Bračne zavjete na Humcu obnovilo 25 parova

ljubuski.info

Nastavlja se lijepa tradicija u ljubuškoj župi Humac, koja se prakticira već nekoliko posljednjih godina - naime, prve nedjelje nakon svetkovine svetoga Ante zajednički se proslavljaju bračne obljetnice. Tako je bilo u nedjelju, humačka župna crkva bila je ispunjena, a svečano nedjeljno misno slavlje u znaku braka, bračnih parova i bračnoga života.

Svetu misu predvodio je fra Ljubo Kurtović, župnik župe Humac, a svoj bračni jubilej proslavilo je 25 bračnih parova. Parovi su različite životne dobi i različita bračnoga staža i iskustva: 20. obljetnicu proslavio je jedan bračni par, i to Bruno Grizelj i Blaženka r. Barišić; 25. obljetnicu sedam bračnih parova - Dario Mikulić i Draženka r. Boto, Robert Jelavić i Marijana r. Puljić, Ivan Škrobo i Matija r. Markić, Nikola-Robert Ćuže i Anđelka r. Biško, Slaven Mucić i Mirela r. Zlopaša, Zoran Miloš i Mirela r. Ravlić, Markan Knezović i Slavica r. Markić; 30. obljetnicu jedan par - Joško Bebić i Danijela r. Sabljić.

Sedam parova proslavilo je 40. obljetnicu - Ante Boban i Marica r. Petković, Milan Skoko i Verka r. Landeka, Vasilj Žerebni i Veronika r. Marković, Jozo Mihaljević i Gordana r. Vegar, Cmiljan Tomić i Marica r. Božić, Jozo Kraljević i Jelena r. Petrović, Stjepan Vištica i Marina r. Mrvalj.

Pola stoljeća zajedničkoga života, odnosno 50. obljetnicu braka proslavilo je sedam parova - Blaž Dodig i Zlata r. Ereš, Andrija Vranješ i Dragica r. Tomas, Stojan Primorac i Anđa r. Milićević, Jure Herceg i Ljilja r. Nižić, Jure Kozina i Jaka r. Tomas, Andrija Jurić i Jagoda r. Paradžik, Ante Bubalo i Mara r. Jelčić; 60. obljetnicu dva para - Ljubo Herceg i Milica r. Dodig, Drago Petrušić i Veselka r. Paradžik.

U brakovima koji su u krizi, čak i nakon nekoliko mjeseci od ženidbe, mogu se čuti riječi: "Sve mi je ovo dosadilo, ako je ovako u braku, onda je bolje svatko na svoju stranu". Te riječi čuju se pri prvome susretu s poteškoćama. Brak nije izvanzemaljska stvarnost, nego se živi u današnjem svijetu i mentalitetu u kojem prevladava ponašanje - "upotrijebi i baci". Brak nije stvar ni predmet, nego pripada području života… Brak bi trebao biti, kako se ono kaže, kao vino koje je bolje što je starije - rekao je, između ostaloga, u svojoj propovijedi župnik fra Ljubo Kurtović.

Obraćajući se okupljenim bračnim parovima u župnoj crkvi propovjednik je podsjetio na Isusove riječi: "Što Bog združi, čovjek neka ne rastavlja!", što drugim riječima znači da iz nijednog razloga nije dopušteno otpustiti vlastitu ženu ili vlastitoga muža.

Ponavljajući prigodne riječi za župnikom, slavljenici su svoja nekadašnja uzajamna bračna obećanja - zavjete obnovili i tako dodatno učvrstili svoj bračni savez koji traje već desetljećima. Slavlje je potom nastavljeno u obiteljskome krugu, u opuštenom i vedrom ozračju i raspoloženju.

Ivan Kaleb | Večernji list

Glas naroda

Je li u pitanju inflacija,devaIvacija ili revaIorizacija kršćanskoga braka....ili možda primjena istambulske konvencije....bitno ie da se napreduje...

Besposlen pop i jariće krsti

Ne izgledaju mi baš sretno,kao da su prisiljeni.

Ostarili ljudi.. cestitam im na hrabrosti

Nekako su tužni

Kad se udaš,nije ti do smijeha!

Rekao sam ti da te volim kad sam te doveo, ako dođe do promjena, javit ću ti.

Lipi,njegovani ljudi razlicite zivotne dobi.Svjetlosnim godinama daleko od slike kojom bi neki komentatori tili nas predstavit.Ko ima skladan brak taj ima mir i blagoslov.Sve se muke lakse pribrode i skladan brak je osnov drustva.

Zaboravih,cestitam svima i nek nas sve Bog blagoslovi

zar su srušeni ili zapušteni da bi se obnavljali , zna se što obnova znači

naš moralni i pošteni Slaven

Sta imas obnavljati??? Zar nije DOK NAS SMRT NE RASTAVI!!!!!!!!!! Cirkus i prestave za javnost kao i obicno.

Bračne zavjete na Humcu obnovilo 25 parova
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko
ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari