Certifikati se i dalje prodaju u bescjenje

ljubuski.info

Nedavna odluka o produženju roka kupnje stanova certifikatima povećala je potražnju za ovom vrstom vrijednosnog papira u Federaciji BiH. I dok jedni traže način kako kupiti što više certifikata i tako jeftinije doći do stana ili moguće kasnije do dionica nekih tvrtki u državnom vlasništvu, drugi njihovom prodajom pokušavaju popraviti kućni proračun.

Vrijednost certifikata

Na najvećem internet oglasniku u BiH olx.ba posljednjih dana pojavio se veći broj oglasa u kojima se prodaju ili otkupljuju tzv. vojni certifikati. Tako jedan oglašivač prodaje vojni certifikat za otkup stana u vrijednosti 21.350 KM za svega 550 KM, drugi pak prodaje 50.000 u certifikatima po cijeni od 5000 KM.

Pravila nema, a cijenu očito dirigira ponuda i potražnja. Jedan od oglašivača nudi prodaju, ali i otkup certifikata, međutim, najveći broj onih koji ih žele prodati trenutačno ponuđenu cijenu smatra mizernom. Ovaj oglašivač nudi čak i pomoć pri otkupu stana za sve stanovnike unutar FBiH, ali i iz inozemstva.

Podsjetimo, Vlada Federacije BiH je na svojoj sjednici u listopadu utvrdila i Parlamentu FBiH na usvajanje po skraćenom postupku uputila prijedlog zakona o izmjeni Zakona o utvrđivanju i ostvarivanju potraživanja građana u postupku privatizacije. Vrlo brzo navedeni prijedlog se našao i pred Parlamentom. Novost koju donose izmjene Zakona o utvrđivanju i ostvarivanju potraživanja građana u postupku privatizacije je to da je rok do kojeg građani mogu državni stan otkupiti za certifikate produžen do 30. lipnja 2023. godine (za još dvije godine u odnosu na dosad važeći). Ovakvo rješenje je federalno Ministarstvo financija predložilo jer je istekom zakonskog roka (30. lipnja 2021. godine) svim osobama kojima je po okončanju procedure za povrat dodijeljen stan ili koje ostvare povrat po osnovi stanarskog prava, uskraćena mogućnost otkupa za certifikate. Iz Agencije za privatizaciju FBiH su prošle godine naveli kako građani BiH u rukama još uvijek imaju ratnih certifikata u vrijednosti od 5,5 milijardi maraka.

Na što se država obvezala

Prema navodima, ukupno je bilo upisano gotovo 16 milijardi ratnih certifikata, a do lipnja prošle godine je bilo utrošeno 5,5 milijardi. Zakon je precizirao da su oni iskoristivi sve do onog trenutka dok Parlament FBiH donosi odluku o produženju roka za ostvarivanje stanarskog prava nad državnim stanovima. Što znači da se ovi certifikati za sada mogu trošiti za otkup državnih stanova budući da vrijede kao i konvertibilna marka, odnosno službena novčana valuta u Bosni i Hercegovini.

Drago Vrbić, ravnatelj Agencije za privatizaciju FBiH, tom je prilikom kazao kako nije poznato koliko još postoji državnih stanova koji se mogu otkupljivati certifikatima.

Naime, riječ je uglavnom o stanovima o kojima se vode sudski sporovi pa zbog toga još nisu mogli biti otkupljeni, konkretno o stanovima na koje postoji stanarsko pravo, ali su u privatnom vlasništvu.

Što će biti s preostalim certifikatima, nije poznato hoće li njima biti otkupljene tvrtke poput BH Telecoma, Željeznica…

Naime, prema Vrbićevim riječima, država se obvezala da se ti certifikati mogu koristiti i za ulaganja u privatizaciju državnih poduzeća. Određen broj vlasnika ovih vrijednosnih papira iste očito najvjerojatnije čuva upravo za to.

Marija Medić Bošnjak | Večernji list

Glas naroda

Tri posto isto kao i za pranje poreza tako se stvaraju elite u BiH

Nitko nikad nije orazložio kako je država ušla u vlasništvo stanova.Isto tako što je s onim ljudima što su godinama uplaćivali u stambeni fond 6,5 posto od plaće...

Valjda si mislo,a nisu dobili stan.

Upravo tako.

Sve je bila prevara ništa nije išlo na dražbu licitaciju već daj odabranima ono što ne zaslužuju

Nije istina to što pišete da nije bilo dražbe.Problem je što vi ili niste znali ili vas nije interesovalo pa su tako ovi što su bili pri partiji odkupili stanove za par tisuća maraka a nami danas toliko triba samo za priključak struje i vode.

Nije istina oni koji su bili u stanovima dobili su ponudu da na taj prevarantski način legaliziraju YU krađu

Ima ih koji su dobili stan i trebali su odraditi još neke godine za tu firmu a nisu pa su taj stan poslije prodali a ne vratili .Naravno majka partija od 16 god.

Pa da onaj tko je dobio stan nek ga i otkupi za mizeriju. Ovi ostali ko ih smirgla. Ratovali za kuuu rrrr cccevo zdravlje. Ako je taj certifikat bio kompenzacija za vojne place vojnicima i drzava je trebala stat iza tog. Vec ovo je bilo uradjeno da ratni profiteri i dezerteri jos vise ponize branitelje. I još su od branitelja uzimali postotak vrijednosti certifikata, pri preuzimanju istih od drzave. Ovo je pljacka stoljeca

Certifikati se i dalje prodaju u bescjenje
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari