Prijatelji Čović, Dodik i Vučić uz šampanjac u Beogradu

ljubuski.info

"Razgovor prijatelja", tako je na svom Instagram profilu napisao predsjednik Srbije Aleksandar Vučič, na prijateljevanju i radnoj večeri sa srpskim članom Predsjedništva BiH i predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom i članom zamjenikom predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine i predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

Čović je na svom Twitter profilu napisao kako će sa prvim čovjekom Srbije razgovarati o regionalnoj stabilnosti i suradnji, te europskim perspektivama Zapadnog Balkana. Na ovu radnu večeru nije bio pozvan predsjednik najjače bošnjačke stranke u BiH, Bakir Izetbegović, a sudeći po šampanjcu i zadovoljnim izrazima lica tri politička lidera, njima on nije posebno nedostajao.

No, jasno je kako će i ovaj sastanak dvojice bez trećega samo rezultirati daljnjim napetostima u BiH, a posebno u Federaciji BiH gdje vlast dijeli HDZ i SDA..

Također, dok se iz HDZ BiH do sada nisu konkretno određivali niti komentirali najavljeni Paket proširenja i pomoći za zemlje zapadnog Balkana, sada su izašli s priopćenjem o međusobnoj podršci i suradnji, kao i suradnji s europskim partnerima, ali i planom EK o ulaganju od 29 milijardi eura za razvoj zemalja zapadnog Balkana. Naravno, ova pomoć biti će uvjetovana ispunjenjem brojnih obveza i pitanja što je više nego dug put i sa BiH i za EU.

Iz HDZ BiH su o ovome sastanku priopćili:

Susret je održan kao nastavak regionalnih razgovora, a obuhvatio je europske integracije i perspektivu članstva dvaju zemalja u Europskoj uniji. Dužnosnici su razgovarali o Paketu proširenja Europske komisije te Ekonomsko-investicijskom planu EU-a za Zapadni Balkan. Također, razgovarali su o bilateralnim odnosima te skorom obilježavanju 25. godišnjice potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma. Razgovarano je o stanju i saniranju posljedica COVID-19.

Govoreći o Paketu proširenja za 2020. godinu, dužnosnici su istaknuli važnost procesa pristupanja Europskoj uniji za održavanje snažne europske perspektive regije, kao i za daljnju transformaciju ka izgradnji razvijenih i stabilnih zemalja. Suradnja s europskim partnerima na tom putu, kazano je, pospješit će željeni napredak.

Uvažavajući opredijeljenost ka pridruženju Uniji, razgovarano je o unaprjeđenju regionalne suradnje i jačanju dobrosusjedskih odnosa. Daljnji razvoj regije i poboljšanje odnosa od velike su važnosti za ostvarenje dugogodišnjih vanjskopolitičkih prioriteta poput EU članstva.

Europski put Bosne i Hercegovine je neupitan, izjavio je dr. Čović, ističući potrebu za novim intenziviranjem napora na europskom putu. Plan za ekonomski oporavak Zapadnog Balkana i razvijanje odnosa u regiji doprinijet će ekonomskoj konkurentnosti i gospodarskom jačanju.

Plan EU-a vrijedan 9 milijardi eura ponovno je iskazao veliki napor europskih partnera za jačanje Zapadnog Balkana i ubrzavanje oporavka od COVID-19 i ukazao na važnost regionalne suradnje i ubrzanja ekonomske konvergencije s Europskom unijom.

Konačno, povodom 25. obljetnice potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, dužnosnici su suglasno istaknuli kako je stabilnost Bosne i Hercegovine od velikog značaja za cijelu regiju. Ta stabilnost, naznačeno je, mora uvažavati sve konstitutivne narode Bosne i Hercegovine, njihova prava, opredjeljenja i legitimne političke predstavnike, koji, putem zaštite ustavnopravnog poretka i europskih vrijednosti uvažavanja, trebaju osigurati otklon od stagnacije i osigurati zajednički pomak ka stabilizaciji prilika te ostvarenju EU članstva i dugoročne sigurnosti i napretka.

Čović: Vučića zanima puno toga

Imali smo duži prijateljski susret uz radnu večeru. Razmijenili smo mišljenja o stanju europskih integracija u Bosni i Hercegovini, ali i o svim regionalnim temama. Zaključili smo da BiH mora imati svoj europski put i da zajedno sa Srbijom i drugim zemljama u okruženju trebamo tražiti načine kako što prije postati članica EU, izjavio je zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nakon sinoćnjeg razgovora s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom u Beogradu.

Odgovarajući na pitanje o negativnim reakcijama iz Sarajeva i tvrdnje kako je na djelu srpsko-hrvatsko udruživanje, Čović je kazao kako ne bi posebno komentirao takve ocjene, jer su one uobičajene.
Da se nismo sastali onda bi neki prigovarali zašto se ne sastajemo. Kada smo kolega Izetbegović i ja bili u Zagrebu i tada su neki trčali da komentiraju zašto mi, a ne netko treći. Procjena je bila da se nađemo i razgovaramo, a ja se ne miješam u to niti mi smeta da se sutra susretnu predsjednik Vučić i kolega Izetbegović ili netko treći, kazao je Čović.

Dodaje da je još prije tjedan dana na sjednici Kolegija Doma naroda PS BiH najavio odlazak u Beograd i da je cijeli posjet bio vrlo transparentan.
Ja sam i predsjednik HDZ-a BiH pa sam sugovornike informirao i o pripremama za lokalne izbore kada je u pitanju stranka. Očekujemo pobjedu u svim sredinama gdje su Hrvati većina. Vučića zanima puno toga u BiH, jer ga puno toga veže za BiH, od njegovih korijena pa nadalje. To je bio prijateljski razgovor koji ni na koji način ne skrnavi odnose tri naroda u BiH. Poznato je da se on zalaže za jednakopravnost konstitutivnih naroda u BiH, njihovo legitimno predstavljanje, poštivanje Daytonskog sporazuma, istaknuo je Čović.

Po njegovim riječima, koncept regionalnih razgovora treba biti nastavljen i može donijeti dobar rezultat za sve u BiH.
Mi trebamo sve susjede imati na svojoj strani. Ako želimo nešto korisno raditi u vanjskoj politici BiH moramo znati da naši dometi nisu veliki i to prvenstveno treba biti dobrosusjedska politika kada su pitanju sva tri susjeda. To nikada ne smijemo podcijeniti, jer imamo problema u vođenju vanjske politike. Vidjeli smo u proteklom periodu da opet imamo klasične zlouporabe da predstavnik jedne politike govori što je interes BiH. Moramo se naučiti da provodimo politike dogovorene unutar BiH. A vidimo što smo napravili u protekle dvije godine kada nismo imali takvu politiku, zaključio je Čović.

republikainfo

Glas naroda

Prijatelja blizu a neprijatelja još bliže!Bolje pričat nego ratovat!Bolje živ nego mrtav,Bolje sto godina živit kao bogataš nego jedan dan kao siromah!seljaci okanite se politike i uvati se motike jer to jedino i znate!ako znate?

Kvesko jesi to ti

Kakav rat ovi su milijarderi a za njih nema tko ginuti

ovo su radnici iz općine i policije oni se stalno znoje "motikom" a "ubi ih velika ševina škola" HDZa -ukruvi ...

Triočlani četnik

Blago onima koji su se odselili

Covic ide ispred koga. I radi čega..

Ide radi nas da nam bude dobro nije on džaba dobročinitelj

Nije valjda da ni to ne znaš?

Lijepo li je Hrvat u dijaspori biti, hvala ti majko Hercegovino... Ustani Hercegu Ljubušaci te zovu, zovu... Ustani Herceg Stjepaneeeeee...

Dašta,od dragosti bi plaka.

srace ti stjepan bijo muslim ko i komsic

Iskreno toliko pate od Karadjordjeva pa do dana danasnjeg da mi ih je vec pomalo I zao.
Eto iskreno . Ali dobro, Nike zabranjeno jedan drugome davati laznu nadu.
Novi su ionako besplatni. Nista ne kostaju

*Snovi su besplatni I nista ne kostaju

Šta ga briga nije mu nitko nastradao i ubijen u ratu id srpske ruke,nahapao se para i sada teferiči,dakako kad je narod malouman neka ga jmu još natrpava u vreću pineze,sitnog zuba ima dosta na glasovima

Krenite od Zaostroga, Draganceva "kucica" vam je s'ruke.
Gdje su oni slavni lagumasi iz 92/93.
Jeli zdroko iz Proboja ziv.

O njemu ce povijest pisati samo treba sacekati 30 godina

Moj predsjednik je Budimir

Postaje gadljivo ovo slušati i gledati,pojedini dobiju proljeb,ovo je ništa drugo nego provokacija domoljubnim,dominiranje nad narodom i izrugivanje,ja prđnuo svejedno nisu mladići da uživaju još malo im trebaju štapovi i staračli domovi

Kao da su nas napali 1892 e moj Čoviću ti da polažeš vijence poginulim braniteljima

Sjetite se 1991 i četnički granata na male hercegovačke gradiće.. sad se sve zna tko ih je navodio. Zali bože sirotinje koja je poginula da bi im djeca ovo gledala...

Ovi ljudi su budućnost HRVATA!

Cikaroši tipovali Izerbegovićev herojiin. u Pločama sad slave misle da će oni bolje proći.

Prijatelji Čović, Dodik i Vučić uz šampanjac u Beogradu
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari