Treći tjedan štrajka, Ministarstvo obrazovanja i Vlada ZHŽ se nisu ni javili

ljubuski.info

Generalni štrajk članova Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama u Zapadnohercegovačkoj županiji (ZHŽ) ulazi u treći tjedan, a nema naznaka da bi do dogovora i prekida štrajka moglo doći u skoro vrijeme.

Kako je kazala predsjednica Sindikata Jasminka Petric, za štrajk postoji više razloga, a glavna dva su nepostojanje kolektivnog ugovora te nezadovoljstvo sindikalista visinom plaća.

Nisu nas zvali ni Ministarstvo obrazovanja ni Vlada ZHŽ-a, a planiramo štrajkati dok nam ne ispune zahtjeve. Mi smo u rujnu dobili povećanje od 5 posto, ali to su iznosi od 45 maraka za profesore i oko 35 maraka ostalim djelatnicima. Lako se hvaliti u medijima da su nam povećali plaću dok je činjenica da će profesor početnik u ZHŽ-u imati plaću od oko 990 maraka, što je manje od federalnog prosjeka, dok će profesor s 20 godina radnoga staža ima plaću 1150 maraka, što je manje od plaće početnika u Hercegovačko-neretvanskoj županiji - kazala je Petric.

Iz Sindikata podsjećaju kako je kolektivni ugovor istekao početkom 2019. godine, a nakon toga je s predstavnicima Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ZHŽ-a održano 28 sastanaka na kojima nije postignut dogovor o novom kolektivnom ugovoru.

Stoga je Sindikat stupio u generalni štrajk 24. studenoga, a od tada, po riječima predsjednice Sindikata, nije bilo nikakvog kontakta s predstavnicima županijske vlade.

Komentar iz Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ZHŽ-a je bilo nemoguće dobiti, budući da je, kako kažu, ministrica na službenom putu.

Ranije je županijska ministrica obrazovanja Ružica Mikulić kazala kako je Vlada ZHŽ-a nedavno povećala plaću prosvjetnim djelatnicima za 5 posto, a da nije mogla obećati dodatna dva povećanja od 5 posto u 2022. godini, što je tražio Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama.

Nadam se da će biti dovoljno pameti i s jedne i s druge strane te da se štrajk neće razvući u nedogled - izjavila je tada ministrica Mikulić.

Glas naroda

Što represivni aparat policija nepostupi po naredjenju šta se čeka više.

Pa sta ce,eto majke ti??Pendrekom ih ugoniti u ucionicu,i sjediti da vidi hoce li drzati sat?!De dodji sebi...
Jedino rjesenje je da podaduli i zalizani odrise kesu...

Ako znamo da su prosvjedari u svom obrazovnom sistemu pružali znanje sa dodatnim pedagoškim pomagalima poput šipki da bi se nekom nehumano ugradilo to potrebno znanje unajkraće rečeno cilj nebira sredstvo. Zašto nebi mogla malo deblja šipka nekom utrati nešto u glavu ako neide milom.

Profesori ne znaju da svako ministarstvo ima 2-3 savjetnika s plaćom oko 1400 KM, 5-7 pomoćnika s plaćom oko 1400 KM, nekoliko šefova sektora s plačom oko 1100KM i samo 3-4 obična državna služnemoka s plaćom oko 1000 KM. Zbog toga je prosjek plaća u ministarstvima za visoku stručnu spremu veći za oko 200 KM od prosjeka plaća profesora u gimnaziji. Svi ovi savjetnici, pomoćnici
i šefovi imaju naknade iz brojnih povjerenstava i upravnih odbora. Tako neki godišnje iznad plaće zarade još 5-8 tisuća maraka.

Ne radit ništa. Ljeto prespavate. Dite mi nema pola sati, stalno negdje zujate. Pijete kavu po cili dan.
Puno vam je i to što imate.

Preplaćeni

kad bi ova ministrica imala dovoljno pameti da nekad poslusa samu sebe sakrila bi se u honduras

Treći tjedan štrajka, Ministarstvo obrazovanja i Vlada ZHŽ se nisu ni javili
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Sustav veza i poznanstava Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Odnos vlasti prema istinskim braniteljima Zaboravljeni branitelj br.690
ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari