Na čekanju zakoni o doprinosima i porezu na dohodak

ljubuski.info

I dalje je nepoznanica kada će se pred federalnim zastupnicima naći zakoni o doprinosima i o porezu na dohodak u FBiH, koji su u parlamentarnoj proceduri još od 2018. godine.

Federalni premijer Fadil Novalić ranije je najavio mogućnost uvrštenja zakona u dnevni red sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH u listopadu, nakon razgovora sa svim partnerima. U međuvremenu je za danas zakazana sjednica Zastupničkog doma na čijem dnevnom redu nema spomenutih zakona.

Jelka Milićević, federalna ministrica financija, na sastanku predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića s načelnicima i gradonačelnicima te stranke, koji je održan u ponedjeljak u Usori, govorila je o analizi utjecaja prijedloga zakona o porezu na dohodak na budžete kantona i jedinica lokalne samouprave.
Ova dva zakona su u parlamentarnoj proceduri još od 2018. godine i s obzirom na protok vremena, prije stavljanja na sjednicu neophodna je analiza utjecaja ovih zakona na proračun i općina i županija. U federalnom Ministarstvu financija urađena je analiza utjecaja kojom se htjelo pokazati da se neće ugroziti ni proračuni ni izvanproračunski fondovi, nego će se proširenjem oporezivih primitaka i prihoda osigurati njihovo neometano funkcioniranje, a istovremeno će se smanjenjem stope doprinosa i poreza smanjiti trošak rada u Federaciji BiH. Na taj način će poslovanje u FBiH biti lakše i jednostavnije i za sadašnje gospodarstvenike u FBiH i za buduće investitore, navodi Milićević.

Za četvrtak je zakazana sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH, potvrdio je Edhem Biber, predsjednik ESV-a, dodajući da će se tom prilikom razgovarati o najnižoj plaći u FBiH, što je povezano i sa spomenutim zakonima.
Što se tiče poslodavaca i Vlade, uvjet je da se donese uredba o utvrđivanju najnovije najniže plaće. O ovim zakonima smo razgovarali u studenom 2019. i tada se očekivalo da se zakoni donesu što prije, do kraja 2019. ili početkom 2020. godine. Ali evo, iz raznih razloga do danas se to nije desilo.

Prema njegovim riječima, usvajanje ovih zakona išlo bi na ruku radnicima s obzirom na to da je njima predviđeno da se oporezuju sva primanja.
Time bi osnovica za mirovinski sistem bila značajnija nego sada. To je jedna novina. Vjerojatno ima i negativnih stvari, jer je ovim zakonom predviđeno da se sve oporezuje, tako da će vjerojatno poslodavci tražiti način što da urade sa onim dijelom sredstava koji su dosad davali radnicima neoporezivano, kao što su topli obrok, regres, prijevoz, kako bi olakšali sami sebi život, istaknuo je Biber.

Oslobođenje

Glas naroda

sa takvim zakonom bi ovim političkim uhljebima koji imaju razna primanja po komisijam i odborima išlo u korist jer bi im i to išlo o osnov za mirovinu

Strašno! Koji [ * neprimjereno * ] u krizi diže porezne stope, ili širi i oporezuje dosada neoporeziva primanja...? Opća kriza, poskupljenje, pad osobne potrošnje...još proširiti oporezivanje....Umorili su narod, zaista...

Na čekanju zakoni o doprinosima i porezu na dohodak
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari