COVID potvrde iz BiH nisu priznate čak ni u ugostiteljskim objektima EU

ljubuski.info

EU priznaje COVID potvrde 49 zemalja, uključujući 22 izvan Unije. Osim Srbije, od zemalja zapadnog Balkana EU priznaje potvrde izdane u Albaniji i Sjevernoj Makedoniji.

Među zemljama nema BiH, što je razumljivo jer BiH još uvijek nema jedinstveni certifikat. Pooštravanje mjera i pravilo "cijepljen - testiran - prebolio" najavljeni su za sljedeći mjesec u Federaciji BiH. U Republici Srpskoj o istoj mjeri, za sada, samo razmišljaju

Izdavanje COVID potvrda regulirano je nadležnostima na razini županija kada je riječ o FBiH, zatim Republike Srpske i Distrikta Brčko. Kako bi se s državne razine moglo upravljati verifikacijom COVID potvrda, potrebna je suglasnost obaju entiteta i Distrikta Brčko. Na tome se radi još od svibnja ove godine, međutim, dogovora i jedinstvenih potvrda još nema.
Sve razine vlasti u području zdravstva, na cijelom teritoriju BiH, već izdaju određene vrste dokumenata - potvrde u cilju dokazivanja statusa COVID-19 bh. građanina koji putuje, s integriranim QR kôdom koji prati tehničke standarde Europske unije. Republika Srpska i Distrikt Brčko BiH već imaju za svoja područja uspostavljenu evidenciju građana u pogledu njihova COVID statusa te mogućnost izdavanja potvrda s integriranim digitalnim certifikatom za međunarodnu prepoznatljivost (QR kôd) - rečeno je prije nekoliko dana iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

No, postavlja se pitanje koliko su certifikati koje sada dobivaju građani BiH priznati u svijetu. Ekipa N1 testirala je QR kôdove s potvrda o cijepljenju iz Sarajevske županije i Republike Srpske skenerom za Belgiju i Luksemburg. Crvena boja znači da certifikati ili COVID potvrda nisu valjani. QR kôd koji izdaju županijske i entitetske vlasti nije prepoznat.

Bez valjane verifikacije državljani Bosne i Hercegovine ne mogu više čak ni u ugostiteljske objekte u EU. Iz Ministarstva civilnih poslova kazali su da će specimene svih potvrda koje se izdaju u BiH dostaviti zemljama EU-a i ostalima koji to od BiH budu tražili. Međutim, tu nije kraj problema. Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH poručuju da ćemo i nakon što uspostavimo jedinstvenu bazu podataka na verifikaciju našeg QR kôda morati dodatno čekati.

Pokrenuta inicijativa

Zbog potvrda koje nisu jedinstvene, građani BiH se već mjesecima suočavaju s brojnim poteškoćama prilikom ulaska u strane države (konkretni problemi prijavljeni su u slučaju Češke Republike i Velike Britanije te ostalih država), a građani se izlažu nepotrebnim troškovima testiranja.

O izdavanju certifikata ili popularno zvanih COVID putovnica u BiH u državnom Parlamentu počelo se raspravljati još u ožujku ove godine. Tada su zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta BiH poslali inicijativu u kojoj traže da Vijeće ministara donese odluku koja će regulirati pitanje uvođenja zelenog certifikata za građane BiH. Na 23. sjednici Ustavnopravnoga povjerenstva Zastupničkog doma PS BiH u listopadu usvojena je inicijativa Damira Arnauta, kojom se nalaže Ministarstvu civilnih poslova BiH u roku od 14 dana od dana usvajanja ove inicijative uspostaviti postupak i početi proces izdavanja jedinstvenih COVID potvrda s QR kôdom u cilju njihova korištenja izvan BiH. Kako je priopćeno, to bi se trebalo urediti na jedan od dvaju sljedećih načina: izdavanje takvih potvrda od samog Ministarstva na osnovi potvrda o cijepljenju/preboljenom COVID-u koje Ministarstvo pribavi od nadležnih entitetskih, županijskih i tijela Distrikta Brčko BiH, odnosno potvrda navedenih nadležnih tijela koje građani sami dostave Ministarstvu, kreiranje i dostavljanje navedenim nadležnim tijelima jedinstvenog obrasca za izdavanje takvih potvrda od tih tijela.

Uz ovu inicijativu, Povjerenstvo je usvojilo zaključak kojim se sugerira da se oko jedinstvenih COVID potvrda postigne dogovor Ministarstva civilnih poslova BiH i nadležnih ministarstava na nižim razinama vlasti (entiteti, Distrikt Brčko BiH, županije) te da jedinstvene potvrde građanima izdaju nadležne institucije na nižim razinama vlasti.

Građanima ostaje za nadati se kako će se nadležni konačno dogovoriti i osigurati im mogućnost slobodnog kretanja diljem Europe, pa čak i susjednih zemalja.

Večernji list

Glas naroda

Znaci , prijatelju , nit ja mogu gorika nit on vamoka.
Opleti , jarane ..Umac trans čeka

Ajme meni, ne vrijedi nam pečat, kod, ne vrijedi nam bar kod! ?
Kao prvo da razjasnimo nije loše što naši kodovi ne vrijede, nego je loše što druge zemlje uopće uvode te kodove.. Mogu ja i bez vaših ugostiteljskih objekata, što se mene tiče mogu propast i naši i vaši ako vam osnova za rad bude jedan takav pečat

To ja i kazem..mogu bez tog bar koda a brez ovog tu aaa jok

Da ti ne možeš "gorika" ali mi možemo "dolika i opet gorika". Što se tiče ugostiteljski objekata poradi mene mogu ih zatvoriti, a i avione prizemljiti.

Ne razumim. Meni covik moj kaze da nemere iz Austrije vamoka

Svaka članica EU donosi epidemiološke mjere kako vidi što se događa u njihovoj državi, pa samim time ne možeš gledati na taj način kako Austrija. Evo za pr. Njemačka nije zabranila ni ulaz ni izlaz iz države ali ga je ograničila tako što je uvela da moraš posjedovati potvrdu da si cjepljen, prebolio ili test koji vrijedi 72h. Ima još jedna kvaka za cjepljene uz potvrdu trebaju i test imati te email ili u pisanom obliku prijavu na njihovo ministarstvo zdravlja. Da Austrija je prva napravila to što je napravila ali se druge zemlje neusude jer bi zbog toga morali izmijeniti ustav, a to neide npr u Njemačkoj bez referenduma. Idite u Hrvatsku cjepiti se ili uraditi test kako bi bez problema mogli putovati vamoka i tamoka.

Ne znam zašto se ljudi u pandemijsko doba ne mogu suzdrzat od putovanja u druge zemlje... To sto je netko cijepljen, ne znači da neće donositi nove mutacije virusa

Kako bolan me znas ? Pa kako moj covk da dodje meni ili ja njemen ?
Ta cu vako zivt ? Nista ne razumite

Pa mlada moja zar ti nije bolje da ne vidi sta radis ? Cuvaj to dite ,vec si je opiturala ko pevaIjku

Vrideli ove potvrde što su kupljene

Vride ako je izdano u regularnim institucijama koje surađuju s RKI. Ma svašta se radi i u Njemačkoj muljaže svakakve. Kažu ne može se na bolovanje ako nisi primio vakcinu, a ja je nisam primio niti ću i od danas sam 30 dana na bolovanju.

Ko će ti priznat potvrde iz BiH svak za da se u nas more kupit svaka potvrda ili diploma skužila nas je cila Evropa

Dabogda ih i u nas nepriznavali

Ako mislite da je u Njemačkoj sve ok i legalno grdno se varate!
Sve je od " veliki" došlo u nas!

Bit će priznate čim BiH kupi cjepiva onoliko koliko im kažu da moraju kupit

Neće oni ništa kupiti nego će dobiti donaciju cjepiva s isteklim rokom tj novi rok trajanja će promjeniti. Donirati će im Njemačka, Francuska, Italija i SAD 3 000 000 x 5 i prisiliti će ih da uvedu mjere kao u Austriji. Početkom korizme ili najdalje oko Uskrsa. Njemačkoj će do tada trebati nešto više od 700 000 radnika CJEPLJENI.

Ja san nešto razumija da potvrde vride u Mozambiku i Kongu ako je istina

COVID potvrde iz BiH nisu priznate čak ni u ugostiteljskim objektima EU
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Sustav veza i poznanstava Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Odnos vlasti prema istinskim braniteljima Zaboravljeni branitelj br.690
ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari