršenje ustava)
Svi ljudi su pred zakonom jednaki po ustavu!
Naj lakše je kazat za sve su krivi Muslimani,nisu oni krivi imaju oni posla i sa svojom nacionalnom s.t.o.k.m koju dobro drže na uzdi!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ajde ne takijaj. HDZ l.op.ovi su veliki problem, ali vi i vaš nacionalizam drugi veliki problem. Hoćete da zgazite BH Hrvate skroz.

Treba zgazit udbu i uhljebariju sa vrata Hrvackog naroda,da prodiše i razvija se!
Sve što imate zaradili ste na krvi Hrvackog naroda ,a ne svojim radom,uhljebi,dezerteri ,profiteri!

HDZ vlast u Splitu i Zagrebu može gledat samo na HDZ televiziji.
Hvala bogu konačno sloboda ,odoše kradljivci svega i sačega pa i željeza u povjest.

HDZ u Splitu,ko ni u Zagrebu,nije na vlasti zadnjih 20g najmanje.Ovi izbori su bili vanredni zato sto splicani ne znaju bi li piskili il nesto drugo radili.Ko ni ti

Je si ga pametan u PM,ko da te rodio poručnik HDZja Draganče.Istra,Zagreb ,Split.Međimurje,svugdje HDZ poraz
adeze vlada samo u Hrvackim selendram i u Ercegovini!

Dragi moji Hrvati HDZ e neda braniteljim ni blizu neke pozicije vlasti ,to se vidi na dijelima ,postavljaju djecu dezertera i udbasa na kljucne pozicije vlasti.Tako evo jedan primjer iz MUP a ZZHe Marija Medic Bosnjak cerka ratnog dezertera Nikole Medica koji je za vrijeme rata pobjegao u Svicarsku a ona sada glavni kadrovik u Mupu zahvaljuci T. Kraljevicu.

A logistika iz Gruda?

Jedan događaj iz domovinskog rata
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari