Sve je na prodaju: Seminarski, diplomski, doktorski radovi...

ljubuski.info

Koliko košta znanje? Pitanje je to koje se u zadnjih nekoliko godina sve češće postavlja. Osim što je obrazovni sustav Bosne i Hercegovine poljuljan iz temelja, pojavom privatnih obrazovnih ustanova sumnjive valjanosti pojavila se i nova pošast.

Riječ je o oglasima u kojima se za novac nudi izrada seminarskih, diplomskih pa čak i doktorskih radova u zamjenu za novac.

Profesorica na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru Daniela Jurčić ističe kako je rastužuje pomisao da studenti pribjegavaju kupovini radova. Na Filozofskom fakultetu, navodi ona, znanstvena metodologija pisanja rada se izučava od prve godine.

Znači studenti se već na početku studiranja osposobe da kvalitetno napišu znanstvenic rad, pa mi nije jasno zašto bi davali novac za takvu vrstu intelektualne usluge, navodi Jurčić.

U ponudi se mogu naći i doktorske disertacije što je frapantno. Problem je puno dublji jer imamo u konačnici i kupovinu same diplome na pojedinim privatnim ustanovama.
Sada ja razmišljam koga sam ja mogla unajmiti da mi napiše moj rad, dobro znanstveni okvir može svatko, međutim ono kompleksno istraživanje koje sam provodila više od pola godine, ja ne znam kome bih ja dala takav posao u ruke i kome bih vjerovala da će ti podaci u konačnici biti relevantni, ističe Jurčić.

Značajno velik broj građana BiH kupuje diplome po privatnim sveučilištima i onda zauzmu pozicije na vrlo bitnim i odgovornim mjestima. U ministarstvima, vladama, to je veća šteta i veći grijeh i to je dugoročno štetno, naglašava sociolog Asim Peco.

Osim u visokom obrazovanju, ponuda pomoći uz novčanu naknadu zabilježena je i u osnovnom obrazovanju. Tako se u oglasima može naći i gotov herbar i analiza književnih dijela uz određenu cijenu.
Takvo dijete ne stječe radne navike koje bi trebalo i to se proteže i kroz dalje školovanje pa i dalje kada se nastave školovati i nadograđivati, sve je to postavljeno na veoma lošim osnovama, smatra Mirjana Laganin iz Udruge "Naša djeca 2014".

Prijava o kupovini radova službeno nisu imali ni na Univerzitetu Džemal Bijedić. Tajnik unije studenata Kenan Begović kaže kako je upoznat sa spomenutim oglasima, ali tijekom studiranja ipak želi birati teži put.
Bez adekvatnog znanja popraćenog uz tu diplomu mi ne možemo ništa, kaže Begović.

Kupovina i preprodaja znanstvenih radova duboko zadire u oblast kršenja autorskih prava. Zakon o zaštiti autorskih prava u BiH donesen je još 2010. godine, ali se očito ne koristi dovoljno.

BHRT

Glas naroda

Lako rješiv problem. Ljudima sa visokom strucnom spremom dajte da rade složene poslove za sta se i jesu školali pa cete vidjeti koliko ce njih trčat kupit diplomu. Ovako dok visokoobrazovani kadar obavlja niže složene poslove svak ce kupovat radije nego grujat szolicu. A zasto i ne.

Hahhaa "znanstveno se osposobe za pisanje znanstvenog rada" . Pocnite citat malo seminarske radove studenata novinarstva, politologie, sicijalnog rada i sl. to ne zna šta je prored, a šta font, a tek da pišu smislen "znanstveni" rad.
A ovih malo što se osposobi, upravo i pišu diolomske takvim ljudima, jer ne mogu nać drugi izvor zarade, čitaj posao u struci.

Ka imaš pare i vezu unas moreš kupit diplomu kakve oćeš.

Kupuju oni koji imaju radno mjesto VSS i trebaju i primaju plaću VSS i samo trebaju legalizirati plaću. Ne može to svatko jer mu nema vajde kad ga neće zaposliti.
Ali zašto ne, kad to prolazi i vrijedi.

Kako taj posao VSS moze obavljat netko ko nema legalno završenu VSS. Znaci da za taj posao ne treba VSS sto opet znaci da ne treba ni biti tako placen . Taj posao po svemu nije složen kad ga moze obavljat netko sa srednjom . U nasoj općini i sa srednjom skolom nema niko a prije su 80 posto bili sa srednjom a 20 posto sa visokom.

Trebalo bi sprovest anketu tipa šta je žalosnije imat regularno zavrsen fax a trcat za stolicom gdje se ne trazi ni rad ni znanje ili kupit diplomu pa trcat za stolicom gdje se ne trazi ni rad ni znanje. Na kraju se svodi na isto.

sve je to proizvod legalnih legitimnih i konstitivnih predstavnika ista je stvar na privatnim i državnim fakultetima svi pružaju sve osim znanja koje danas i netreba samo podobnost i nepošten rad uspjeva.

samo uvest pravilo da se sa privatnom diplomom ne može radit u državnoj firmi i problem rešen,nek sa privatnom diplomom radi kod privatnika
ako se ništa novo ne radi onda je svedno ko radi profesor ili student,a kod nas administracija čačka nos sa vss školom,krade narod
sve oćerat u njemačku,na probni rad

upravo tako ove sa privatnih škola i ševinovce da rade u svoga ćaće firmi i privatnim firmama svoje rodbine kad su stručni neka im zaradjuju veliku lovu a ove društvene firme mogu radit samo oni koji su gulili krvavo stolicu a one profesore što su im omogućili to da uništavaju ovu jadnu mladeš što krvavo uči uzet licencu i posao

Eto vidis ti krvavo gulio stolicu pa bi za 1500KM radio u drzavnoj firmi a nebi za 2500 u privatnika?Nije mi jasno sto svi noge polomiste za drzavnim poslom ako svi opet kazete da nemoze dalje ovako?

Ovi sto polomise noge za državnim stolicam svjesni su svog znanja. Moze ih samo spasit stranka i državne jasle. Bili regularno zavrsili ili kupili.

2500 u privatnika. To ti može dat samo čača privatnik! Kod nas ni sveca ni petka, plaća iljadu i kusur

Šta vi znate Seljaci jedni.

Pun je ljubuski lažni diploma i ti nepismeni rade u općini i sličnim pozicijama.
Pod hitno sipu u Ljubuski imat ce šta raditi.

Uskoro izlazi popis svih lažnih diploma u Ljubuskome radim na tome ..

Ante Jelavića Matičara žena je godinama radila bez diplome sramota za Ljubuski.Ima ih takvi pune institucije .Načelniče podhitno provjerite tko je laznjak i tko radi bez skole ..

Sta ce im onda diploma, ako je godinama radila bez iste. Samo jos jedan dokaz da za takva mjesta nije ni potrebno visoko obrazovanje.

Samo objavite imenom i prezimenom sve one koji imaju diplome iz Medjugorja Travnika i ostali pa neka se srame i i stide zauzeli mjesta poštenim studentima koji su sa mukom z završili

Mukom zavrsili. Zar se treba mucit za socijalni rad politologiju kriminalistiku učiteljice tete u vrticim i masom slicnih fakulteta. Oni kojima je ucenje na ovim i ovakim fakultetima mučenje nisu ni zavrijedili da se zovu akademski građani. Nek dođu na medicinu elektro tehniku strojarstvo matematiku ili nek šute nek se ne blamiraju

Najžalosnije što se sad na svim fakultetima sredjuje i sve možeš završiti ako imaš odredjeno prezime i prave ljude. Na niske grane je spalo naše školstvo.

Gost - 22. siječnja 2022. 16:25:01 što je istina boli boliće i dalje prozivat ćemo uhljebe gdje to ima u privatnika tolika plata reci da letim a zbog takvih godinama su nečija djeca po birou i moraju u svjet tražit posao a vi dolazite na posao i mjenjate ga kao da vam je to ćaćevina e morete kako hoćete ali došao si gol na ovaj svjet i otićeš gol samo ćete osjetit božji bič gdje vas nnaj više boli kad tad neću vas klet ali nek vam dragi bog sudi

Prijatelju ja da sam zavrsio fakultet ne znam kako bi me zadovoljila plata od 1500KM,kolike su po drzavnim sluzbama,to se na gradjevini more zaradit.Sto lomite noge za tim poslovin kad su podplaceni,ili vas privlaci mogucnost zarade sa strane?E onda je to diskutabilno.Svak sa zavrsenim fakultetom ako kod privatnika radi ispod 2500KM nije ni triba u skolu ic.

Vidi se da ne radis u privatnom sektoru, inace bi znao kakvo je stanje kod nas. Ili si svjezi auslender pa poredis njemacku i zemlje EU s nama. Ajde navedni jednog privatnika koji svima sa fakulettom daje pacu i 1500? Ti si pajdo zalutao. Možeš govorit da nije ni trebao ic na fakulet, ako nem aplaću toliku, al realno stanje u BiH ti je nesto sasvim drugom

Lipo sam ti napisa da ako ti je plata ispod 2500KM a ti prista i sutis,a fakultet ko zavrsio,nisi ni triba ic u tu skolu ili te ta skola nicem naucila nije.

Doktora znanosti ima ko hladne vode,čemu i kome služe...,zasad nikome i ničemu... bujrum doktori....

Dvi godine , malo para od EU ;; POSLIJE ;;; KREPAJ [ * neprimjereno * ] ,,,,,,,,,,,,,,,

Svega ima u ŠEVE kupit. Samo plati i bit ćeš magistar svemira.

MADE IN ŠEVO.

To je lako rješiv problem. ..Ukinu se privatna sveučilišta,potraju se trenutni profesori sa sveučilišta,dovedu se novi profesori i rijesen problem,da ne more jednostavnije.

Kako nmisliš novi? Koji to novi? Jedino su profesori starog kova i znali nešto! Ovo je sad sve jad i bijeda.

Gospodo i drugovi promašili ste "ceo fudbal" pričom o privatnim školama i fakultetima. I na državnim sveučilištima studenti ništa ne nauče niti imaju od koga naučiti. Svi koji su u zadnjih trideset godina doktorirali (čast rijetkim iznimkama) i postali profesori to su uspjeli uz pomoć stranke na vlasti. Kad sam ja studirao (prije četrdeset godina) Ljubuški je imao samo jednog sveučilišnog profesora. To je bio pokojni Vinko Rogić. Pok. Mile Boras je živio u Zagrebu a radio je i u Mostaru. Sada bi bio poduži popis doktora znanosti rođenih ljubušaka ali mnogi od njih nikada nebi položili ispit kod starih profesora.

Kako mala čivijina radi s diplomom iz Međugorja u državnoj službi a oni koji su završili regularno vise na birou sramota

Vidim da uvijek ista osoba potencira ovaj komentar,a sta cu ti kazat Cura je pametna i skolovanija od tebe a o pameti da ne govorim ti si bar tri kata ispod nje.

Evo ajde molim te ti što potpises komentar sa Cb sada nama objasni sta to znaci regularno završiti fakultet,koja razina je tvoje pameti da nam to malo objasnis.

Ko je mala ćivijina, šta je završila poprijeko.. Posao ili školovanje, ne razumijem...

u HDZu su svi pametni kupili škole naštelili radno misto i side u prvom redu crkve a svi udbaši
sve škole uhljeba HDZa treba pročitat sa oltara,kakvu školu ima jukić,radić ili ostali uhljebi svi redom u HDZu,nije matičar moga sam bit kriv u ljubuškom rodni list prođe tri ruke odgovorne a matičar je najniži činovnik,pakiranje politički nepodobnim

davno je rečeno doće vrijeme vjernici će postati nevjernici a nevjernici vjernici došlo je već pare imaju fu-are pitaju se budale a pošten čovjek muči

Vezane vijesti

Sve je na prodaju: Seminarski, diplomski, doktorski radovi...
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari