Kako izbjeći visoke kazne na hrvatskoj granici?

ljubuski.info

Kao država koja je članica Europske unije, Republika Hrvatska ne dopušta unos mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda na svoju teritoriju.

Iako se građani stalno upozoravaju da je strogo zabranjeno prenošenje svježeg mesa ili suhomesnatih proizvoda, kao i prenošenje mliječnih proizvoda, voća i povrća preko granica Europske unije, dio njih se ne osvrće na ova upozorenja. No, u posljednje vrijeme na granici između Hrvatske i Bosne i Hercegovine su sve rigoroznije kontrole i provjere.

Sve su češća izvješća o visokim kaznama koje dobivaju građani koji u Hrvatsku preko granice Bosne i Hercegovine unose mliječne i mesne proizvode. Iako je ta zabrana na snazi od 2013. kada je Hrvatska pristupila Europskoj uniji, građani su unatoč upozorenjima carinske uprave RH i Uprave za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine i dalje prilično neinformirani.

Na stranici Uprave za neizravno oporezivanje postoji odjeljak nazvan "Krenite spremni na put" sa carinskim pravilima svih susjednih država.
Građani BiH trebaju se upoznati s propisima RH odnosno EU i trebaju znati što je to što mogu uvesti u RH kako ne bi imali problem sa carinskom službom RH, objašnjava Ratko Kovačević, glasnogovornik UNOBiH.

Nije dopušten unos mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda iz trećih zemalja (BiH, Srbija, Crna Gora itd.), a dozvoljen je unos do 20 kg ribe, školjki i proizvoda od ribe, do 2 kg mlijeka u prahu za bebe, hrane za bebe i hrane za posebne potrebe, do 2 kg hrane za kućne ljubimce, do 2 kg ostale hrane kao što je med, žive školjke i puževi i do 125 gr kavijara ili drugih proizvoda zaštićenih vrsta.

Sljedeće vrste hrane se mogu unositi u osobnoj prtljazi: kruh, kolači, keks, čokolada i konditorski proizvodi (uključujući slatkiše), sve pod uvjetom da ništa od toga nije punjeno proizvodima od mesa.

Ironija u cijeloj ovoj priči je što na temelju posebnih međudržavnih ugovora između EU i "trećih zemalja" u Hrvatsku, odnosno EU, možete unijeti do 2kg mesa s Islanda ili Farskih otoka, dok iz Bosne i Hercegovine ne možete.

BHRT

Glas naroda

Poštivati zakone i propise druge države i tako će se svi neredi ispoštivati ili da se zarati i uspostavi bivši sistem protiv kojeg su se razvojačeni branitelji borili.Kleta Yu tada nije bilo tu granice. Šta kažu Ljubuški borci i generali na granicu i carinu?!

Partizani javite se ili ste još u kladionicama.

Mi smo se borili i ginuli za Hrvatsku.Neće nas valjda sad kaznit ako za njemačku ponesemo malo slanine ili pršuta.

Plekky, pupy, njonjo, konj nekakav vitez i uvenko su za to da se svakog odere bilo zasta da se borio pršut i sir iz mija prinosit necete.Oni su vlast i oni donose zakon i čuvaju zaklon.

Ako te HR propusti ko vam garantira kroz Sloveniju Austriju i NJemačku ni tamo se ne smiju mesni proizvodi unositi. Znači ako se odlučite odlučili ste se na sposveni rizik!

A tek kad Šengen dođe.

To se zove meka granica.

Da "sopstveni" tko te nauči jeziku iz šumadije

Cuuuujjj nesmije :) primjer, kako sa trznice u vinkovcim (bez fiskalnog) moze se ponjet u njemacku austriju....il kupite u sloveniji na trznici il ponesete od tetke iz zg.....i to nemoze:) bolje se razpitaj poz.majzlo jedno

Sve kupite u Lidlu iponesete bez ikakvih problema kao ja a pršut na granici ostavite carinicima neće se oni ljutit

ali zato možeš iz EU u nas uvest GMO,sve puno pesticida,plastike i konzervansa a da ne govorimo šta se uvozi s istoka

Ne kupujmo rvacko jedno pogodine paš vidit.recimo ne rvackim proizvodima.svakako nam šalju smeće čim isto smeće nemreš vratit u rvacku?

Naša potrošnja njima kao kap u moru! Kuoujte BH proizvodne jedno pola godine pa ces vidjet

Hrvatska je dala ko Majka i niko dosad svom Hrvatskom narodu u Bih
iza rampe granice svoju Putovnicu da se more pobignit od te tamo nepravde i jada kojiga je snaša mito korupcija jepotizam sad bi narod u toj bižaniji sa sobom nosa tamo vamo neke Kokoše Ćurane Pršute kulenove kiseli kupus ubačvam čvarci pletare raštike prndelj mastelj divja zelja put u EU bi triba po svemu izgledat ko ulazak naroda u Noinu arku za vrime velikog potopa odnosno u autobus sa svim i svačim od stoke živine do žita pa ajmo koga šiša samo teraj Miško izbit će se negdi totiga dodje kad nemaš i neosjećaš svoju domovinu i bižiš odnje kako ćeš drugu tudju poštivat.

Najoriginalniji komentar ikad!!!
Svaka čast!

Bravo za Hrvatsku dosta je ovih naših opgovaca

Kakva je to unija koju mogu ugrpzit jercegovacli proizvodi o lo ke sllapa takav los nrak sa unijom,ocito masi ihljebi koji bi cacu prodali zna se

Kako izbjeći policijske takozvane kontrole prometa i svakodnevno bezrazložno zaustavljanje i maltretiranje.Lakđe vam je otići do sjevera Norveške nego do Sarajeva

Kako izbjeći visoke kazne na hrvatskoj granici?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari