Vrijedni ekološki projekti u Posušju

ljubuski.info

Očuvanje okoliša jedan je od važnijih preduvjeta za zdravu lokalnu sredinu, a jedan od načina je i pravilno gospodarenje otpadom. U naprednijim zemljama ta je praksa odavno zaživjela, otpad se pravilno raspoređuje i reciklira.

Naše lokalne zajednice aktivnije su počele raditi na toj problematici, no dugotrajan je to i mukotrpan posao koji zahtjeva mnogo energije, želje i slobodnog vremena. Pozitivan primjer je općina Posušje, u kojoj je već dvije-tri godine uspostavljena reciklaža te su postavljeni kontejneri za odvajanje otpada.

Film "Eko zona"

Zajednička je to suradnja Udruge za promicanje kulture "Apollo" na čelu s profesorom i aktivistom Jozom Kolobarićem, Općine Posušje i njezinih institucija te partnera.
Prošla godina bila je jedna od aktivnijih kada se sagleda cjelokupan koncept onoga što se radilo. Kontinuirane akcije čišćenja i uklanjanja odlagališta, snimanje kadrova za dokumentarni film 'Eko zona', kao i završetak obrazovnih ekoloških edukacija u osnovnim školama te posjeti našim partnerima, organizacijama i institucijama u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni, konkretno Tuzli i Sarajevu s kojima surađujemo, samo su neki od projekata Udruge 'Apollo' u protekloj godini, kazao je prof. Kolobarić.

Profesor Kolobarić posebno je istaknuo spomenuti film "Eko zona", koji se trenutačno nalazi u postprodukciji. No vijest koja je trenutačno imala najviše odjeka je ta da su Posušanke i Posušani otpremili sedam tona stakla na reciklažu u Tuzlu, i to samo u posljednjoj isporuci, a riječ je o najvećoj isporuci stakla dosad, što Posušje pozicionira u sami vrh kada je riječ o pravilnom gospodarenju otpadom.

Gradsko zelenilo

Načelnik Begić je u ime Općine Posušje ponudio pomoć po tom pitanju, a općinske institucije, Udruga 'Apollo' kao i pojedinci, neumorno su radili kako bi se došlo do takvih rezultata. Također, prvi kontejner za tekstil koji je bio postavljen na razini države bio je onaj u Posušju, istaknuo je prof. Kolobarić.

Usporedno s navedenim projektima, u tijeku su i mnogi drugi u realizaciji Općine Posušje, koji će itekako obogatiti kvalitetu života u ovoj lokalnoj sredini.
Održavanjem postojećih te planiranjem i stvaranjem novih zelenih površina s rekreativnim sadržajima mijenjamo i navike naših žitelja. To je najbolje vidljivo na primjeru gradskog parka nakon uređenja. Za razliku od prije, danas redovito mladi u njemu kroz cijelu godinu provode dio svog slobodnog vremena, izjavio je načelnik općine Posušje Ante Begić.

Večernji list

Glas naroda

Svaka cast posusankama i posusacima.Opcina za primjer u mnogocemu.

ako iko uništava zelenu površinu to je Posušje masovnom sječon borove šume u centru grada koja je stara 50 godina starija od načelnika koji je uništava

300 kuća pet stabala

Vezane vijesti

Vrijedni ekološki projekti u Posušju
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari