Čovićev punac zarađivao kao rudar, poklanjao kao kralj

ljubuski.info

Blago Prskalo, punac predsjednika Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZBiH) Dragana Čovića, poklonio je stanove u Zagrebu i Makarskoj te zemljište u Mostaru kćerkama Bernadici Čović i Mirjani Perić.

Prskalo je od 1998. do 2009. godine s rudarskom mirovinom uspio izdvojiti 837 tisuća maraka za kupovinu ovih nekretnina. No, u svim slučajevima je imao posrednike: vilu u Makarskoj i zemljište u Mostaru je u njegovo ime kupila kćerka Bernadica, a stan u Zagrebu odvjetnik Božo Ćorić.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je 2015. godine pisao kako je bračni par Čović do 2003. godine svoje nekretnine stjecao izravno, kupovinom ili poklonom. Tada se pokreću istrage i sudski sporovi protiv Dragana Čovića zbog sumnje da je koristio javne dužnosti za osobnu korist pa je Bernadica počela kupovati nekretnine u ime rodbine koja bi ih kasnije poklanjala ovom bračnom paru.

Prskalo je još 2013. godine Bernadici poklonio 896 četvorna metra zemljišta u Mostaru koje je pet godina ranije ona kupila uz njegovu punomoć za 50.000 KM. Čovići su na ovom komadu, koji su spojili sa drugom parcelom, izgradili skupocjenu vilu u kojoj danas žive.

Bernadica je svom ocu pomogla 2009. godine kupiti i vilu trokatnicu u Zaostrogu na obali Jadrana u Hrvatskoj za oko 625 tisuća KM. Poslije nešto više od godinu dana Prskalo je prodao dva stana od 73 i 74 četvorna metra na prvom i drugom katu ove vile sa prostranim terasama i dvije garaže za 586.500 KM. Kupac je bio Stanislav Mucić, vlasnik firme za projektiranje i građevinarstvo MUCIĆ & CO iz Dugopolja u Hrvatskoj i direktor istoimene firme u BiH sa sjedištem u Ljubuškom.

Mucić se nije odmah upisao kao vlasnik stanova jer nije bilo završeno etažiranje vile. To je uradio tek u listopadu 2020. godine. Isti dan je Blago Prskalo poklonio stan od 104 četvorna metra u suterenu i prizemlju vile kćerki Bernadici.

Mucić je svoje stanove mjesec dana kasnije poklonio supruzi Mariji.

Prskalo, Bernadica Čović i Stanislav Mucić nisu željeli razgovarati s novinarima CIN-a.
Nemam ti blage veze. Ne znam, ne znam, zatekli ste me sa pitanjima. Nemam blage veze, a, s druge strane, zašto bih ja vama uopće išta govorio o tome, zašto bih ja govorio o svojoj imovini, kratko je rekao Mucić.

Poslovne i obiteljske veze

Blago Prskalo je još 1998. godine kupio trosobni stan u Zagrebu za oko 162.000 KM. U ranijem razgovoru sa novinarima CIN-a on nije želio objasniti detalje u vezi s kupovinom nekretnine sa garažom od 71 kvadrat koju naziva "stančićem".
Ko hoće raditi, može imati, rekao je tada Prskalo.

Nekretninu je 2015. godine, nakon CIN-ove priče o imovini bračnog para Čović, poklonio drugoj kćerki Mirjani Perić.

Otprilike u vrijeme kupovine ove nekretnine Prskalovi zetovi Dragan Perić i Dragan Čović blisko su sarađivali u poslovima namjenske industrije. Čović je bio direktor mostarskog "Sokola", osnivača Društva za proizvodnju i projektiranje naoružanja i vojne opreme "Soko Vit" u kojem je za direktora imenovan Dragan Perić, Mirjanin suprug.

Ova firma je bila suosnivač "Hercegovačke banke" iz Mostara preko koje je Vlada Hrvatske uplaćivala milijune za pomoć Hrvatima u BiH. Privremena upraviteljica Banke Toby Robinson je u izvješću 2001. godine navela da je "Soko Vit" jedna od firmi preko koje je nezakonito izvlačen ovaj novac.

Mjesec dana nakon što je Prskalo kupio nekretninu u Zagrebu, stan u istoj kući kupuje Čovićev i Perićev kolega Branko Kolobarić, tadašnji predsjednik Upravnog odbora "Sokola". Za dvosoban stan s garažom je dao 146.000 maraka.

Odvjetnik Božo Ćorić je po punomoći kupio stan i Prskala i Kolobarića koji je deset godina kasnije i formalno završio uknjižavanje, odnijevši bilježniku na ovjeru dokumentaciju za oba stana.

Federalna financijska policija je protiv Kolobarića i Dragana Čovića vodila istragu i 2003. godine podnijela kaznenu prijavu u kojoj piše da su njih dvojica u vrijeme kupovine ovih stanova potpisivali ugovore o izdavanju "Sokolovih" nekretnina na štetu društva. Prijavu su predali Tužiteljstvu Hercegovačko-neretvanske županije, ali optužnica nije podignuta.

Zarada na "Sokolovom" stanu

Kratko prije napuštanja "Sokola" 1998. godine Čović je od ovog poduzeća dobio na korištenje stan od 100 četvornih metara u Mostaru. Godinu i po kasnije ga je certifikatima otkupio sa suprugom za 33.542 KM. Jedanaest godina poslije stan je prodao za 190.000 KM Matanu Žariću, aktuelnom generalnom direktoru "Elektroprijenosa BiH".

U vrijeme prodaje Čović i Žarić su se sretali i na optuženičkoj klupi. Bili su optuženi da su kao predsjednik i član Upravnog odbora "Hrvatske pošte i telekoma" Mostara prenijeli dug preduzeća od 4,7 milijuna KM prema bivšem Ministarstvu odbrane Hrvatskog vijeća odbrane na tri privatne firme iz Mostara i Širokog Brijega. Firme su poslije naplatile dug u dionicama i tako postale većinski vlasnici "Eroneta". Sud je poništio tu transakciju, a optužnica protiv Čovića, Žarića i ostalih je pala na sudu jer je podignuta prekasno - kada je već došlo do zastare kaznenog gonjenja.

Nekretnine odvjetnice i političara

Odvjetnički ured Bernadice Čović je 2005. godine ovlašten da u ime njene ujne Zdravke Čuljak iz Švicarske kupi zemljište u Mostaru.

U naselju Bare je za 84 tisuća KM kupljeno 2.396 četvorna metra zemlje s devastiranim objektima, a Bernadica i Dragan su to 2011. formalno otkupili od Čuljak za 330.000 KM. Prema dokumentima, umjesto novca su joj dali stan od 76 četvornih metara u Makarskoj koji je Bernadica kupila 2000. godine za skoro 138.000 KM. Ipak, novinari CIN-a su saznali da računi za komunalne usluge za ovaj stan i dalje dolaze na ime Bernadice Čović. Također, ona je u zemljišnim dokumentima prijavljena na ovoj adresi.

Prema dostupnoj dokumentaciji, njena ujna se ni nakon 11 godina od zamjene nekretnina nije uknjižila kao vlasnica stana u Makarskoj.

Uz zemljište u Barama nalazila se zemlja njenog oca koju će joj on pokloniti dvije godine kasnije i tako zaokružiti parcelu za izgradnju velelijepog obiteljskog doma Čovićevih.

Uz ove nekretnine Bernadica je suvlasnica i poslovnog prostora u Mostaru koji je kupila s kolegicom Drinkom Zadro 2003. godine. One su 102 četvorna metra u kojima se nalazio njihov odvjetnički ured platile 80.000 KM.

Za razliku od supruge, Dragan Čović se nije često osobno upuštao u trgovanje nekretninama. Otac Frane mu je 1997. godine poklonio kuću sa zemljištem od 1.160 četvornih metara u Ljutom Docu, između Mostara i Širokog Brijega. Polovinom 2020. godine Čović je prodao ovu kuću.

Nakon očeve smrti naslijedio je i kuću od 358 četvornih metara u Mostaru.

cin.ba

Glas naroda

Pa oba ista

Politika crkva mafija ,3 u 1 jadno kad im stado ode nek se razmnožavaju

Poklonise bratiši vinariju da je opljačka ,lučicima trgokop, koga sankconiraše ,?? Sve uz blagosov hdz

Osigurali rezervne položaje u Hrvatskoj, a sad slijedi borba za tzv. Jednakopravnost, do posljednjeg Hrvata u BiH.

Ma isto kao zelenski u ukrajini on milijarde pokrao tuđe sinove i sirotinju u rat šalje da ginu

Zato su devedesetih padale glave domoljuba koji su samo spomenili pljačku i ratno profiterstvo

Pokloniti mu garsonjeru u Zenici

Ovo je jedan posto od Čovićeva kriminala

Da je narod pametan nebi im dao da bjeze kad zagusti a brzo ce,svaki zalizanko ima pratnju i 5 ljidi i pet auta ga prati ,narod spaja kraj sa krajem

Znači punac od Dragan šta je pravi šparmajstor tolike pare ušpara za 11 godina.Znali iko koliku je ima penziju.

Hahaha isto ko stari Lijan kad je govorio na HRTu kako je zaradio pare ko mesar pa pridrat zakopa pare, sakrio e onda kad je došlo vrime otkopa i napravili Lijani tvornicu.
I eto dugo je trajala.

Dragan Čović:

Ortodoksni komunist jugoslaven prijatelj srbijanskih generala u JNA
kojem se HDZ divi

HDZ i hdzovci idite u 3 pm

U cemu.vi ovde vidite problem?Odvjetnica '98 priko cace kupovala nekretnine!?Ja i?Pa ko nije tada tako nesto radio?Ako je ovo sve sto se ima o njihovom"krimimalu" za napisat onda je to jadnoKladit cu se da su vodjama HSPa prosle veci novci kroz ruke a niti su skolovani nit su im zene odvjetnice.Su cim ste se zavezli?

Čović 1992. godine nije imao tisuću maraka šta je to radio zadnjih 27 godina da ima stotine miliona koliko je poreza platio već pokrao Hrvatsku preko HVO-a i Hercegovačke banke i proračun BiH a to je za zatvora Sanader je ta njega poštenjačina

Evo istrazivacki novinari utvrdise da je od cace naslijedio 500m2 stambenog prostora i nista vise.92. je bio direktor Sokola pa je vjerovatno ima tih 1000 DM.Ja znam celnike ZB koji imaju ovukolicinu novca a sve su stekli posle 90.

Dragane jesi to ti

U čemu je problem? U čemu je problem? U čemu je problem...

Kradeze je osuđena kriminalna stranka. Svi koji glasuju za takove snose odgovornost za kriminal, pljačku i sva druga zla koja su uzrok destrukcije Hrvatske nacije.

Znali neko jeli Alija Sirotanović isto tako dobro zarađiva ko Čovicev punac.

Alija je imao veću lopatu ali manju plaću od dobročiniteljevog punca

Alija je zaradjiva za drugove nije za sebe.Inace kazu da nije bio omiljen medju radnim kolegama ali kako bi druh Tito voza Kadilak,pio viski i pusio kubanske cigarete?Jel tado drugovi komunisti?

Tito je nula za ove danas

Pravi rvati nisu volili Titu ali dan nam ga je vratit bila bi Amerika kako je sad.

Opa, pa kako SIPA ne provjerava odakle toliki novac? I da je zarađen, što sigurno nije, trebali bi provkeriti što tolika suma nije oporezivana! Savršen način za oprat pare!

Jadan ugrožen stotine miliona ukrao a zatvora nije vidio

Svaka čast za punca od velikog vođe za desetak godina nastranu ostavija 800.000 km kapa do poda.Umi i gotovo a mi neznamo.

I meni bi triba taki punac. eee pajdoo

Kaze se nasa busotinu haha

Ako su nakrali i imaju pare,kako im je u kućama???Ima li mira i ljubavi???Neeeemmmajjju,samo glume,a vidi se sve,i zna se!!!Ljubavnice,droga razvedena djeca,stigle bolesti,itd,Sodoma i Gomora...

Čovićev punac zarađivao kao rudar, poklanjao kao kralj
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko
ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari