Život umirovljenika u BiH sve teži

ljubuski.info

Službeni podaci pokazuju kako su prosječne mirovine najviše u Hrvatskoj i Crnoj Gori, a najniže u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Umirovljenici u zemljama Zapadnog Balkana dio su populacije koja živi u teškoj i neizvjesnoj socioekonomskoj situaciji.

S prosječnom mirovinom od 420 KM, Bosna i Hercegovina se nalazi na samom začelju Zapadnog Balkana, dok najviše prosječne mirovine imaju Hrvatska i Crna Gora. Realnost je još teža, jer najveći broj umirovljenika prima čak i manje od prosječne mirovine.

Platim komunalije, dok kupim nešto hrane, stavim u zamrzivač povrća dosta i to koristim tako, priča umirovljenik Borislav Savić.

Svoju mirovinu rasporedim točno. Tako da mi bude točno od desetog do desetog jer ako fali, nemaš gdje ni uzajmiti, nema narod para, nema marke, navodi Edhem Omerašević.

Dok plate sve potrepštine i kupe lijekove, za normalan život ostaje vrlo malo.
Komunalne usluge, električna energija, ovdje pijemo najskuplju vodu na Balkanu, struja, voda, smeće, TV pretplata, sin mi plaća internet da ne živim k'o u džungli. Žena mi je prilično bolesna, ima i šećer, tako da njoj treba 80 KM mjesečno lijekova, i ja nešto trošim minimalno, navodi umirovljenik Dušan Stevanović.

Uskratili smo sebi sve kako bismo mogli preživjeti. Ovo se ne može nazvati životom, kaže Stevanović dok pokazuje obveze koje mora izmiriti svaki mjesec.

Briga o umirovljenicima u našoj zemlji je ravna nuli, a isplata jednokratne pomoći i mjere koje donose entiteti samo su kap u moru ogromnog problema, smatraju ekonomisti.
Treba voditi računa o broju zaposlenih i umirovljenika. Naše vlade ne vode računa i dovele su situaciju da mali broj zaposlenih treba isplatiti mirovine za veliki broj umirovljenika koji se iz dana u dan povećava. Situacija je takva da su mirovine preniske u odnosu na troškove, a da vlade ne rade ništa da otvore trgovine za takvu kategoriju ili da naprave bonuse za umirovljenike, ističe ekonomista Zoran Pavlović.

Dok se nadaju promjeni koja ne dolazi, umirovljenici u Bosni i Hercegovini jedini bijeg od surove realnosti predstavljaju odlasci u klubove umirovljenika, gdje uz šah i domine bar nakratko uspijevaju zaboraviti svakodnevne probleme i neimaštinu.

BHRT

Glas naroda

svi penzioneri koji su gladni neka dođu kod barbarića na ručak on je obeta da niko neće bit gladan dok on jede mukte u saboru a staća će kuvat za sve gladne ko jan dark u povjesti,javna kuhinja kos stare ambulante ako bude više ljudi onda pred palačom starog kina vitina ,tamo je samo pločica nova a sve je ruševina no narod će opet obnovit svoj dom za lućčiće

Penzioneri u ovakvoj državi mogu očekivati samo da im bude sve teže.

penzionerim je dobro samo što oni to ne znaju i što će im penzije samo bi kupili sebi hrane i koliko bi onda oni živjeli a ovako seli što prije i njima ostaje ono što su oni uplaćivali cjeli život

U pravu si ti. Kupili bi rane pa bi samo ili. A kolesterol, a tlak pa promina garderobe, promina proteza. taman penzionere političari privikavaju na neimaštinu trude i se da im ugode da se što prije prisele svojim roditeljima kad ovi zabrljaju pa im podignut penzije za 6 maraka.

Sram vas bilo kako pišete o umirovljenicima, svojim najbližim. Pored takve djece i bolje im je umrijeti.
Brzo ćete vi dočekati kao i oni sram vas bilo.

Ti i takvi uhljebi ste ih i doveli do socijalnog slucaja.

Što vam nisu tate i mame čak dede i babe otišli u Njemačku,Kanadu ì Ameriku zarađivati pare pa sad da uživate i vi i oni skupa,ovdje ste se začahurili po njivama i čekate milostinju da vam netko dadne.

Postujem umirovljenike.Stace oni po klubovima i ulicama igrati sah treba napuniti prazna sela umirovljenicima a omladinu u zgrade i stanove penzici nek drze kokoske pajceke sade bascu bilo bo nam svima bolje

Veterani 317 Sbbr često noću spavaju kao umirovljenici a danju budese kao penzioneri .Pozdrav Domovini do mirnog sna .

Vezane vijesti

Život umirovljenika u BiH sve teži
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari