Ministarstvo poništilo rješenje inspekcije o kružnom toku na Plantaži

ljubuski.info

Federalna uprava za inspekcijske poslove prošle godine naložila je uklanjanje kružnog toka na magistralnoj cesti M-6 na dionici između Ljubuškog i Gruda.

U skladu s odredbama Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou Federacije Bosne i Hercegovine i propisa donesenih za njegovo provođenje, federalni građevinski inspektor je, u postupku provođenja inspekcijskog nadzora po službenoj dužnosti, dana 24.2.2021. godine izvršio inspekcijski nadzor nad postupanjem sudionika u građenju u svojstvu investitora, odnosno izgradnji kružnog toka na magistralnoj cesti M-6 na dionici između Gruda i Ljubuškog. Shodno nalazima inspekcijskog nadzora, postupajući federalni inspektor je dana 3.3.2021. godine investitoru radova izdao rješenje broj: UP1-10-19-2-00732/2021-1002-2-P, kojim se nalaže upravna mjera uklanjanja izgrađenog objekta, te uspostavljanje prijašnjeg stanja dijela magistralnog puta, na koje je izvođač radova u zakonskom roku, dana 9.3.2021. uputio žalbu, stajalo je tada u službenom priopćenju FUZIP-a.

Skoro godinu dana kasnije priča je dobila potpuno drugi epilog. Naime, nakon što su se JP Ceste dvaput žalile, kružni ipak ostaje.

Na rješenje Federalne uprave za inspekcijske poslove od 03.03.2021. godine, od strane JP Ceste FBiH je u zakonskom roku uložena žalba Federalnom ministarstvu prostornog uređenja (FMPU). Rješenjem FMPU od 28. 04. 2021. godine je poništeno i prvostupanjsko rješenje Federalne uprave za inspekcijske poslove i predmet vraćen na ponovni postupak. U ponovljenom postupku Federalna uprava za inspekcijske poslove je donijela rješenje 17.5.2021. kojim su naložene iste mjere. Na doneseno Rješenje je u zakonskom roku ponovno uložena žalba od strane JP Ceste FBiH, koja je uvažena od strane FMPU te je poništeno rješenje FUZIP-a. Rješenje FMPU-a od 9.6.2021. godine, doneseno po žalbi je konačno u upravnom postupku, navela je Amela Vlajčić iz ureda za odnose s javnošću Cesta FBiH, a dopis potpisuje Ljubo Pravdić.

Kružni tok je sastavni dio I. faze Zapadne obilaznice Ljubuškog za koju je izdata građevinska dozvola od strane Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša Zapadnohercegovačke županije.

hercegovina.info

Glas naroda

Gradili su jer su unaprijed znali da neće biti srušeno. Je li sve po zakonu to je manje važno. Znajući da bi troškovi rušenja i vraćanja u prvobitno stanje bili ispostavljeni nama koji punimo proračun onda neka kružni ostane.

Tako ti je sve kod nas,samo izgradi i neće ti biti srušeno taman da ugrožava ljudske živote i na tom mjestu ginu ljudi.Dozvolu za bilo šta nikad nećeš dobiti ako nisi podmazao

Naravno da nece bit sruseno. Dobro dosli u Ljubuški, grad ekscentrični kružnih tokova

Jača Županija od Federacije.
Zemljo Okreni seeee

Ne damo kružni tok HDZ-a.

Staviti kamere i kažnjavati pilote koji prolete ravno,uopće ne ulaze u kružni.Ali čini mi se da su to oni koji će ionako srediti kaznu.

Naravno da ulijecu ravno kad su s jedne strane kružnog napravili pravac. Pa gdje to ima? Isto onaj kod doma zdravlja

Evo ima slika,pa bi li nam moga pojasnit kako se to moze ravno proc bez ulazenja u kruzni?Prileti priko njega ili pridje na drugu stranu?

A jesi ti bistar,tebi da kažu da prođeš kružni bez kruženja uokolo ne bi znao kako.

Nisam napisa da ces proc kruzni bez ulazenja u njega, nego vidis iz aviona, bukvalno, da je s jedne strane vozna traka gotovo u pravcu. Tj. Sa te strane možeš komotno proć "kružni" ne zakrečući volan, tj. pravo bez potrebe za smanjenjem brzine, što je karakteriatika kružnog da se voziš kružno ili polukružno, tako da iz svih pravaca imate jednaku mogućnost ulaska i prolaska čime se povećava propusna moć i sprječavaju zastoji. Naravno u praksi to nije uvijek, ali ti vidiš da je propusnist iz pravca Ljubuški evo 70% jer možeš vozit 60-70 na sat bez prepreka, a iz suprotnog pravca nekih 30% jer moras smanjit brzinu na 30

Znas li ti definiciju kruznog toka, i koja mu je namjena, očito ne znas. Suti i poklopi se po usima

Definicija kriznog toka je ta da u okružnom toku trčiš u krug toliko brzo i gdje sebe stignes tu sebe otpozadi zviznes.

Ti očito znaš. Prva stvar kružnog toka je da se ne pravi na raskrsnici, vidite li vi igdje raskrsnicu? Druga stvar je da se projektira pod točno određenim geometrijskim ograničenjima, ovako sigurno ne. Da je takvo što napravljeno u Mostaru, Sarajevu, prometna bi bila svakih 5 min. Ali neka, vama je ovo dobar kružni.

Pa šta ima veze bogati ko da mora bit okruga i vama sve smeta ko rđavu ku... dlaka.Odhebahaus dosadni ste brate .

tribalo je kamere kad su planirali ovaj kružni da vidimo kako izgledaju ti prometni stručnjaci

Triba nami kružni kad se počne trgat grožđe tu će vozit silini šleperi radi zastoja valja kružni.

Kružni ostaje na vašu žalost

Dabogda se ti u njemu vrtio na tvoju radost i svih koji su omastili brke

Šta ima veze, neka kružnoga

zašto ne tražite savjete od Posušja kako se prave kružni tokovi

Slika korisnika Tihomir Bradvica

Moram kratko komentirati:
Istina je kako je rješenje poništeno, ali nije poništeno na temelju prava i zakona.
Kruzni tok će biti rekonstruiran zbog nedostataka koji mogu imati smrtne posljedice po sudionike u prometu.
Legalizacija ovog kruznog toka se ne može obaviti zbog odluka državnih institucija koje su upozorili JP Ceste. na isto. Ova objava je običan marketing. Jp Ceste o tome više ne odlučuju, već netko drugi. S obzirom kako sam upoznat sa stanjem to mogu kazati. Sve je suprotno od tehničkog propisa i zakonodavstva.

Tihomir Bradvica

Moj Bradvica on je napravljen,ujde li vuk magarca, to je isto kao da po lanjskoj strnini kupis žito.

Slika korisnika Tihomir Bradvica

Vidi jednu stvar.....
Pusti poštapalice. Ja znam detalje predmeta. Znam sve akte koji su donijeti.... Za objekt se ne može izdati dozvola i bit će rekonstruiran i bit ce radnji koje će sve dovesti u red. Ugrožena je sigurnost prometa .

Tihomir Bradvica

Neka država dadne par miliona eura za džamiju u Ljubuškom ovi bi srušili crkvu Svete Kate a da su svojim parama trebali raditi ovaj kružni tok ne bi ga NIKAD započeli toliko o adzeju i njihovim rabotama

Ajde,molim te,posto vidim da si strucnjakreci i nami kako je to ugrozena sigurnost prometa?Evo se vise od godine dana prometuje pa nisam cuo da je bilo udesa ,zbog izvedbe,a ni zastoja.A vala su se i ogromne kise izlile pa ne vidi i ne procitah,kako si ti ko strucnjak prorica,da je negdi plivalo.

triba ga pomaknit pet metara južnije ali pitanje je ko će to platit

Ma štaš rušit đava te srušija.
Kružni je ok,vozi po propisu kako piše i nikad se neće ništa dogodit.
A za oni koji prvi put vide kružni tok i pišu da nevaIja eznam šta tu reć osi nema im pomoći.

Vrime će pokazat.

Kakvi mi takav nam i kružni tok.
Kratko jasno..

Mi smo gori

Ako vam ovaj valja, onda vi niste vidili kružne mimo ovih u Ljubuškom. Osim onog velikog na ulazu, svaki je izbacen iz centra. Razumijem ja to, bilo im zao s jedne strane otkupit frtalj privatnog zemljišta.

Kako će vidit kad nikad nigdi nisu otišli a pitanje je kako su ikakvu školu završili ili vozačku dobili.Uostalom ne trebaju otiči dalje od jedinog pravog kruđnog toka u ljubuškom ali džaba kad im je IQ ispod75

A šta ti piše i kako piše,ono nebi slijepac napravio .Znači li to ako voziš po ograničenju da ti se ništa neće dogoditi i ako se i dogodi država ti plaća štetu?

A sta bi ti se tribalo dogodit?Da te zanese ili da ti se auto izgasi?

Slika korisnika Tihomir Bradvica

Evo samo da svima bude jasnije bez da dalje obrazlažem:

Vrhovni sud F BiH je presudom poništio sva rješenja navedenog ministarstva koji je nezakonito poništio rješenja Federalne inspekcije.
To isto ministarstvo je u svom pisanom aktu o presudi i daljem postupanju obavijestilo JP Ceste F BiH. S obzirom na okolnosti i stanje ovog objekta navedena informacija je samo marketing za javnost. Uprava JP Ceste F BiH zna za sve i pred javnosti se želi izvući iz problema u kojeg je uvuklo gradsku vlast i samu sebe.
Kao što sam kazao na kraju rušenja neće biti, već samo će biti izvedena rekonstrukcija prema pravilima struke uz izgradnju opskrbnog traka za parcele koje sada nemaju pristup kolniku.
Uz to nekoliko gradskih službenika Kozina, Živković, Grbavac su od JP Cesta zatražili naknadu za izlazak na teren zbog sačinjavanja zapisnika u visini do 3700 KM s ukupnim iznosom približno 15000 KM, dok je za eksproprijaciju prema informaciji vrijednost zemljišta procijenjena na oko 50 KM / m2. Tako jedan izlazak na teren i zapisnik koštaju gotovo duplo više od onoga što su JP Ceste htjele isplatiti. Eksproprijaciju mještani nisu htjeli jer je nezakonita i kružni je trebalo pomaknuti 20 m južnije, što će na kraju i biti učinjeno. Navedenoj gospodi koji su se precijenili novac nije isplaćen bez obzira na potpisani zapisnik Vedrana Markotića. Potom su poslali novi zaključak sa tri puta manjim iznosom naknada.

Tihomir Bradvica

20 metara južnije u plantažu? na šta bi to tek ličilo, mislim da će vječno ostat ovakav.

Ajde nek covik napokon potvrdi da nije do kruznog toka vec do pristupa parcelan,sto sam vec od pocetka pisa.I nije to problem sto se borite za sebe ali ne prikazujte to ko borbu za opce dobro jer to nije.Zasto eksproprijacija mjestanin nije dobra,sto vam je malo ponudjeno ili sto nebi nista dali od grunta?Davno se htilo gradit trotoar sa gornje strane,sto bi bilo dobro za vas i vasu dicu,pa i danas mozete vidit da je samo pok. Nikola Simic,svojevoljno uvuka podzidu u svoju njivu a svi ste drugi napravili podzide na kanalu za odvodne vode.Znaci potvrdila se ona stara radi koga ker laje.

Slika korisnika Tihomir Bradvica

Kvaliteta tvog komentara i tendencija obrane nezakonitog i nestručnog rada kazuje kako si polupismen i društveno negativna osoba.

Tihomir Bradvica

Tiho zar ti vjeruješ u institucije Bih?..Ako vjeruješ ili si dobro naivan ili imaš koristi od njih..Rekonstrukcija će biti takva da će postaviti kamere na kružni i to je to..

Slika korisnika Tihomir Bradvica

Sinoć sam napisao komentar i dodajem:

Nakon presude Vrhovnog suda sve je jasno. Ministarstvo prostornog uređenja F BiH je dobilo na znanje što je zakonito. Isto nije izdalo dozvolu za gradnju rotora, a moralo je. To piše u presudi. Zašto nema dozvola reći će junak našeg doba Ljubu Pravdić i rukovoditeljica građenja stanovita Kvasina. Kako možeš raditi eksproprijaciju, a nema dozvole za rad niti si primio izgrađeni objekt.
Rotor nije izgrađen niti prema projektnoj dokumentaciji, ne može biti primljen od izvođača, a ne može biti primljen jer nema papire i tehnički je neispravan. Jel treba da netko pogine?
Na njemu je već bilo nekoliko prometnih nezgoda sa znatnom materijalnom štetom i povredama motociklista pri slijetanju.
Nezakonit i tehnički neispravan objekt je podložan sudskim odštetama.

Tihomir Bradvica

Ti si moj ministre do sad okrivljiva gradsku vlast a sad minjas pricu.Pisa si da si strucan i da ti znas da rotor nije tehnicki ispravan ni da profil odvodni cijevi nije dovoljan ali nikad nigdi nisi objasnio kako i zasto nije tehnicki ispravan.Zbog cega su se desili udesi?Zbog tehnickih nedostataka ili brzine i nepaznje?Imate na internetu video di u Srbiji ljudi voze ,u rotoru,suprotnim smjerom pa ne znam jesu li tehnicki neispravni rotori ili ljudi.Sve sto pises ne tice se nikakve tehnicke neispravnosti,rotor ce dobit punu funkciju zavrsetkom obilaznice,vec vasih osobnih interesa.Sto je u redu samo naglasi.

Odgovor je polupismen. Previše je u Ljubuškom takvih odgovora. Zato se treba baviti poslom kojeg znaš raditi. Čuvati koze je plemenit posao za svakog poštenog čobana. :)

Ne samo da cuvan koze vec i skopin jarceve.I to redom ful pismene.

U polupismenih čobana koze su gladne i nezadovoljene, jer ih je polupismeni čoban uskratio Bogom danog zadovoljstva, osim ako čobana nije nadriveterinar. :)

Je tako je,ali su jarcevi uskopljeni i more se stali pric.

Pravo na sex i širenje vrste ne treba uskraćivati nikome tako ni životinjama.

Bolje bi bilo da poprave izlaz sa vodopad Kravica! Pre opasno je izlaziti na glavnu cestu jer su nestručni izvođači zid koji je trebao biti odmaknu od prometnice 2m oni su ga još više primaknuli cesti tako da su još više smanjili preglednost!!!?

Ovaj kruzni tok samo za udese nedaj boze da netko pogine i imamo pilota kamiona i mali vozila a druga stvar ima i malo u alkolizarom stanj i brzo se vozi vidija sam svojim očima

Znaci nije do kruznog vec do vozaca.Da razjasnim,misljenja sam da je kruzni tribalo pravit na spoju sa postojecim putom niz plantazu a ne ovde.Ali kad vec pricate o udesima onda tribate znat da se prija ulaska u kruzni triba zaustavit ,propustit onog ko se vec nalazi kruznom i nikako vozit desno.Sve ostalo su bapske price.

Lapsus,nikako vozit livo.

Vezane vijesti

Ministarstvo poništilo rješenje inspekcije o kružnom toku na Plantaži
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari