Prosvjed pred Veletržnicom: Zaustaviti uvoz tijekom sezone

ljubuski.info

Iako je skup bio zamišljen kao blokada ulaza na veletržnicu u Čapljinu, na koncu se pretvorio u prosvjednu šetnju.

Poljoprivrednici i organizatori skupa obišli su boksove s nakupcima i podijelili letke sa svojim zahtjevima.

Oni zahtijevaju da se od 23. svibnja do 15. kolovoza, u vrijeme sezone domaćeg voća i povrća, na prostoru veletržnice trguje isključivo domaćim sezonskim proizvodima, odnosno da se u tom razdoblju ne trguje uvoznim voćem i povrćem.
Za vrijeme sezone, kada naši poljoprivrednici, od kojih 70% od tog žive, proizvode, nakupci, trgovci, država, potiču uvoz loše robe iz Albanije i drugih zemalja koji obezvrjeđuju naše proizvode i ubijaju cijene. Za vrijeme kad naši proizvođači mogu proizvesti hranu, nema potrebe za uvozom - izjavio je Sandro Jurković, povjerenik Mjesne zajednice Višići.

Zbog značajnog poskupljenja repromaterijala, kažu kako je veliki broj njih na pragu odustajanja od poljoprivrede. Brojni ističu kako su zbog ovakve situacije već u minusu.
Ulazni troškovi su abnormalni postali u zadnjih godinu. U prosjeku, porasli su za oko 110% - od sjemena, sadnje, gnojiva, folija, crijeva za natapanje, goriva... Katastrofa! I onda dođemo na tržnicu gdje je cijena nikakva zbog ulazne robe. Ne očekujemo da će biti bolje, jer je sezona loše krenula - kaže poljoprivredni proizvođač Pero Čepo.

Mi proizvodimo dovoljno za našu državu. Ako nas država ne stoji, stajat ćemo mi iza nje. Nadam se da ovaj narod neće trebati da dolazi drugi put - izjavio je poljoprivredni proizvođač Vlatko Maslać.

Proizvođači za ovakvu situaciju krive uvozne lobije i apeliraju na državu i nadležne institucije da iz zaštite i omoguće im fer plasman na tržište BiH. U suprotnom će, ističu, biti primorani iseliti iz BiH.

BHRT

Glas naroda

Uvozni lobiji!Iz tog se ne može ništa zaključit ?Koji?

Razlika je domaće i uvozno neka država uvede carinu 25 posto na uvoz i to je to a neka domaće postane stvarno domaće

Još vi otrova pa se čudite

[ * neprimjereno * ] jedan jesi li ti ikad išta sadio ,koji otrov , danas se svugdje u svijetu zaštićuje povrće i voće zaštitnim sredstvima. Jeli ti stvarno misliš da ovo iz uvoza nije polijevano, naravno po pravilima kao i naše. Svake godine naš krumpir kad ide za izvoz u Hrvatsku prolazi rigorozne kontrole u laboratoriju u Zagrebu i nikad ništa nije nađeno. A ti nastavi pisati protiv jadnih ljudi koji se muče i rade.

Domaće je domaće

politici je inters da se uvozi naplate pdv čim predje granicu a kakve koristi oni imaju od vaših proizvoda i oni ne rade u interesu vas da stite domaće tržiste oni su tamo radi sebe a ne vas

Po kojoj je onda logici to povrće jeftinije nego naše? Bit će da ga ima tone i tone

Zamislite da jedna Hrvatska u rujnu, malo prije nego će prispit domaće mandarine, uveze toliko i toliko tona istih iz Grčke? Jedna Njemača da uvozi bilo šta, prije nego je prodala svoje proizvode i sl. To ima samo kod nas, a onada se kapitalisti brane da je u pitanju "slobodno tržište", dašta je, slobodno, ali ciljano da uništi male države i da postanu globalno ovisni jer su im državnici korumpirani i b. udale

ja cu sve otkupiti rekao sam ne idite dole

Ma Ova slika dosta liči na Zaboravljene Branitelje moglabi policija po komandi uletit vrlo lako

Ne spominji Zaboravljene Branitelje,nisi dostojan spomenuti te časne ljude!

Buco ili ti ga savjetnik ministra (onoga ti B...di ovo ima) je neki dan reka da se ceka izvoz ko zapeta puska ,samo se ceka da upali . Jos jednom se narugao sa seljacima koje on predstavlja ,treba im reci kopajte bud...ja malo capim u udruzi ,malo u zupaniji ko savjetnik,meni misecno za poist i popit 3000 dosta,a vi seljaci motike i na njivu ...

sve pomrije od raka gore nego od korone

Ovo je sve Žarkić zakuva. Provokacije prid izbore

Pogrešna adresa za porosvjed

A ma domaći mladi krompir ,već crn unutra to je od preveliki tretiranja i kristalona .

Kupuj onda iranski za koji MISLIŠ da nema kristalona, al vrlo vjerojatno ima nematoda

Uvozno je zakon, ovi nasi digli cijene kao da je suho zlato a ne voce i povrce. "Domace" pa skuplje od uvoznog, hebalo vas "domace".

Prosvjed pred Veletržnicom: Zaustaviti uvoz tijekom sezone
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko
ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari