Poticaji umiruju vatru, ali ne gase požar u poljoprivredi

ljubuski.info

Jedan od najvećih pjesnika s ovih prostora Antun Branko Šimić svojedobno je napisao: "Pjesnici su čuđenje u svijetu." U današnjem vremenu, čini se kao da je sve čuđenje u svijetu, a ne znajući što bi Šimić napisao o Bosni i Hercegovini, no može ju se nazvati, nažalost, paradoksom u svijetu.

Nedavno, u jednoj lokalnoj zajednici, došao poljoprivrednik tražiti poticaj, čovjek nešto sije i sadi, a čuo da se nešto i nudi. Ispričao što radi o zemlji, donio fotografije njiva, brojeve parcela da je ljudima lakše izići na njivu i sve što je trebalo te onda čuo da je zakasnio osvježiti svoje podatke.

Ovo je samo jedan od primjera, a taj čovjek koji nam je pričao ovu priču kaže da od države, bilo s općinske, županijske ili entitetske i državne razine, ništa za poljoprivredu nikad nije dobio iako se njome bavi godinama, a ovo mu nije prvi put da je nešto pokušao. Međutim, neće se obeshrabriti, ali svjestan je tisuća svojih kolega koje je ovakva nepravda otjerala odavde.
Ne idu ti ljudi zato što nisu dobili poticaj; mislim da je to najveće zlo koje nas je snašlo, bolje bi bilo da nam je osiguran otkup po visokoj cijeni ili kupovina materijala po niskoj, nego što se poljoprivrednici razočaraju kad čuju da je dobio poticaj netko tko ne zna što je to obradiva površina. I onda taj netko zaradi nekoliko tisuća maraka na dobro iskombiniranoj prevari, a ovom dođe nevrijeme, sve uništi i nema ništa, a radio je, uložio svoje novce i izgubio - priča nam.

Ovih dana govori se o povećanju tih poticaja, ciljevima pomoći, a koliko je to konkretno, poljoprivrednici najbolje znaju. Poljoprivrednik Petar Dragojlović ističe kako poticaji samo umiruju vatru, ali ne gase požar.
To je praktički presipanje iz praznog u šuplje. Taj nam poticaj uzmu čim nas vide na prvom zavoju, bez obzira na to je li to na benzinskoj, mlinu ili u mljekari - rezolutan je proizvođač.

Sreten Vučković iz Bijeljine strahuje da će se proizvodnja nanovo smanjiti.
Svi smo svjedoci drastičnih poskupljenja, samim tim i svih inputa u poljoprivrednoj proizvodnji. Sigurno će doći do smanjenja ako ovaj trend rasta inputa nastavi, a pritom cijene poljoprivrednih proizvoda ne budu pratile cijene inputa - navodi Vučković.

Ugušena proizvodnja

Kao trajno rješenje za održivost poljoprivrede, navodi se zaštita proizvodnje i ograničenje uvoza.

Stojan Marinković tvrdi kako sama poticajna politika nije dovoljna da anulira sve negativne učinke prekomjernog uvoza i gušenja domaće proizvodnje.
Mi se nadamo da će se nadležni osvijestiti u ovim kriznim vremenima i uvidjeti koliko smo mi seljaci bili u pravu - zaključio je.

Glas naroda

Taj dotični gospodin nije sposoban upratit kroz godinu dva datuma. Najbolje da mu se donese novac na kućni prag i preda. Većina takvih, ne zna nista, nisu upućeni, ali vrlo su dobro upućeni koliko njihov susjed sadi i koliko dobije poticaja, u feningu. Koji [ * neprimjereno * ] članak

Čovjeka ćete najbolje upoznati ako ga promatrate kako se ponaša kad se nešto dijeli besplatno

Dok se uzimaju poticaji i naknade štete neće biti proizvodnje

Poticaji umiruju vatru, ali ne gase požar u poljoprivredi
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko
ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari