Tko će biti Čovićev žrtveni jarac?

ljubuski.info

Bliži se zakonski rok za raspisivanje parlamentarnih izbora u BiH i očekivanja su da će sljedeća dva tjedna biti presudna za objavu kandidatura za članove Predsjedništva BiH.

Iako je za mnoge ta pozicija više simbolična nego prevažna, ona redovito pred i nakon izbora donosi nova uzbuđenja i podiže političke tenzije. Uglavnom je to zbog višegodišnjeg prijepora između hrvatskih i bošnjačkih političkih stranaka i čelnika oko izbornog zakona i izbora Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH dominantno bošnjačkim glasovima što u HDZ-u BiH izaziva gorak okus prijevare.

Paralelno s tim sarajevske stranke stoje čvrsto na poziciji da se pod svaku cijenu mora spriječiti ulazak 'osovine zla', kako one nazivaju strateško partnerstvo čelnika HDZ-a BiH i SNSD-a, Dragana Čovića i Milorada Dodika.

Što će odlučiti Čović i Dodik?

U ovom trenutku kandidaturu za Predsjedništvo BiH su objavili, ali još nisu i formalno potvrdili odlukama stranačkih tijela, šefovi SDA i DF-a Bakir Izetbegović i Željko Komšić. Izbornu utrku za tročlano Predsjendištvo su, također, najavili i u sarajevskoj oporbenoj "trojci" koju čine Narod i Pravda, SDP i Naša stranka, međutim vrijeme nepovratno curi, a oni se još nisu složili oko zajedničkog kandidata.

Lako je moguće da dogovora i ne dođe te da NiP i SDP imaju zasebne kandidate što bi Izetbegoviću i Komšiću zapravo širom otvorilo vrata za izborni trijumf.

Velika je enigma što će poduzeti i odlučiti Dragan Čović i Milorad Dodik. Oni su zakopčani do grla i informacije iz njihovih centrala cure na kapaljku. To je posve razumljivo jer su i Čović i Dodik, stranački faraoni koji o svemu samostalno odlučuju i svoje suradnike drže u neizvjesnosti pa i na ledu do zadnjih trenutaka.

Javnost, kao prvo, očekuje otklanjanja dvojbe oko izlaska HDZ-a BiH i SNSD-a na sljedeće izbore. Ako je suditi po javnim istupima Milorad Dodik nema dvojbi, njegova stranka će žestoko krenuti u kampanju po novu izbornu pobjedu.

Želi do nogu potući "britanske špijune", kako Dodik posprdno naziva oporbene prvake Mirka Šarovića, Branislava Borenovića i Nenada Nešića. S druge strane, iz Čovićevog tabora su se povremeno oglašavali pojedini jastrebovi sa stidljivim prijetnjama o bojkotu izbora. Stožernik se nikada decidno o tome nije očitovao, međutim poznajući njegov politički kukavičluk i poslovično ulizivanje međunarodnoj zajednici, a poglavito sada nakon invazije Rusije na Ukrajinu i njegovog sotoniziranja da je rusofil, Dragan Čović će zasigurno pozvati svoje članove i Hrvate da izađu na birališta u listopadu ove godine.

Tko je Čovićev žrtveni jarac?

Međutim, kako se doznaje iz pouzdanog izvora iz vrha HDZ-a BiH, Čović se neće kandidirati za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Razlog je jednostavan, pa i racionalan.

Šef najjače hrvatske stranke želi osobno bojkotirati izbore i ne pada mu napamet svojom kandidaturom dati legitimitet sadašnjem Izbornom zakonu za kojega tvrdi da je neustavan i kojeg je bezuspješno nastojao promijeniti.

Podsjećamo, Čović je već biran u Predsjedništvo po zakonu kojeg osporava. Istodobno nije upitno da Dragan Čović strahuje od poraza u srazu od kandidata sarajevskih stranaka i ne želi se izlagati blamaži i srozavanju autoriteta nepobjedivog vođe, međutim eventualnim novim izborom Željka Komšića ili možda Ive Komšića, nebitno, Čović svakako želi politički profitirati i iznova se pozicionirati s jakim argumentima za nastavak pregovora oko izmjene izbornih pravila do kojih mora doći nakon izbora.

Koga bi Dragan Čović, možda mogao isturiti u kandidaturu kao žrtvenog jarca u ovom trenutku je nemoguće doznati.

Srpski nacionalni poglavica Milorad Dodik je pod strašnim pritiskom međunarodne zajednice koja mu svakodnevno lomi kralježnicu i dovodi do rastrojstva. Amerikanci i Britanci neće posustati, samo je pitanje koliko je Dodik žilav i do koje mjere se može inatiti. U nekim krugovima u Banjoj luci se tvrdi da upravo zbog sukoba sa Zapadom, Dodik više naginje fotelji predsjednika RS-a.

Osim Čovića i Dodika stranim diplomatama jako zaudaraju i smetaju i Bakir Izetbegović i Željko Komšić. Rado bi vidjeli da u paketu s hrvatskim i srpskim vođama nestanu s političke pozornice. Zato ne čudi vapaj mnogih u Sarajevu da bi bilo najbolje da Bakir Izetbegović i Željko Komšić odustanu od kandidatura ili da ih stranci prisile ili da ih narod porazi, jer su zajedno s Čovićem i Dodikom glavni kreatori nereda u državi i to bi konačno ovorilo prostor za dijalog i strateški kompromis oko budućnosti BiH.

J. S. | Dnevni list

Glas naroda

Što će odlučiti Čović i Dodig? Povući hitno sve četiri udarne divizije iz južne Ukrajine Stop. Obnoviti tehničko materijalna srestva Stop. Izvršiti popunu ljudstvom prve lovačke i treće brdske divizijeStop. Čekati daljna naređenja Stop. Živijela sloboda!

Ako je alternativa čoviću raguž, onda je draganče vječan i poželjan.

Vec je gordana žrtveni jarac ceka se ostala ekipa

Najveća bi fora bila da jugoslaven kandidira "žrtvuje" nekoga, a muslimani odluče glasovati samo za svog kandidata, tj nama prepuste da mi biramo svoga. Mislim da bi crka od muke. Jer njeme i tako nije cilj ravnopravnost Hrvatskog naroda nego da sebe poćuri u predsjedništvo.

nemojte
Dubravko Vukojevic Buco je kandidat nakon šta je zbog loših referenci otpa Toni Kraljevic
Kvesko je propo u prvom krugu
David Grbavac posli njega i eto Buco ostade

Treba pitati Cvitanovića i Karamatića

Ako tek sad planira kandidirat nekog drugog osim sebe, onda je debelo pogriješio jee taj još uvijek nije poznat. HDz je također navikao koristi agresivni marketing i propagandu tako da me čudi da će tek sad predložiti nekog drugog, koji nema ni ime ni 'ugled' poznat široj javnosti. Al svejedno opet bi uhljebi glasali za njega, a i četa ovih domoljuba koji glasaju po principu, samo nek pobjedi naš. Večina će nas standardno bojkotirat izbore (što nr znači da nam neće ukrasti glas) , kao doduše i Čova

Igra se sastoji od dva ljubusaka,tomic i herceg.
Tomic ide na izbore,Herceg za rektora

Stavite Ivana Ševu on vam je diplome sređiva.

Vjerovatno Cosica,on je najrealniji izbor.

Bucu za predsidnika.

....pa jesul govorili dace bojkotirat..prave su chonje

Opet zeljko komsic, Sramote i bruke

Čoviću nimalo te cijenim . Ali ne izdaji Dodika . S njim si postiga da nas Bošnjaci nisu proždrli . Ovo je vrime kad svitu moremo pokazat da smo sol zemlje .

HAHAHA čuli novi izbori...koje bacanje novca....2 entiteta,3 presjednika,3 naroda,2 naroda biraju trima narodima jer ovi treći neznaju šta je njima najbolje...i kad mi neko kaže da je eu i americi cilj mir na ovim prostorima......

Lijepo me stid reći da sam Hrvat kad vidim tko zastupa Hrvate u BiH,tako i Bošnjake dok se to nepotra u mirovinu nema života,kaze Tito sve je to i gore makar si bio ravnopravan i cjenjen dok si radio.Pusti ti oni se obogatiše zahvaljujući tupavim narodom prepzcavajući se ti ovi ja oni

kandidat će biti naš ljubušak, rektor. šifra: imate li vazelina?

Tko će biti Čovićev žrtveni jarac?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari