Obrazujemo djecu za vrijeme koje ne postoji

ljubuski.info

Školska godina je završena. Djeca su se već naviknula na odmor, a njihovi učitelji, nastavnici i profesori te ravnatelji imaju još malo posla pa će i oni napustiti školske prostorije, završiti sa sjednicama i otići na odmor.

Naravno, kada spominjemo djecu, ima tu i one starije koja već u srednjoj školi zarađuju za džeparac. Neki će na rad u kafiće, neki u trgovine, neki "za računala" te će si zarađivati džeparac za novu školsku godinu.

Nedostaje majstora

U razgovoru ih pitamo koje srednje škole pohađaju te doznajemo kako je među mladim radnicima jako puno gimnazijalaca, a jednog iz Mostara pitamo zašto se odlučio baš za tu školu. Odgovor nas nekako i nije iznenadio.
Pa, roditelji su tako savjetovali radi studiranja u budućnosti - kaže. Doznajemo i što je on htio.

Ja sam iskreno htio biti tesar. Izrađivati od drva razne predmete te takvim kreativnim radom doprinositi zajednici. Međutim, takva zanimanja kod nas su podcijenjena - priča mladić dok pijemo kavu na njegovu radnom mjestu. Zašto nema zanimanja o kakvima ovaj mladić mašta? Istina je i da je zanimanje bilo nisko, potom su se sve te stručne škole koje su mogle davati osposobljene radnike pomalo gasile. Danas, kada nedostaje kvalitetnih majstora, svi bi rado opet vidjeli te škole, no ni proces ponovnog pokretanja nije jednostavan.

Nedavno smo s najboljim profesorom u BiH, više puta nagrađivanim, Vedranom Zubićem razgovarali o potpunom neskladu obrazovne i ekonomske politike.
Ja, kao profesor već 23 godine, nisam dobio informaciju za koje tržište rada školujemo kadar. Tako vam sada svi govore o IT sektoru, ali je jasno da će današnji učenici promijeniti minimalno pet poslova, a desetke poslodavaca. Ne smijemo sebi dopustiti da nam se obrazovanje svede na potrebe tržišta, ali ni da bude "škola radi papira". Danas smo sve sveli na ocjene i lažnu sliku uspjeha. Ako pogledate statistiku, danas smo mnogo "školovaniji", ali su sama kvaliteta i potreba upitne. Valjda bi Hercegovina i porezni obveznici trebali ulagati u inženjere agronomije i vinogradarstva, u meteorologe i geoekologe te sve ostale koji su realno potrebni tržištu prehrambene industrije ili razvoju agroturizma. Ali to mora reći ekonomska politika i biti sukladna obrazovnoj - riječi su najpoznatijeg prosvjetnog djelatnika u ovoj zemlji.

Također, kazao je kako se čini da obrazujemo djecu za vrijeme koje ne postoji.
Jednostavno smo "zaglavili" u nekom sustavu i teško prihvaćamo promjene. Potrebna man je forma reobrazovanja, a ne reforma obrazovanja. Nikako da shvatimo kako je permanentno učenje dio života i da svaka promjena znači i potrebu promjene u obrazovanju. Ta letargija u društvu prenijela se i na obrazovanje. Čini mi se da je sve "pro forme" i da radimo svaki posao kako bismo zadovoljili normu. Jasno je da su promjene nužne - istaknuo je Zubić.

Željko Andrijanić | Večernji list

Glas naroda

Ne znam sta ocekujete dok je snajderica na celu ministarstva?!
A kupljena diploma drma Zavodom za skolstvo.
Vecinom zaposljavaju poslusnike,a sacica onih kvalitetnih profesora i ucitelja trpi razne pritiske,ako radi svoj posao kako treba.
U ova dva mandata postala je grobarka skolstva,a nema nimalo morala i casti da odstupi od posla,koji evidentno ne zna raditi!

Ne branim trenutnu ministricu, ali radi istine i ljudskosti reagiram. Naime gospođa Mikulić nije šnajderka kako kažete. Ona je nastavnica matematike, pošteno završenog studija, dobroga znanja i znala je učenicima prenijeti to znanje. Nije baš istina da je grobarka školstva jer su ti programi zastarjeli, mišljenja kriva, već odavno, a ona tu sama ne može ništa. Nemojte biti zločesti, ne griješite dušu. To što žena zna i dobro šiva je samo dokaz njezinih sposobnosti.

Sve će ovo napisano ministarstvo i zavod. Što ovca vidi ležeći daleko ćemo dogurati. Svi idemo u tom pravcu samo nema jasnog cilja. Lutamo bespućima povijesne zbiljnosti za zvonarima koji su siti ko ovce

Zavod je zasebna ustanova gdje su joj savjetnici najveći spletkaroši koje zavod štiti. Ima ih osuđeni i ništa to ravnateljicu zavoda ne zanima jer je i sama upletena u kriminal. Zavod za kriminal i ne odgoj i ne obrazovanje je novo ime propale institucije. Čović upoznat i neka je i dalje drži. Borba za korupciju u režiji Hdz a.

Me'ščini da su tebi ravnateljice vrtića i zavoda fobija. Žene grade svoje karijere tebi ništa ne jamljaju. Pušćaj zenske

Ravnateljica Zavoda gradi karijeru s dva kupljena fakulteta i kontroliše rad profesora. To može samo u Županiji Zapadnohercegovačkoj gdje je HDZ na vlasti da kriminal bude iznad poštenog studiranja.

Nisu kupljene, fakulteti imaju licence za rad. Može se studirati na više načina
Tebi izgleda studij nije naišao pa se politički iživljavaš. Što ti smeta tuđa ljepota, vidiš da se to traži, em lijepa em pametna, em veleznana

Jadranka sama sebi pišeš komentare i još te politika zaposlila. Zna čitav Široki koliko si jadna i ne školovana i još si uzela poštenom studentu radno mjesto sve uz blagoslov stranke hdz.

Trebaš ti malo da se okupaš od zavisti. Jad ste i bijeda. Bolje da radite na sebi, a ne protiv drugih. Jadno da prozivate a ne znate istinu

Okupaj se ti na svome bazenu, nisi ga pravila već ukrala građanima Širokog Brijega. Ravnateljica Zavoda, u Nadzornim odborima i bazen maznila. Ostavi sirotinji nešto jade gladni.

kupljene nego što , prolaznost na tim privatnima 100% , tko je god uplatio taj je i dobio diplomu , nego da su upitni jer kako stotine onih što su jedva ili nisu nikako završili srednju školu sad odjednom prolaze kao na traci sa diplomama , mrš [ * neprimjereno * ] lažljiva

Neka kod tate rade s tim diplomama

Bože mili savjetnici osuđeni i hodaju po školama je vrijedna informacija za iduće korake.

U školama nikad gori kadrovi, stralali poslušnici, dobro su nam djeca išta naučila kad vidim te diletante bez znanja i morala koji su spremni sve kad ih se zvtcne iz hadezeja, sad će izbori ča pratite kako stavljaju stranačke storije i slike ko fol nezavisni ravnatelji da ti se smuči

Savjetnici su kopija svoje ravnateljice Jadranke bez morala, znanja kompetencija i sudjeluju u uništavanju obrazovanja. Svi savjetnicima kao Jadranka su iz oporbe. Hdz zekani nemaju obrazovnog kadra već im oporba uništava obrazovanje a Hdz zekani na vlasti.

Oni imaju akademiju za svoje političare, narod plaća školarine studentima za Deutchland. Ovi se množe po zgradama, prešli su u rodbinu tako da nema odnosa

Ima li cjepivo za ove bolesno zlobne i opsjednute?

ima Marko i to cijepivo se zove optužnica
Marko nosiš li ti hulahopke?

Hdz nije normalan kad stavlja za odgoj i obrazovanje u Županiji Zapadnohercegovačkoj kupljenu diplomu. Naša djeca ovo čitaju i njima je uzor Jadranka Bošnjak. Šta ćemo studirati kad možemo kupiti dvije, malo joj jedna, sramite se članovi Hdz, ne boriti se vi za hrvatske interese nego za sebe i svoje ukućane. Ubište nas sa svojim kriminalom.

Bognja ti Jadre daj ovoj bolesnici besplatnu mjesecnu kartu da se kupa. Isklapčat će se od bisa i ljubomore. Ko papiga stalno iste gluposti vrti. Dojadila i Bogu i narodu.

Tebi je dala, ko nije pita nije dobio kupanje besplatno izvan bazena

Nije lako bit opsjednut, poremećen i vrime provodit čokajuć bljuvotine o ljudima. Sotona ne da mira.

Koja si ti vjernica i Sotonom nazivaš one koji istinu pišu. Ljubi svog bližnjega i ne poželi tuđeg ženidbenog druga, ne ukradi na javnoj nabavi, ne sagriješi bludno

Ako želiš uništit jedan narod onda mu uništi školstvo i sudstvo.
Upravo je to kradeze uništio hrvackom narodu,a i ostalo sve što je dotako!

Upravo suprotno sve opismenili

Moraš biti bezobrazna, umišljena, istrošena pameću da ti padne napamet da vodiš obrazovanje a znaš da si loša u svemu.

Moja bi kći želila bit slastičarka - aj nek mi neko rekne di u ovoj našoj lipoj županiji ima ta škola? Niđe! Žalosno što nam školstvo tone, u ljubuškom kuhari i ekonomisti više u kafiću nego u školi, jer profe ne dolaze na nastavu. I šta će oni naučit??? P.m

Obrazujemo djecu za vrijeme koje ne postoji
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Okupacija u par slika Boris Čerkuč
ljubuski.info
Ne ubij, ne kradi, ne laži! Josip Muselimović
ljubuski.info
Država duradi nešto! Boris Čerkuč
ljubuski.info
Djeca naša izgubljena Igor Božović

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari