U Ljubuškom obilježen Međunarodni dan civilne zaštite

ljubuski.info

Svečana sjednica Županijskog stožera civilne zaštite ZHŽ-a održana je danas u Kulturnom centru u Ljubuškom, povodom obilježavanja Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite ZHŽ.

Bila je to prilika da se zaslužnim pojedincima, institucijama i organizacijama dodijele priznanja i nagrade civilne zaštite, a najveće priznanje "Zlatnu značku" dobio je gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić koji je i sam član Gorske službe spašavanja te često ide u akcije, a pomaže u opremanju i radu GSS-a.

Kako je, čitajući obrazloženje nagrade, navela voditeljica programa Bjanka Medić, u 2021. godini GSS Ljubuški je ušao u Proračun Grada Ljubuškog i prvi je i za sada jedini GSS u našoj županiji, ali i u Bosni i Hercegovini koji je ušao u proračun.

Nagradu je, u ime gradonačelnika, primio predsjednik Gradskog vijeća Ljubuški Tihomir Kvesić koji je u svom obraćanju istaknuo kako osim pomaganja GSS-a Grad Ljubuški puno radi i na opremanju vatrogasne postrojbe te je pohvalio ljubuške vatrogasce koji su u prošloj godini imali više od 250 akcija, što gašenja požara, što spašavanja unesrećenih u prometnim nesrećama.

Osim Markotiću, danas su nagrade podijeljene i brojnim drugim zaslužnima.

Pismene pohvale dobili su Srećko Vukojević, zaposlenik Uprave civilne zaštite Zapadnohercegovačke županije, Mate Bošnjak, zaposlenik Uprave civilne zaštite Zapadnohercegovačke županije, Miro Pejić, načelnik PU Grude, Jurica Kvesić, dobrovoljac-vatrogasac DVD Kočerin, Mario Sosa, dobrovoljac-vatrogasac DVD Gorica, Milenko Dropuljić, pročelnik GSS-a Ljubuški, Božana Šušak iz Crvenog križa Općine Posušje, Mirko Topić iz Vatrogasne postrojbe Grada Širokog Brijega te Vjekoslav Nenadić iz Vatrogasne postrojba Općine Posušje.

Zahvalnicu je dobio MORH, odnosno protupožarna eskadrila 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva jer su dva kanadera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, 14. kolovoza 2021. godine sudjelovala u akciji gašenja požara na području grada Širokog Brijega kod Kočerina (Rujan- Budim) gdje su bile ugrožene kuće. U šest naleta su uspjeli staviti požar pod kontrolu.

Zahvalnica je dodijeljena i Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i športa ZHŽ, koje je pružilo veliku pomoć Upravi civilne zaštite pri organiziranju natječaja za izradu likovnih radova u osnovnim školama, a ranijih godina i pri organiziranju edukacije nastavnika i učenika osnovnih i srednjih škola.

Ravnatelj Rade Luburić je preuzeo zahvalnicu u ime Razvojne agencije Zapadnohercegovačke županije HERAG, koja je pružila veliku pomoć Upravi civilne zaštite pri apliciranju na projekt izgradnje poligona za vježbe i opremanja službi zaštite i spašavanja u sklopu IPA II Programa prekogranične suradnje BiH - Crna Gora.

Zahvalnicu je dobila i Udruga "Apollo" Posušje koja je organizirala i provodila brojne akcije uklanjanja divljih deponija (u suradnji s općinom Posušje) sa više od 200 volontera na terenu.

Zahvalnica je dodijeljena i Eduardu Bebiću iz Ljubuškog. Bebić je jedan od utemeljitelja GSS-a Ljubuški. U prvoj godini djelovanja učinio je puno za GSS Ljubuški, počevši od nabave opreme, obuke, a vodio je i sve akcije spašavanja. I u 2021. godini nastavio je s aktivnostima i pomaganjem GSS-u, te je stoga za svoj uloženi rad i zalaganje zaslužio zahvalnicu civilne zaštite.

Nagrade su uručili Toni Kraljević, dopredsjednik Vlade i ministar financija ZHŽ-a, Mile Ivanković, zaposlenik Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke, te Josip Zelenika, tajnik Crvenog križa Županije Zapadnohercegovačke.

Uoči dodjele nagrada, ravnatelj Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke i načelnik Županijskog stožera civilne zaštite dr. sc. Drago Martinović istaknuo je da je Županijski stožer civilne zaštite u 2021. godini održao 11 izvanrednih, pet redovitih i jednu svečanu sjednicu, te da je protekla godina bila u znaku stanja nesreće.
U prošloj godini vrijedno je izdvojiti usvajanje Procjene ugroženosti i Plana zaštite od požara u Županiji Zapadnohercegovačkoj, te Procjene ugroženosti od prirodnih i drugih nesreća. U 2021. godini izradili smo i projekt Poligona za vježbe pripadnika službi zaštite i spašavanja. Uz pomoć Razvojne agencije "HERAG", a u okviru IPA II programa prekogranične suradnje BiH - Crna Gora, ovih dana bi trebali krenuti u realizaciju projekta izgradnje poligona za vježbe i obuku naših pripadnika službi i postrojbi civilne zaštite, kao i u opremanje službi zaštite i spašavanja, rekao je, između ostalog, Martinović.

Uprava civilne zaštite Zapadnohercegovačke županije je, po prvi puta u povodu Dana civilne zaštite, raspisala Natječaj za izradu likovnih i literarnih radova učenika osnovnih škola i djece s poteškoćama u razvoju, na temu civilne zaštite. Autori najboljih likovnih i literarnih radova, po tri rada u svakoj od pet kategorija, nagrađeni su novčanom nagradom, a pobjednicima je dodijeljeno i pisano priznanje. Pobjednici po kategorijama su:

Kategorija likovnih radova učenika I. i II. razreda:

 1. mjesto Magdalena Mlinarević Cvetković, 2. razred, Prva osnovna škola PŠ Mokro - Široki Brijeg
 2. mjesto Marin Prlić, 1.a razred, OŠ Stipana Prlića Sovići - Grude
 3. mjesto Valentin Vukoja, 2. razred, OŠ Kočerin PŠ Ljubotići - Široki Brijeg

Kategorija likovnih radova učenika od III. do V. razreda:

 1. mjesto Mila Nuić, 5. a razred, OŠ Antun Branko i Stanislav Šimić Drinovci - Grude,
 2. mjesto Anđela Galić, 4. razred, OŠ Kočerin PŠ Ljubotići - Široki Brijeg
 3. mjesto Anđela Lončar, 5. razred, Druga osnovna škola Široki Brijeg

Kategorija likovnih radova učenika od VI. do IX. razreda:

 1. mjesto Milka Šušak, 8. d razred, Prva osnovna škola Široki Brijeg,
 2. mjesto Tamara Tomas, 8.a razred, OŠ Ruđera Boškovića Grude
 3. mjesto Ivona Brkić, 9. razred, OŠ Tina Ujevića Vitina PŠ Klobuk - Ljubuški

Kategorija likovnih radova djece s poteškoćama u razvoju:

 1. mjesto Luka Kvesić, 6. b razred, OŠ Kočerin - Široki Brijeg
 2. mjesto Mihael Mlinarević, 2.b razred, OŠ Ruđera Boškovića Grude
 3. mjesto Ruža Jukić, 6. razred, OŠ Ivana Mažuranića Posušje

Kategorija literarnih radova učenika od VI. do IX. razreda:

 1. mjesto Petra Pejić, 9. c razred, OŠ Ruđera Boškovića Grude.
 2. mjesto Antea Dugandžić, 9.c razred, OŠ Marka Marulića Ljubuški
 3. mjesto Luka Anić, 7.a razred, OŠ Biograci Široki Brijeg

U programu obilježavanja Dana civilne zaštite sudjelovali su i Ivan Sušac te Josip Bošnjak, profesori Glazbene škole Ljubuški koji su s tri glazbena broja upotpunili svečanost obilježavanja Dana civilne zaštite Zapadnohercegovačke županije.

Radio Ljubuški

Glas naroda

Cim zarati u prve redove civilna toje prava vojska

hahahhahahaahhhhaaa...
sami sebi dodjeljuju priznanja ko za vrime TITE.
samo ovde nisu zaboravili Mrkotića pa ne mora vikati "aaaa boga ti di je meni!"

Jes vala sve isto ko za vrime jugoslavije kad su dodjeljivale nagrade pionirima samo im još fali marama i kapa titovka

A glavnu nagradu dobiva,stvarno !!Šta!?Vedran Markotić!Zlatnu značku!Kad bolje razmislim ,što je tu čudno!?Hdz-ovci se vole kititi ! Nego trebalo bi provjerit jeli značka baš zlatna!?Jeli plaćen PDV!?

U Ljubuškom obilježen Međunarodni dan civilne zaštite
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Okupacija u par slika Boris Čerkuč
ljubuski.info
Ne ubij, ne kradi, ne laži! Josip Muselimović
ljubuski.info
Država duradi nešto! Boris Čerkuč
ljubuski.info
Djeca naša izgubljena Igor Božović

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari