Vlada ZHŽ nema sluha za probleme, potvrđen opći štrajk u srednjim školama ZHŽ

ljubuski.info

Generalni odnosno opći štrajk u svim srednjim školama na području Zapadnohercegovačke županije počet će u srijedu, 24. studenoga, potvrdila je predsjednica Sindikata Jasminka Petric.

Razlozi za štrajk su, između ostaloga, nepotpisivanje Kolektivnoga ugovora te nepostizanje zajedničkoga stava o postotku povećanja plaće.

Iz Vlade ZHŽ su nam se ovaj tjedan trebali javiti zbog procesa mirenja, ali još nismo dobili nikakvu povratnu informaciju. Mi ćemo 24. studenoga početi s općim štrajkom bez obzira kada će krenuti proces mirenja. Do otkazivanja ili prestanka općeg štrajka može doći jedino ako se dogovorimo u procesu mirenja, izjavila je predsjednica Nezavisnog sindikata uposlenih u srednjim školama u ZHŽ Jasminka Petric.

Nadali smo se da do ovakve naše reakcije nikada neće doći jer generalni štrajk nikome od aktivnih sudionika u obrazovnom sustavu ne ide u prilog, ne želimo ga mi učitelji, kao što ga ne žele roditelji i učenici. Godinama kroz pregovore pokušavamo razumnim zahtjevima i strpljivošću vratiti dignitet našoj profesiji, ali pokazalo se kako Vlada ZHŽ jednostavno nema sluha za probleme koji se samo gomilaju, naveli su iz Sindikata početkom listopada.

Dodaju kako je povišica od 5 %, bombastično najavljena u medijima, zapravo prozirna reakcija Vlade ZHŽ na njihovo odbijanje tog postotka.

Da ne bismo djelovali kao skupina bahatih nezadovoljnika, treba pojasniti ovaj naoko nesebičan, brižan i nadasve socijalno osviješten korak naših vlastodržaca: izražen u konkretnim brojkama, ovaj postotak predstavlja povećanje osnovice plaće u aproksimativnom rasponu od 35 KM (spremačice), preko 45 KM (profesori) do 60 KM (ravnatelji). Napominjemo da se ovi iznosi odnose na zaposlenike srednjih škola te da će profesor početnik s odrađenim pripravničkim stažem svoju prvu plaću imati čime proslaviti, a govorimo o nevjerojatnih 950 KM ili od listopada nekih 990 KM, manje nego li iznosi prosječna plaća u Federaciji. Ovim povećanjem on se svejedno neće izjednačiti jer prosječna plaća iz mjeseca u mjesec raste, navode.

Nezavisni sindikat uposlenih u srednjim školama ZHŽ dodaje kako se Vlada u obraćanju u rujnu pohvalila kako u protekle četiri godine sustavno brižno vodi računa o primanjima proračunskih korisnika tako što im je u tri navrata, zajedno s ovim posljednjim povećanjem, podigla plaću u ukupnom iznosu od 15,5 %.

Nije navedeno kako do ovih potonjih 5 %, kao i onih iz 2019., ne bi ni došlo da prosvjetari nisu tražili povećanje. Nije se Vlada nikada pretrgnula zavući ruku u vreću onako od srca, svjesna da su plaće mizerne. Ne bi li nas ušutkali, vlastodršci su se dosjetili kako je bolje zamazati oči javnosti bombastičnim naslovom o povećanju čiju stvarnu vrijednost nitko neće propitati. Također je prikrivena nepobitna činjenica da nam je osnovica plaće 2013. umanjena 8 % na bruto iznos pa stvarne brojke izgledaju puno drugačije.

Osnovica plaće od 2009. godine izgleda ovako: 1. mj. 2009. godine: 457,67 KM; 4. mj. 2013. godine: 421,06 KM; 4. mj. 2014. godine: 442,11 KM; 9. mj. 2017. godine: 466,43 KM te 9. mj. 2019. godine: 489,75 KM.

Uz umanjivanja i povećavanja osnovice, jasno je vidljivo kako je plaća u posljednjih 12 godina povećana za čak nevjerojatnih 7 %! Usporedo, troškovi života porasli su i više od 50 %. Cijelo vrijeme se od nas traži strpljenje i "bolje punjenje proračuna" iako je proračun svake godine sve veći. Budući da novca očito IMA, pitamo se - gdje je?!, objavili su početkom listopada iz Nezavisnog sindikata uposlenih u srednjim školama ZHŽ.

jabuka.tv

Glas naroda

uhljebi partije se spremaju da štrajkaju,satrali se radeć od kuće laptopom

Nismo vas čuli da ste protiv svojih kolega koji su u raznih Ševa

Strajkaje ljeti. Imate 3 mjeseca fore da sve dogovorite. Sramote je preko tudjih leđa trazit sebi benificije. I onda đjeca da idu subotom u školu zbog vas. Sramite se.

Strajkaje ljeti. Imate 3 mjeseca fore da sve dogovorite. Sramote je preko tudjih leđa trazit sebi benificije. I onda đjeca da idu subotom u školu zbog vas. Sramite se.

Nije bilo skole da valja tijekom cijele 2020te i sad opet... Nek vam uvedu placu prema efektivnosti, koliko ima djece koja nisu nista naucila, ovisi i od vas koliko i od njih. Neki profesori uniste predmet i djecje zanimanje

Štrajkat nego šta, obrazovanje mora biti na prvom mjestu.

Nego jesteli razmislili koga ćete učit za koju godinu.Pola će vas morat u Njemačku na mišalicu dice je sve manje i manje.

nastavnici i profesori u ZHŽ dobivaju posao preko namještanja preko hdza i ti korumpirani nastavnici neće protiv svojih dželata

Podrška postenoj inteligenciji.
A replika komentatorima gore * bolje i na misalici nego u razredu sa djecom koja su takva kao vi.
Doseg vam je pripetavanje di je i skim je kakva veljacka tuga i jad.

Naravno da treba platiti profesore em što obrazuju djecu moraju se boriti i sa njihovim bolesnim roditeljima koji misle da su im djeca ko Ajnštajn pametni

Vi koji blatite Profesore blatite sami sebe i svoju ne obrazovanost.
Treba profesorima dati plaću kao što ima VSS na istom proračunu ako ne i veću.

Može, ali ako će ovima ostalim iz općina snizit plaću, a ne uzimat od poreznih obveznika. Neka svak dobije prema zasluzi

Profesorima podrška,stvarno imaju male plaće,,a ako para ima,dadnite im odmah i sve riješeno,

HDZ hunta briše sve komentare koji ih kritiziraju-diktatura

Podrška profesorima, nisu omi poslijeratni diplomski profiteri. Ovi koji ne razumiju što je štrajk ili nisu išli u školu ili su pljuvači po zadatku.

podrska svima koji se u ovoj glibini bore a vlada ZHZ neka zna daih je i zadanja baba prokljuvila

Vlada ZHŽ nema sluha za probleme, potvrđen opći štrajk u srednjim školama ZHŽ
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari