Bukvarević: Nijedna vlada ne može ispuniti borački dodatak

ljubuski.info

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida obrambeno-osloboditeljskog rata Salko Bukvarević razgovarao je danas sa županijskim ministrima za boračka pitanja i brojnim predstavnicima boračkih organizacija o radnom tekstu zakona o pravima demobiliziranih boraca i članova njihovih obitelji.

Na sastanku su razmatrane primjedbe i zahtjevi na ovaj zakon, a kako su novinarima potvrdili članovi radne grupe za izradu tog zakona Samir Sulejmanović i Nikica Tomić, cilj donošenja ovog zakona je ujednačavanje prava branitelja u cijeloj Federaciji Bosne i Hercegovine.

Radna grupa, koju je Bukvarević imenovao, sastavljena je od predstavnika Saveza demobiliziranih boraca, Udruge razvojačenih branitelja Hrvatskog vijeća obrane (HVO) te predstavnika resornog federalnog ministarstva.

16 novih prava

Pojasnili su da zakon precizira 16 novih prava boraca i ne umanjuje dosad stečena prava ove populacije, a predviđene su i kaznene odredbe za uskraćivanje prava i sve to kako bi se vratilo dostojanstvo demobiliziranim braniteljima i njihovim obiteljima.

Zakon regulira pitanje zdravstvene zaštite, pravo na osnovno osiguranje u visini od 25 posto od prosječne plaće Federacije i to za borce koji nemaju osnovnih sredstava za izdržavanje, za borce od 60 godina, žene demobiliziranih boraca od 55 godina i supruge umrlih boraca s 50 godina starosti.

Predstavnik JOB-a Srednjobosanske županije, koja okuplja oko 10.000 pripadnika obrambeno-oslobodilačkog rata, Hasib Jusufspahić kazao je da ova organizacija traži borački dodatak za nezaposlene demobilizirane borce, ratne vojne invalide ispod 60 posto invaliditeta i za članove obitelji borca koji su umrli od 1996. godine do danas.

Najavio je stoga prosvjede za 25. travanj ispred zgrade Vlade FBiH, ali su iz Koordinacije temeljnih boračkih udruženja Armije RBiH (dobitnici najviših ratnih priznanja, Savez ratnih vojnih invalida, Organizacije obitelji šehida i poginulih boraca i Savez demobiliziranih boraca) kazali da ovim prosvjedima neće nazočiti, a to neće učiniti niti četiri temeljna udruženja HVO-a.

Nijedna vlada ne može ispuniti borački dodatak

Ministar Bukvarević pojasnio da zahtjev za boračkim dodatkom košta oko 200 milijuna KM što nijedna vlada ne bi mogla ispuniti, te je podvukao da neće davati obećanja za nešto za što neće biti pokrića u federalnom proračunu.

Federalni ministar pozvao je da se dijalogom riješe svi problemi, iznoseći podatak da se od 2,5 milijarde KM koliko je proračun Federacije, 550 milijuna KM izdvaja za boračke kategorije što je u postotku više od svih razina vlasti, ali i od onoga koliko vlade u zemljama regije izdvajaju.

Ministar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Zapadnohercegovačke županije Mladen Begić podržao je donošenje ovakvog zakona, naglasivši da će o njemu biti organizirane javne rasprave u 10 županija te smatra da bi prije donošenja ovog zakona trebalo donijeti zakon o jedinstvenom registru branitelja.

I Bukvarević je najavio da će Ministarstvo za pitanja boraca i invalida obrambeno-osloboditeljskog rata ponuditi zakon o boračkim organizacijama te je pozvao borce da se ujedine u jednu boračku organizaciju.

Budući da zakon o pravima demobiliziranih boraca i članova njihovih obitelji ima podijeljene nadležnosti, rečeno je danas, on će prvo biti dostavljen županijama, a o njemu će stav dati i Federalno ministarstvo financija kako bi se znalo koliko će on koštati pojedine nivoe vlasti.

FENA

Glas naroda

županijski ministar on će opet ubacit svoje pukovnike dajih ima još više a nas ko šiša ko i dosad naprid posušani u boj za interes svoj

nemoj generalizirati jer tog ministra ljudi u posušju znaju kao smutljivca i lažljivca,

Bukvarević: Nijedna vlada ne može ispuniti borački dodatak
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari