FEAL dijeli dobit s radnicima

ljubuski.info

Grupacija FEAL sa sjedištem u Širokom Brijegu odlučila je dio dobiti podijeliti sa svim radnicima što je jedinstven i vjerojatno prvi takav slučaj u ovoj zemlji, ali i u drugima u kojima posluju dugi niz godina.

Dio je to dobre prakse koju su prihvatili funkcionirajući na tržištu Europske unije te su radnike nagradili za odlične rezultate koje je grupacija zabilježila.

Istina je. To su modeli koje želimo i u idućim godinama primjenjivati. Ako naši ljudi, a i kompanija dobro rade, onda je red da i radnici to osjete kroz svoja primanja, potvrdio je direktor FEAL-a Ante Musa.

To je ujedno i dio vizije koju je gradio pokojni Jozo Bogdan u kompaniji koju je privatizirao i vinuo u visine. Za njega su radnici uvijek bili ispred svega. Najvažniji.
Budući da dugi niz godina radimo na zapadnoeuropskom tržištu, kroz stalnu suradnju i odnos s renomiranim partnerima, nastojimo dobre primjere poslovanja i upravljanja prenijeti u naše lokalne okvire. U tom kontekstu, nedavno smo uveli sustavno nagrađivanje radnika za uspješno poslovanje, a koje će dodatno motivirati sve radnike da uspjeh FEAL-a smatraju i svojim uspjehom. Budući da je ovo prva godina u kojoj nagrađivanje radnika provodimo na ovakav način, moramo istaknuti da smo i više nego zadovoljni rezultatima i utjecajem na ukupno zadovoljstvo te nas raduje da je model prepoznat kao pravedan i motivirajući za svakog radnika, bez obzira na njegovo radno mjesto, dodao je Musa.

Smatra kako se ne radi samo o zahvali radnicima, nego najizravnijem poticaju investiciji u najvažniji resurs - ljude.
Ako kompanija može ulagati u moderne strojeve, u nove kapacitete, hale, zgrade ili bilo što drugo, treba prije svega voditi računa o radniku, ulagati u njega. Radnik je naime najvažniji resurs. Čovjek kada radi mora biti motiviran i pravilno nagrađen. FEAL je tvrtka koja je svjesna svog značaja za Široki Brijeg i Hercegovinu, a i za širi prostor u kojem poslujemo preko svojih poslovnica i povezanih društava. S obzirom na dugu povijest rada FEAL-a, kroz našu su firmu prošle generacije radnika kojima je pružena prilika za razvijanje njihovih znanja i vještina u sigurnom i stabilnom okruženju. Cilj nam je stvoriti model poslovanja i nagrađivanja koji će kod svakog radnika stvoriti svijest da je uspjeh tvrtke i njegov osobni uspjeh, odnosno da će biti nagrađen za svoj doprinos ostvarenim rezultatima, navodi direktor.

A nagrađeni su svi djelatnici iz FEAL grupacije. Sve je ovisilo o ostvarenim rezultatima članice grupe, ali i pojedinačnom doprinosu djelatnika. U FEAL grupi angažirano je oko 770 ljudi. Posebno su "narasli" u prošloj godini nakon postupnog oporavka tržišta s koronakrizom. Najviše je ljudi angažirano u FEAL-u Široki Brijeg, čak njih 140.
Došli smo do vrha kapaciteta. Zbog toga smo napravili ove odluke iz prošle godine o novom investicijskom ciklusu od instaliranja novog pogona za prešanje 35 meganjutna, nove investicije u Ljubuškom. S izgradnjom te tvornice kreće se u kolovozu ove godine, a slijedi i investicija u proizvodni pogon i opremu u Karlovcu, dodaje Musa.

No, u ovoj grupaciji spremaju se za još izazovnija vremena. I ponovno s investicijskim ciklusom.
Na poslovanje FEAL-a i planove nije se značajnije odrazio rast cijene metala, ali i drugih komponenti koje su važne u njihovu radu. Opskrbom aluminija kao strateške sirovine nisu se osjetili poremećaji, čak i unatoč ratu u Ukrajini - kaže čelni čovjek FEAL-a.

Novi iskorak napravljen je novim Aluminijem, što ih posebno raduje.
Imamo odličnu suradnju s novim Aluminijem. Ušli smo u novu fazu odnosa. Iskreno, sretni smo i zbog njihovih rezultata. Zaista su impresivni. Podigli su kapacitete, kvaliteta je odlična. Kroz drugo polugodište dogovorili smo isporuku dodatnih količina metala. Pretpostavljam da će nam to ponovno biti temelj za daljnji rad, kaže Musa.

A svi najvažniji potezi stižu upravo iz sjedišta kompanije u FEAL-u u Širokom Brijegu koji je na čelu grupe od 15 kompanija - od FEAL-a Mostar, FEAL-a Hrvatska, Crna Gora, Beograd, Republika Srpska, FEAL-a Austrija, FEAL-a Njemačka te sestrinskih firmi PBR, Metalijakomerca, Poliklinike, firme za investiranje u proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije.

Večernji list

Glas naroda

Bravo ljudi.Ovo je nadam se pocetak jednd nove ere u kojoj bi tribali svi doc na svoje i time ucinit da svi skupa budemo i zadovoljniji i sretniji a time i uspjesniji.O ovomu sam pisa vec kod objave dobiti firma u ZZH i nadam se da ce i drugi krenuti Fealovim stopama ne samo u nasoj zupaniji.Sada triba samo radit na tome da se ovako dobiveni novac ne baci na sarene lazi vec radit investicije u infrastrukturu ili u pokretanje vlastite proizvodnje.Moramo minjat mentalitet vridnosti i poslovanja jer ovo sto radimo nd vodi nikud.Jos jednom bravo za Feal,vi ste zvijezda zornica.

Jeli to znači da ce radnik umjesto 800 dobiti 850 ili 900 maraka?

Pisa sam vec da im dadnu po 1 000KM bruto ostalo bi im jos nekih 150miliona za ulaganje.Ovde je vazno da je proces otpoceo i da se nesto pokrece,koliko je ne znam ne pise,i nadam se da ce i ostali slijedit ovaj svijetli i povjesni primjer.Jos jednom bravo za Feal.

Prijatelju ideja ti je lijepa,jako lijepa!
Imamo nesto u zakonu a zove se "minuli rad", i vjerujem da znas o cemu pricam! I evo na mom primjeru firma za koju sam radio nije isplatila minuli rad radnicima jer su predprosle godine ostvarili dobit od cca 14 miliona a prošle godine 12 miliona i samim time oni su uzeli za pravo da kazu kako su u minusu u odnosu na pretproslu godinu!
Kapitalizam je na zalost tako nasadjen da ne vidi pojedinca nego cjelu sumu zajednice,u ovom slucaju firme!
Dakle bitno je da se na sva zvona razglasi da je neka firma podjelila dobit sa radnicima jer ta vijest pridonosi potrosnji kupca kod kojeg je stvorena volja da kupi proizvod u bas toj firmi jer ona "djeli dobit sa malim covjekom"!
Nista vise nego PR ,direktno iz priručnika Propaganda od Edwarda Bernaysa iz 1927.

Istina, za večinu velikih firmi, radnici su samo brojevi, bez obzira koliko truda ulazagli u "ljudske resurse" i trudili se da javnosti prikažu da je njima "stalo" so avojih radnika. Inače samo gledaju koliko ste postotaka odradili, koliko radite, jeste li slučajno radili manje koji i sat i jeste li imali problema pri radu. Njih ne zanimaju razlozi, nego brojke, jer vi ste im brojke.

Super.Eto ti otvori firmu,mi će mo raditi i s nama dijeli dobit.Ako ćurneš, šta nas briga,tebi ostaju krediti,dugovi ...a mi odemo u drugog poslodavca.Jeli to lijepo?

Sa tim misljenjem najbolje da odmahnzatvoris tu firmu sto imas. Nestace ovaca za sisanje pa ces i onako propast. Ovo lipo zvuci,samo na kraju treba viditi dali su radnici ista dobili i koliko.

Pohvale,od ❤️hvala pok.Jozi velikom vizionaru!??Narode budimo ponizni i strpljivi,to Bog od nas očekuje.Oholost egoizam i pohlepa su poroci 21 ste,koji čovjeka i njegovu obitelj vodi u kaznu !!!Ljubav i dijeljenje su milosrđe od Boga...

Kao i o svim temama pise se neistina.
Prava istina je slijedeca,
Novi vlasnici Feala nakon smrti bivseg vlasnika su postale razne osobe,navodno 10 ljudi.
Dobit koju dijele radnicima je dobit koji je dio od zene pok.Joze,tako da je podijeljen njen dio dobiti,prema njenoj zelji,jer ista nema djece a vjerojatno nije bez para a jos vaznije,nije bez srca

Kako god da je ovo je povjesno a ako je to ta zena uradila triba ju ,sto nas narod kaze,dizat u Nebesa.Svak o tom triba i pricat i pisat.Za ovoga gori sto mi savjetuje da otvorim firmu i sam djelim radnicima iman odgovor koji svi vec odavno znamo,djeljenjem se umnozava.Referira sam se na objavljenu dobit firmi u prosloj ,kriznoj ,godini i iz te objave se vidi da su firme objavile dobit od 338 miliona KM a ruku na srce zamraceno je bar 20%.I na te objave ne mozete vidit ni komentare ni referate politike a to je jako bitno.Nisam ekonomist ali gola logika mi kaze da je vrime da te firme,koje fala Bogu ostvaruju dobitke,pocmu ili ulaganjima u sredinu ili povecanjem plata da pokrenu proces svekolikog napretka.Dao sam primjer od 1 000KM bruto ali ako je suma i niza dobro je da se proces pokrece.Pisem o dobiti i ovaj potez Feala,iako ne znam o obimu ,je nadam se prekratnica i ako je tako sto pises da je zena od pok. Joze za to zasluzna triba joj sve zahvale sviju nas iskazat.To bi bila povjesna prekratnica ako bi se i drugi u zupaniji povinovali putem te zene a mozete mislit sta bi se desilo da se to desi na nivou drzave?

A tko su tih 10 vlasnika Feala?

Bariša Zdenko Bogdani i još sedmorica

A koja su još sedmorica?

Dijeli li misel ista?

Ma jok Kurdelic je to nema vile samo grablje.

Ovo je još jedno bacanje prašine narodu u oći,lažfatamorgana,gladnu narodu kod udbaških tajkuna nema kapotalizma to je ortačko robovlasničko društvo no ostaju bez radnika,minimalac brutio u Njemačkoj je 12 ojera,pa gladnu narodu bacaju mrvice i NADU-ništa od toga
ko je pobiga iz hercegovine-spasio se

Bolje zivi covik sa minimalcom u Hercegovini nego ti sa minimalcom u Njemackoj.I jos je kod svoje kuce medjj svojim narodom.

Ovo je gore nego šentada u širokom ,radi lidilo

Jeli mumljalo mišel bio protiv ove odluke ...možda i nije zbog one pleske što je dobi

Meni se misel bas svidja, al ono bas mi je napet..

Unazad 20 godina, svi radnici Feala su pokradeni za dostojan zivot u svojim buducim zivotima kao penzioneri a pogotovo u slucaju bolesti.

Svi novci tih dostojanstvenih, a neisplacenih placa radnicima, neuplacenih penzija i neuplacenih zdravstvenih osiguranja u iznosima od pola Milliarde maraka (500.000.000,-) su saliveni dobrim djelom u betonske zgrade širom hrvatske i na bankovnim racunima u inozemstvu, svi u vlasnistvu šire obitelji Bogdan i samozvanog lažnog menedzmenta iz komunizma.

Unazad 20 godina je kod skoro kod svih poslodavaca bilo tako ali je doslo vrime da se nesto minja i hvala Fealu i zeni pokojnog Joze da su to pokrenuli.Inace koliko znam oni nemaju proizvode siroke upotrebe i ne ovise o domacem trzistu pa da im triba reklama kod nas.Da jeto uradio Bingo isto bi bilo pohvalno ali bi se moglo sumljat u populizam,ili Violeta.Nadam se da se nesto krece jer je vrime da i privrednici pocmu doprinosit razvoju ali svih nas.Jos jednom ,bravo Feal i zeno kojoj ni imena ne znam.

Misel,ko ga ne zna skupo bi bio placen,jao i prihatelj mu makarski ljubusak M.B.u narodu poznatiji kao K.

So what?? Obojici je super, dobro zive, uvjek s njima dobre tete, sto si ljubomoran

Pokojni Jozo je napravio firmu i za to mu treba čestitati

nikakvu on firmu nije napravio jedna generacija samo kod nas za KUNU napavi firmu a uništi se tri postojeće državne.
Adeze profiteri su uništili titine tvornice i rastrgali ih međuse ko isusove haljine da bi otvorili šverc komerc firme za odabrane HDZovce i njihovu kliku a narod prodali u roblje EU
To je bila samo lopovska privatzacija čitaj ,pljačka,državne imovine u šverc industriju ratnih profitera i dezertera!
Pogledaj te ko su vlasnici tih firmi i šta su u jugi imali?

Pa Aluminiski ti je HDZ i Tudjman pokrenio?Inace drugovi su kroz inflaciju unistili sve sto se unistit dalo jos 80tih.Posle tlga je dosa rat i on svoje odradio.Ko je god uspio pokrenut proizvodnju posle rata,a kamo li izgradit ovako respektabilnu firmu,zasluzuje respekt.A l.aj.at na zvizde more svak.

Hladno Pivo
FIRMA
Da sebi manje smetam
svako jutro prosetam
nabijem krokse na noge bose
pustam da me same nose

Istom rutom, k’o i godinama prije
Alejom Bologne, sve do Kustosije

A kad stignem do porte i do spustene rampe
skinem kapu za sve nas koji jos pamte
dan kad su ispred firme
stale crne limuzine i rekli

Ref.
Bog, domovina, nacija,
svi na pod, ovo je privatizacija
napravite mjesta za obitelji dvjesta

I gledam kulise, ratuju sa statikom
k’o sto nove elite ratuju s gramatikom

A preko puta ispred Lidla
moj sektor proizvodnje ceka
uz jednu pivu iz Q-packa
mozda im veceras priznam
kako smo pali bez ispaljenog metka
na staru foru novog pocetka

Sad sve preuzeo gej uz naše likove iz nocne more (politicare)

U drugom ratu narod privariše partizani,izginuše domobrani
U ovom ratu prevariše narod udbaši a poginuše borci za slobodu ,sačekušam
Sad postašmo kolonija i ni domovine nemamo,ona je samo za (odabrane) udbašiju
Ništa novo na brdobitu balkanu,isto sr..... samo modernije pakovanje.
Sretan je onaj ko pobjegne iz bare balkanske pune krokodila,a to većinom narod i radi.

FEAL dijeli dobit s radnicima
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari