U Ljubuškom socijalnu pomoć koristile 142 obitelji

ljubuski.info

Centar za socijalni rad Ljubuški nadležan je za pružanje usluga i ostvarivanje prava iz sustava socijalne skrbi za građane ovog grada, s posebnim naglaskom na osjetljive skupine kao što su maloljetna djeca bez roditelja i odgovarajuće roditeljske skrbi, djeca i mladi s poteškoćama u razvoju, starije i nemoćne osobe, kao i one osobe koje zbog osobnih ili obiteljskih neprilika nisu u mogućnosti zadovoljiti osnovne životne potrebe.

Iako opterećeni velikim brojem nadležnosti, stručni djelatnici Centra provode postupke sukladno zakonskim propisima te nastoje pomoći svima koji im se obraćaju, uz zajamčenu diskreciju i tajnost podataka.

U protekloj godini, kako navode u izvješću ove ustanove, poslovna sposobnost oduzeta je 56 osoba, doneseno je 9 rješenja o skrbništvu za pojedine poslove ili određenu vrstu poslova, kao i 20 rješenja Općinskog suda u Ljubuškom o postavljanju privremenog skrbnika osobama u postupku koji se vodi na ovom sudu.

Centar je primio i 16 novih zahtjeva za potpunim posvojenjem i 1 zahtjev za dostavu podataka o potencijalnim posvojiteljima, no u ovoj godini nije bilo posvojenja. U izvješću se nadalje navodi kako je primljen 1 zahtjev za udomiteljstvo te 5 zahtjeva za dostavu zahtjeva o potencijalnim udomiteljima. Podneseno je i 13 zahtjeva za posredovanjem koje se provodi prije pokretanja postupka za razvod braka. Deset ih je okončano u propisanom roku, a 3 postupka razvoda su u tijeku.

U oblasti socijalne zaštite odraslih osoba, stalnu socijalnu pomoć koristile su 142 obitelji, a 45 osoba su sukorisnici kojima je isplaćena socijalna pomoć u iznosu od 180.370 KM.

Prema Gradskoj upravi Ljubuški upućeno je 178 zahtjeva za jednokratnu novčanu pomoć, a prema Ministarstvu zdravstva, rada i socijalne pomoći ŽZH 28 zahtjeva za priznavanje prava na jednokratnu novčanu pomoć i 9 zahtjeva za plaćanje troškova sahrana.

U izvješću, između ostalog, stoji i to kako osobnu invalidninu ostvaruje 665 osoba, dodatak na tuđu pomoć 593 osobe i ortopedski dodatak 220 osoba.

U 2021. godini doneseno je ukupno 585 rješenja o priznavanju prava na rodiljne naknade i jednokratne novčane pomoći. Ženi/majci koja nije u radnom odnosu pripada novčana potpora u trajanju od 6 mjeseci u mjesečnom novčanom iznosu od 250 KM. Jednokratna novčana pomoć za žene/majke u radnom odnosu iznosi 300 KM, a za one izvan radnog odnosa 500 KM.

Iz Centra ističu i to kako se svakodnevno susreću sa sve većim brojem radno sposobnog stanovništva koje se obraća sa zahtjevima za jednokratne novčane pomoći za plaćanje lijekova, odlaska na bolničko liječenje, nabavu hrane, odjeće i slično. Kao jedna od poteškoća je i nepostojanje odgovarajućih ustanova za smještaj štićenika, a problem je i taj što se djelatnici Centra suočavaju s raznim neugodnostima i napadima nezadovoljnih građana te su primorani prijetnje prijavljivati PU Ljubuški.

Antonela Marinović Musa | Dnevni list

Glas naroda

Dobili bi još više da im direktor Viktor ne vozi auto od 100 000KM i da se ne ismijava po gradu

Ovaj bivši lijanov član se hvali pučkom kuhinjom, kraljević plaćanjem duga.

P.s. jedno i drugo je maloooumno, da je se nešto plaćalo a vrijeme nebi bio dug, da se narod nije krrao nebi bio gladan

Pa ti ne možeš na kavu otić da ne čuješ onaj kričavi glas. Vrišti da ga svak čuje. bla, bla, skvik, skvik. Ma drugi put .....

Viktor se trudi koliko može ipak su on i Tiša skupa kupili diplomu u Ševe na tržnici u Kiseljaku

....cuj 143 obitelji....pa kako fratri ne pomognu stogot...odkad je interneta jos neprocitah da su ikog pomogli

Eee moj jadniče, ti misliš da triba na sve medije razglasit ako nekoga pomogneš.
Ima onih koji pomognu i šute, ne reklamiraju,
a mnogi od toga rade reklame.

Pojedinci imaju posjede a sve zareslo u kupinu i idu raditi kod Rođaka a primaju obrok od Karitasa a Narod im napravijo stanbeni objekt.
Treba pomoći Nemoćne ali ima tuu Mnogo Mutnnog.
Imovinu prodaj i od novaca jedi.

Gdje ti zivis pa nevidis,vidis da su pomogli svu svoju rodbinu

Članak iz 2021., socijalnu pomoć koristi 150 obitelji, znači ide nabolje, svugdje sirotinje sve više a kod nas manje. Blago nama s Viktorom i ostalima.

Stace trebo pravit bazen u gradskom vrticu ,pa zaboravio napravio kuci ,ono nije socijalno nego farma ,fulali su naziv ,socijalno primaju ljudi koji imaju po 700 km penzije ,dok radnice otračaju svakog gdje god izidju na teren

Najviše baba tračara na jednom mjestu..Ni stida ni obraza

U Ljubuškom socijalnu pomoć koristile 142 obitelji
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari