Branitelji neće moći ostvariti zajamčenu mirovinu!?

ljubuski.info

Zakon o izmjenama Zakona o MIO stupio je na snagu, međutim, dijelu braniteljske populacije ostalo je nejasno što im on konkretno donosi. Odgovor smo potražili u Federalnom zavodu za MIO. Kako je kazao glasnogovornik Zavoda Tomislav Kvesić, izmjenama su obuhvaćene odredbe triju članaka i to 44., 144. i 145. te pojasnio što to znači.

Izmijenjene odredbe Izmjenama čl. 44. vrijednost posebnog staža (tzv. ratni staž) vrednuje se s jednim bodom za svaku godinu, do sada se poseban staž vrednovao s 0,50 bodova.

Podsjetimo, posebni staž, godine provedene u ratu, računa se u dvostrukom trajanju. Primjerice, za 3 godine posebnog staža računa se 6 godina i za svaku ide po jedan bod. Čl. 144. je izmijenjen tako da se dobna granica koja je bila određena kao minimalno 62 godine života mijenja se tako da može biti minimalno 58 godina, a ovisi o duljini posebnog staža.

Primjerice, netko ima 2,5 godina posebnog staža, dobna granica se smanjuje za 5 godina u odnosu na potrebnih 65, što znači da može u mirovinu sa 60 godina života i 40 mirovinskog staža. Tko ima 3,5 posebnog staža, dakle 7 u dvostrukom trajanju, može s 58 godina života i 40 mirovinskog staža.
Važno je naglasiti da se smanjenje dobne granice u ovakvim slučajevima može ostvariti samo kada je ispunjen i drugi uvjet, a to je da osoba ima navršenih minimalno 40 godina mirovinskog staža, kazao je Kvesić.

Tako s 58 godina u mirovinu ne može otići netko tko ima 20 godina staža osiguranja i 3,5 posebnog. Nadalje, čl. 145. ranije se osobama koje su odlazile s 40 godina mirovinskog i minimalno 62 godine života mirovina umanjivala za oko 4% po godini ranijeg odlaska u odnosu na potrebnih 65 godina, sad kad netko ode s 40 god. mirovinskog staža i, recimo, 60 godina života, mirovina se ne umanjuje.

Mirovinski staž

Branitelji kažu da neće moći ostvariti zajamčenu mirovinu.

U mirovinski staž ulazi staž osiguranja i poseban staž.
Pravo na zajamčenu mirovinu definirano je člankom 81. Zakona o MIO i tu se kaže da to pravo ostvaruju osobe koje ostvare mirovinu s 40 godina staža osiguranja, ako im je, naravno, iznos određen rješenjem, manji od iznosa zajamčene. Dakle, korisnici koji mirovinu ostvare s 40 godina mirovinskog staža, ne ostvaruju pravo na zajamčenu mirovinu, kazao je Kvesić.

Izmjene zakona odnose se samo na one koji će tek ostvariti to pravo i to po Zakonu o MIO. Nema retroaktivne primjene i ne odnosi se na druge propise po kojima se može ostvariti mirovina.

Glas naroda

Tko to od branitelja ima 40 godina staza odnosno tko ce doziviti da ima 40 godina staza. Sramota od drzave.

Koliko ima Pikotic staza ,a ima ratnu penziju.Di li je sve radio Hi Hi.

Evo ja bi poklonio nekome svoj ratni staž neznam štaću od njega i nako me nema u registru a fala bogu radim na crno

Zahvalimo UZB na pogodnostima koje će branitelji koristiti prilikom umirovljenja.

Znaci,ovi pobljeguje i [ * neprimjereno * ]ci uhljebi,dobise sve. ovi sto su odgulili cili rat pusiona

Netratzi se mirovina po drenovcu,čulama,tepcićima itd itd.do 1997-8 bidneš u Munchen-Stuttgart postrojbama.onda se fino tim novcima uzme:Čin.Trolisnica,Dvolisnica itd itd

Branitelji neće moći ostvariti zajamčenu mirovinu!?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Odnos vlasti prema istinskim braniteljima Zaboravljeni branitelj br.690
ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko
ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari