Županijska vlada ugostitelje trajno oslobađa poreza na potrošnju pića

ljubuski.info

Ugostitelji s područja Zapadnohercegovačke županije bit će trajno oslobođeni plaćanja poreza na potrošnju alkoholnih i bezalkoholnih pića. Naime, Vlada ZHŽ-a je na prijedlog Ministarstva financija ZHŽ-a u formi nacrta usvojila zakon o izmjenama Zakona o porezima kojem je, između ostaloga, cilj očuvanje radnih mjesta.

Kako se navodi u obrazloženju spomenutog zakonskog rješenja, temeljni razlog za donošenje zakona o izmjenama Zakona o porezima je trajno ukidanje poreza na potrošnju alkoholnih i bezalkoholnih pića u ugostiteljstvu na području ZHŽ-a te izjednačavanje uvjeta oporezivanja ugostiteljske djelatnosti s ostalim djelatnostima, a što za cilj ima smanjenje troškova poslovanja ugostitelja, povećanje potrošnje te u konačnici očuvanje radnih mjesta i zaposlenosti.

Kriza zbog pandemije

Zakon nailazi na odobrenje ugostitelja jer sve jačim razvojem turizma na području ove županije ugostiteljska djelatnost posljednjih godina značajno raste te bilježi veliki broj zaposlenih, a među najpogađenijima su krizom izazvanom pandemijom koronavirusa. Prema Zakonu o porezima ZHŽ-a koji je Skupština donijela 2009. utvrđene su sljedeće vrste poreza: porez na imovinu, porez na nasljedstva i darove i porez na alkoholna pića u ugostiteljstvu.
Slijedom navedenog pravne osobe i samostalni gospodarstvenici koji pružaju ugostiteljske usluge u ZHŽ-u obvezni su na potrošnju alkoholnih pića, piva, svih bezalkoholnih pića i mineralnih voda, kave i čaja plaćati porez na potrošnju alkoholnih i bezalkoholnih pića u ugostiteljstvu, i to na potrošnju alkoholnih pića po stopi od 5 posto, a na potrošnju bezalkoholnih pića po stopi od tri posto - navodi se u obrazloženju nacrta zakona o izmjenama Zakona o porezima.

Podsjeća se i na činjenicu kako je Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa na području ZHŽ-a i održanju stabilnosti proračuna iz 2020. pravne osobe i samostalne gospodarstvenike koji pružaju ugostiteljske usluge u ZHŽ-u oslobodio obveza plaćanja poreza na potrošnju alkoholnih pića, piva, svih bezalkoholnih pića i mineralnih voda, kave i čaja tijekom trajanja nesreće proglašene odlukom o proglašenju stanja nesreće na području Zapadnohercegovačke županije prouzročene neposrednom opasnošću od pojave koronavirusa.

Pomoć i poslovanje

U obrazloženju donošenja zakona dalje se navodi kako porez na potrošnju pića predstavlja financijski teret ponajprije za ugostitelje, a ukidanjem tog poreza želi se rasteretiti ove gospodarstvenike i pomoći im u poslovanju.

Večernji list

Glas naroda

Za očekivati je sad da će naši velikodušni ugostitelji snizit cijene.

Zašto neuvedu porez onima što u selu šišaju,prave nokte,razni saloni,oni neplaćaju nikakav porez a u svakom selu imaju najmanje po tri frizerke i bojenje noktiju,pa masaže...

i seoske birtije di nikakve inspekcije nikad ne dolaze, nikad ni fis.niti ikakva računa a o čistoći i higijeni ne triba ni govorit

Gradjani šta ste najašili na jadna sela i ljude sa sela su napola prazna a vi lajete sramite se sram vas istid bilo malo vam šta imate ugradovim krivo vam ako se koji rodijak i rodica ošišaju ukući gori ste od udbe šta je uhodila narod pokućan samo da znate gori ste od hdza.

Zanimljivo. Branša koja najviše izbjegava poreze i najmanje prikazuje promet i koja najmanje doprinosi proračunu.
Baš se naopoko vodi politika

Istina

pogledajte prikazani promet i treba će im socijalna pomoć puno ima prišniji za pomoć

Pa zar su ugostitelji dosad plaćali porez svašta.

Zanimljivo da je svaka hvale vrijedna vijest od ministra Tonija. Čovjek koji se trudi i radi više od svakoga. I misli na privatnika. Respekt ministre.

Ko je smislio Toni? Ti ili Letan?

Izviri glavu iz njegove [ * neprimjereno * ] pa ćeš vidjeti svjetlo sunca ;)

Što ti ideš u seoske birtije ili bilo koje nemaju kasu, sigurno ima i kladijonica pa se griješ za marku, to ti nesmeta što one ne plaćaju porez, ali ti se nadaš ubos ćeš nešto.

Pa ovaj je zakon i tako bio neustavan.

Konobari će dobiti prijavu i punu plaću!?

Ima li ijedan lokal u gradu da prijavi više od 100 km prometa?Po nekoj logici ne bi mogli funkcionirati da je to realan promet!Daj inspekciji zelenku kad dođu i lagano dalje...

Čuj , pa zar su do sad plaćali porez?

Pa skočio je porez na plaće 3% a o inflaciji se nepriča a koja sve proždire...

Odlično zadnji ga ukidamo u drugim županijama je ukinut prije desetljeća...

Znali iko kolika je inflacija u nas eno u Njemačkoj kažu prišlo 5 %.

Županijska vlada ugostitelje trajno oslobađa poreza na potrošnju pića
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Sustav veza i poznanstava Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Odnos vlasti prema istinskim braniteljima Zaboravljeni branitelj br.690
ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari