Mladići iz Ljubuškog i Čapljine ulijevaju nadu u bolje sutra

ljubuski.info

Iseljavanje mladih ljudi iz Bosne i Hercegovine u inozemstvo nerijetka je pojava, osobito u posljednje vrijeme. Opstati mogu samo oni najuporniji, koji u ovom sivilu ipak vide tračak svjetlosti, te pošto-poto ne žele napustiti domove i ognjišta svojih predaka.

Među njima je skupina nerazdvojnih prijatelja iz Ljubuškog i Čapljine koji su još od srednjoškolskih dana imali jasnu viziju o zanimanjima kojima će se posvetiti u budućnosti. U svom su naumu, dakako, uspjeli, a svoju su pozitivnu priču odlučili podijeliti.

Znanje i savjeti

Razgovor smo započeli s Markom Bilićem, diplomiranim agronomom koji se bavi pčelarstvom, a u svom vlasništvu ima oko 100 pčelinjih zajednica.

Bilić, naime, obnaša nekoliko funkcija u pčelarskim udrugama na razini županije i federacije, a njegove savjete u vezi što kvalitetnije poljoprivredne proizvodnje traže brojni poljoprivrednici.
Rado pomažem svima onima koji zatraže savjet, a to je često, budući da sam zaposlen u struci te svakodnevno surađujem s ljudima, kazao je Marko.

Otkrio nam je i to kako njegovi počeci bavljenja pčelarstvom nisu bili lagani, no danas ima seleći pčelinjak i znanje koje mu uvelike pomaže u ovom poslu.
Unatoč prethodnim izazovnim sezonama, iza nas je, možemo reći, sezona koja nam je išla na ruku pa su prinosi meda oko 15 do 20 kilograma po košnici. Ipak, zbog povećanja troškova imamo i nešto veće cijene, točnije 25 do 30 KM za određene vrste meda. Na svu sreću, sve je veći broj onih koji se odlučuju za domaće i kvalitetne proizvode pa med možemo prodati bez ikakvih problema, rekao je Marko.

Dodao je i to kako proizvođači meda u proteklih nekoliko godina nailaze na brojne prepreke, a među njima su i pašarine koje moraju plaćati u pojedinim županijama.
Radimo na tome da se riješi ovaj problem, kako bismo nesmetano mogli vršiti selidbu pčela, ujedno i održati pčelarsku proizvodnju na ovim prostorima, naglasio je.

"Smok"

U razgovor se uključio još jedan vrijedan mladić iz Ljubuškog, Ante Skoko, inače doktor medicine koji je prije sedam godina odlučio uzgajati smokve, autohtono voće u Hercegovini.
Upustio sam se u ovu avanturu te sam uz pomoć obitelji na obroncima Buturovice zasadio 500 stabala smokava koje su odličan izvor minerala i vitamina te imaju brojna nutritivna i ljekovita svojstva. Danas imam vlastiti brend "Smok", odnosno proizvodim džem i začin od smokve, kao i čaj od smokvina lista. Izuzetno sam zadovoljan plasmanom proizvoda na tržištu, a planiram uskoro s Markom proizvesti i određene količine bijelog i crvenog vina. Također, pripremamo i knjigu "Kamen koji liječi" kojoj se osobito veselimo, naveo je Ante.

Osvrnuo se i na pomoć države koja baš i nije na onoj razini na kojoj bi trebala biti kada je u pitanju podrška mladim ljudima u poljoprivrednoj proizvodnji.
Podrška je vidljiva, no mogla bi biti i veća. To je jedan od načina da se mladi potaknu na proizvodnju u različitim oblastima. Ako ne budemo imali potporu, onda neće biti ni uspjeha, poručio je Ante, osvrnuvši se i na cijene po kojima prodaje smokve.

Tako se već sada mogu kupiti smokve petrovače, a koštaju oko 5 do 6 KM po kilogramu. Tenice, koje će tek prispjeti, bit će u ponudi po cijeni od 8 do 10 KM, dok pripravak za jačanje imuniteta košta 30 KM.

Svitavsko jezero - turistička atrakcija

Nakon dvojice radišnih Ljubušaka, nekoliko crtica o uspješnom poslovanju ispričali su nam i Čapljinci, braća Tomislav i Grgo Martić iz Svitave, koji su Svitavsko jezero odlučili pretvoriti u turističku atrakciju. "Lake Tour Svitava" projekt je koji je zaživio protekle godine te su već sada proširili ponudu i kapacitet usluga.
Kupajući se godinama na jezeru došli smo na ideju da napravimo barke i organiziramo vožnje za turiste. Odmah smo naišli na pozitivne reakcije, a osim vožnje jezerom, turisti mogu uživati i u našoj domaćoj hrani te se zabaviti i rekreirati na igralištima za odbojku, nogomet… Lijepo je znati da su nam u gostima bili Slovenci, Englezi, Španjolci, Poljaci, kazala su braća Martić.

Nadamo se da ćemo nadmašiti sezonu koja je iza nas, a bila je također uspješna, dodali su.

Našim sugovornicima pridružio se još jedan Čapljinac, Davor Martić, koji je kao svirač harmonike čest gost na raznim svečanim okupljanjima diljem Hercegovine.
Prijateljima pomažem kad god sam u mogućnosti, a često i zasviram jer, priznat ćete, uz glazbu je sve lakše, kroz osmijeh je poručio Davor, zaljubljenik u glazbu još od malih nogu.

U konačnici, svi ovi mladići složili su se kako je volja i želja za uspjehom najvažniji korak prema cilju. Jedini način da se napravi dobar posao jest voljeti ono što radite, a što su oni svojim primjerom i dokazali.

Antonela Marinović Musa | Dnevni list

Glas naroda

...tko ima ovakvu zlatnu mladez,ne treba da brine za budućnost

Viktora Grbavca majka ima plantazu i pravi đzem i prodaje a za to uredno uzima poticaj.

Tko tebi smeta m..edvi..de
Zasuči i sadi

Pazi ti da ti medo ne poruca đzem

Ova ekipa će zeznut švicarsku,koja propaganda HDZ udbašije sačuvaj bože gore lažu nego o Šipovački Buco o hercegovačkom ranom krompiru punom furadana i forifertilnog gnojiva koji nigdi analizu ne more proć.
Ovi je zajebo Gebelsa piskaralo kradeze partija!

Ako nam je ovo bolje sutra, onda nam se crno piše.

Nema od poljoprivrede vise nista prosli tjedan sam bacila pun kamion povrca u otpad jer ga nisam htjela nizasto dati na capljinskoj trznici zato momci pamet u glavu i trazite posao negdje od tog vam nazalost nema nista

Momci ženite se pravite dicu

Komentatori jedva dočekali da pljunu po nečem što je pozitivno. Umjesto da pohvalite momke koji hoće raditi i trude se, vi blebećete. S kauča, pretpostavljam.

Poznam ove iz Ljubuškog i znam da ne govore istinu da ne budem grublji

Ovaj tekst je propaganda partije ovo možete plasirat djeci u vrtiću-dugogodišnji pčelar u penziji
Ovo nije pozitiva nego prevara partijske propagande!

Ajde ljudino ziv bio pa se predstavi. Da vidimo cija je to pametna glava. Kandidiraj se pa da svi glasamo za tebe kad si tako pametan tj. [ * neprimjereno * ]. Mrzim ljude koji sve vide lose, kakve veze ovi momci imaju s politikom. Ti si očito propalica koja nije zadovoljna sobom, svojim zivotom. Bolje bi ti bilo pokrij se ušima i šuti. A najbolje bi bilo, ako vec nisi da odes odavde, šta će nam takvi pacovi.

Zašto neprodanu robu iz čapljine nisi iskipala pred općinu Kresko bi to sa Bubalovkom protrošio u dječijem vrtiću i u javnioj kujini u Ljubuškom,nemoj te bacat robu narod je gladan u Ljubuškom ne jedu svi za 25 kuna ko naš spasitelj Barbarić,najskuplji sabornik koji ništa u saboru ne govori,mumija sabornik.

Što dalje odavde nema ovdje kruha

Najbolji je Markov med...još da ga oženimooo...

Bravo momci!

Marko Pogacar,nestalo cukra u Brisniku,samo naprid dok je cukra bit ce i meda

Sta je ovaj Ante Skoko posadio,caca Mitul I brat Vinko sade,on ima sedam godina u Tuzli,vidio smoke I motiku samo na slikama...koja kenjada...

Mladići iz Ljubuškog i Čapljine ulijevaju nadu u bolje sutra
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari