Veselko Koroman objavio novu knjigu pjesama "Bit ću negdje"

ljubuski.info

Novu zbirku pjesama Veselka Koromana "Bit ću negdje", u kojoj piše o sudbini čovjeka i njegovu položaju u kozmosu, objavio je zagrebački nakladnik Alfa.

Koroman je, kako navodi nakladnik, nezaobilazno ime suvremenoga hrvatskog pjesništva, prisutno u raznim antologijskim izborima i visoko vrednovano od strane književne kritike, koja često navodi njegovu vezanost za zavičajne korijene.

U njegovu pjesništvu iznimnu važnost ima tišina u stihu, odnosno činjenica da se jezična redukcija toliko približava šutnji da joj prijeti mogućnost da padne u semantičku bjelinu, ističe nakladnik.

Nastojanje da doživi i izrazi iracionalno, ocjenjuje nakladnik, daje njegovoj poeziji metafizičku dimenziju koja se posebno očituje u knjigama objavljenim u drugoj polovici 80-tih godina 20. stoljeća.

Koromana obilježava eliptični izraz koji često graniči s gnomičnošću, odražavajući utišanu radost postojanja, kadšto i s humornom intonacijom. Nakladnik napominje kako se pjesnik neprestano pita o smislu poezije u svijetu u kojem je sve trošno te dodaje kako ustrajava u njoj kao mogućnosti da oblikuje i iskaže vlastito iskustvo.

Nova zbirka pjesama "Bit ću negdje" dokazuje i svjedoči stalnost preokupacija "staroga" Koromana koji, pitajući se o sudbini čovjeka i njegovu položaju u kozmosu, te o položaju pjesnika u svijetu, postupno smiruje svoj pjev, prihvaćajući promjene materije i pronalazeći svojevrsnu prkosnu vedrinu.

Koromanova se pjesma pretvara u gnomu, paradoks ili vizualnu sugestiju, dok mu se zgusnuti sadržaji znaju pretvoriti u hermetičnost, dodaje nakladnik.

Hrvatski književnik Veselko Koroman rođen je u 1934. u Radišićima kod Ljubuškog. Povjesničar je književnosti iz BiH. Piše pjesme, romane, pripovijetke, eseje, putopise, književnu kritiku i sastavlja antologije. Autor je više knjiga, među kojima i zbirke pjesama "Crne naranče", eseja i kritika "Pogled iz zrcala" te romana "Mihovil".

Glas naroda

Prpalovina ,ko ritko koji kraj, ima dva zivuca akademika.Iman osjecaj da je Misura poznatiji od obojice sto je zalosno.

Opet Koroman
E Bože sačuvaj
Vodi li ovaj neku udrugu??

E ovaj Koroman je legenda

Bravo za komentar
Ovaj Koroman ima samo jedan problem a to je sto se preziva Koroman
Živio legendo i promijeni prezime nekako

Vi jedni te isti dobro pratite portali samo pljujete po Ljudima,vidim da su vam Koromani Zanimljivi imaju i zašto biti ..Imaju od Akademika,Sudaca,Magistara itd..da ne nabrajam i svaka čast Koromani..a vi što pljujete će te Crknuti od zavisti i ljubomore...

...od svega što ovaj čovjek znači za hrvatsku književnost komentari se svedu na njegovo "prezime" tj pripadnost odredjenom prezimenu...zar su svi Koromani loši,zar je kršćanski reći da je netko loš,nevaIja,prevarant...il se samo odredjeni ljudi služe mogućnošću komentiranja da bace ljagu na sve i svakoga.
Danas su to Koromani a sutra netko drugi...komentari na ovom Portalu su samo otvoreni da bi se ,očito,uvijek nekoga pljuvalo.
...jel ikome palo na pamet da ovaj čovjek zaslužuje nagradu grada Ljubuškog za kulturu ili slično priznanje a ne da se njegov lik koristi za pljuvanje po drugima

Veselku ulicu u Ljubuškom dati.

Obično se daje ime ulice po zaslužnim osobama poslije smrti, Koroman će teško dobiti jer nije fra u fra Ljubuškom.

Da ali Veselku Bebiću nakon sto dobije ulicu rahmetli Ibro Osmić!

Ovo je Ljubušķi

Ovo je današnji Ljubuški nekada nije bilo ovako znalo je se tko je manga u kojoj oblasti života

Je,pokojni Pera je bio u skolstvu i fotografiji.Hajruska,dok se nije upisa u OS,u dostavi.Pokojni Barisa u trgovini.Pokojni Cana Medic u graditeljstvu.Sve strucnjak do strucnjaka.

Svaka čast gdje ih nađe ali Vedran Kvesko David [ * neprimjereno * ] Kralj su veće dudale

Vezane vijesti

Veselko Koroman objavio novu knjigu pjesama "Bit ću negdje"
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari