U ZHŽ će se kažnjavati nasilje i govor mržnje na internetu

ljubuski.info

Nasilje na internetu i govor mržnje uskoro će biti kažnjivi na području Zapadnohercegovačke županije. Na problem zloupotrebe internetskih platformi upozorila je i Europska komisija, koja u svom prošlogodišnjem izvješću navodi kako mrežne platforme u Bosni i Hercegovini često služe za poticanje mržnje i širenje dezinformacija.

Ministarstvo unutarnjih poslova Zapadnohercegovačke županije stoga će uskoro uputiti prijedlog za izmjene i dopune Zakona o javnom redu i miru Zapadnohercegovačke županije, gdje će se javnim mjestom smatrati društvene mreže, internetske stranice, forumi i sve druge internetske platforme na kojima nadležna tijela za provođenje zakona poduzimanjem radnji mogu utvrditi identitet osoba koje svojim postupcima vrše prekršaje protiv javnog reda i mira, rečeno je na posljednjoj sjednici Vlade Zapadnohercegovačke županije.

Nije u suprotnosti s EU-om

Time je ova županija među prvima prihvatila inicijativu i krenula u izmjene zakona kako bi se govor mržnje i nasilje na internetu i sankcioniralo. Riječ je o odgovoru na inicijativu koja je stigla iz Zastupničkoga doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, a koja je upućena svim županijskim ministarstvima.
Nasilje na internetu predstavlja sve veći sigurnosni problem u Federaciji Bosne i Hercegovine te veliki broj mladih svakodnevne su žrtve te vrste nasilja, kao i veliki broj žena i marginaliziranih skupina u društvu. Inicijativom za izmjenu županijskih zakona koji reguliraju javni red i mir ne bi se sprečavalo slobodu govora, koja je osnovno ljudsko pravo. Tom inicijativom pozivamo županijske vlade da izmijene svoje zakone u oblasti javnog reda i mira kako bi se već postojeći prekršaji protiv javnog reda i mira koji su već propisani odnosili i na prostor na internetskim platformama i društvenim mrežama - navodi se u obrazloženju inicijative.

Dalje se naglašava kako inicijativa nije u suprotnosti sa zakonodavstvom Europske unije, već je, zapravo, u skladu s politikama zaštite od nasilja i zaustavljanja govora mržnje. Podsjetili su i na činjenicu da se u Republici Srpskoj prije šest godina pristupilo izmjeni Zakona o javnom redu i miru nakon kojeg nadležna tijela za očuvanje javnog reda i mira internet tretiraju kao javni prostor i pokreću prekršajne postupke protiv osoba koje ugrožavaju javni red i mir.

Za kršenje odredbi u tom entitetu predviđene su visoke novčane kazne, pa čak i kazna zatvora. U Republici Hrvatskoj, koja je članica Europske unije, nadležna tijela također pokreću prekršajne postupke za kršenje javnog reda i mira posredstvom internetskih platformi i društvenih mreža. Kada je riječ o Zapadnohercegovačkoj županiji, prema Zakonu o javnom redu i miru koji je trenutačno na snazi, fizičke osobe koje krše javni red i mir može se kazniti novčanom kaznom u visini od 50 do 1500 konvertibilnih maraka. Hoće li za one koji javni red i mir budu kršili na internetu biti propisane veće kazne, bit će poznato nakon izrade nacrta zakona. Zbog činjenice da sve veći broj osoba u Bosni i Hercegovini zloupotrebljava internet, problemom kibernetičkog nasilja ozbiljno se bave i na razini države.

U parlamentarnu proceduru upućen je prijedlog izmjena Kaznenog zakona BiH kojim bi se proširilo kažnjavanje govora mržnje, pogotovo na internetu i društvenim mrežama. Prijedlog je uputio Denis Zvizdić, zamjenik predsjedatelja Zastupničkoga doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Kaznenim zakonom BiH zabranjuje se javno poticanje nasilja i mržnje prema skupini ili pojedincu na osnovi rase, boje kože, religije, podrijetla, nacionalne pripadnosti.

Prema nekim podacima, u Bosni i Hercegovini aktivno djeluje 615 web-portala. Govor mržnje i širenje netrpeljivosti na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj i spolnoj osnovi na tim portalima nitko ne kontrolira.

Rezultati istraživanja "Mapiranje medijskih portala u BiH" pokazuju kako gotovo polovina portala koji objavljuju informativne medijske sadržaje nema navedene podatke o imenima urednika i novinara tog medija. Podaci Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi pokazuju kako je tijekom prošle godine u Bosni i Hercegovini zabilježeno 119 incidenata koji su motivirani predrasudama prema nekoj etničkoj i vjerskoj skupini, jeziku, rasi ili seksualnoj orijentaciji. Spomenuti zakoni koji bi ubuduće trebali tretirati internetske platforme odnosno kibernetičko nasilje uključuju i kontrolu društvenih mreža koje koristi većina bh. stanovnika starijih od 12 i mlađih od 70 godina, a na kojima nerijetko pod punim imenom i prezimenom određene osobe vrijeđaju, prijete ili šire mržnju prema drugima.

Matija Perić | Večernji list

Glas naroda

Počele su pripreme za nadolazeće izbore.Naši prvi pa iscidak.Navali narode komentiraj dok imaš slobode ograničili kretanje,ograničavaju slobodu govora,ograničili pokop u 2 kvadrata pa dokle više.Da se vožd ne boji slučajno.Karamatić veli izbori po starom zakonu tj. Ko i prije. Ušta ostarište HDZ ovci.

Napokon!!!! nek i ovome portalu više odzvoni i gadostima koje se pišu u komentarima.

hahahaha dobra ti ova
ovi portal je nedodirljiv

Vesele se kradezeovci

Bravo! Nakon nešto pozitivno. Svak svoje mišljenje i nezadovoljstvo treba odraditi olovkom na izborima, a ne u komentarima na portalu kao do sada. Podržavam odluku vlade, bez obzira što se neslažem s njihovom načinu vođenja državne, županijske i gradske vlasti.

Ja podržavam borbu protiv kriminala i povrat nezakonito stečene imovine i za procesuiranje onih koji to opstruiraju

Jedino ako je ta olovka u obliku sjekire

Ovako prica jedan istaknuti HDZ-ovac. U ZHŽ trenutno zivi oko 65 000 ljudi. Mi imamo oko 15 000 clanova. Kad uzmemo nase clanove i njihove obitelji imamo vec pteko 50 % glasova. Ne trebamo mi donositi neke zakone da bi ostali na vlasti. Moram priznati da covjek ima pravo a oni koji se u tome ne mogu pronaci bilo financijsku, bilo kako drugo po meni neka odmah kupe kartu za Njemacku

Može li mi netko objasniti kako ćete vi pronaći nekoga tko koristi neki VPN ili proxy?
Evo, na primjer ovaj komentar... ja sjedim fino u sred ljubuškog a VPN je na kanarskim otocima.

I šta sad, vi imate IT forenzičare koji ne mogu otključati mobitel a trebali bi tražiti hopove u mreži.

Ne laprdajte.

Evo ja želim svim pljačkašima proračuna da im žene što prije budu udovice

Ja želim svim adzovcima ono šta oni rade neadzovcima

Ok za tvoj komentar.Ali ce bit skinut sto u kracem roku

Nemaju oni pojma šta je VPN ali će banda udbaškom metodom za nekog tko piše nešto protiv vlasti izmislit da se bavi dječijom pornografijom ili da je terorista da bi preko interpola došli do adrese

Bravo,ja podržavam diktaturu i patokraciju!

Kradezeovci i ćiriličar se najviše plaše zato kad dolazi ćiriličar u ljubuški dolazi jedino po noći i da ga masovno čuva policija bez ikakvih najavi na tajne večere na koćuši...ili kad podižu pare kradezeovci sa bankomata usred noći da ih narod ne vidi...

Ni Tito se nije ovako boja doć u Ljubuški

Najtužnije je što vaša EU kojoj se toliko ulizujete i slijepo je pratitie nije točno definirala šta je točno govor mržnje. Tako da je ovo put u cenzuru pod krinkom "suzbijamo govor mržnje, dezinformacije i širimo toleranciju".

Zato, nemojte se čuditi ako iznesete svoje mišljenje o kriminalnim radnjama političara, svoje mišljenje o zabrani pobačaja, svoje mišljenje da vam se ne sviđaju istospolni brakovi ili slučajno da ne vjerujete medijima u vezi korone, bit ćete izbrisani. Pravo dobro.

Jopet vijon leta noćas i jutros vrag ga znaj di je sletija. I danas u sred bijela dana mali zeleni igrali linđu na babinovcu.

vijon tebi leta po mozgu,dosadan si više s tom pričom, ako nemaš što pametno napisati onda gluposti ne piši više u komentarima

Je, je leta je vijon i danas.
Leti gori, doli i nešto praši.

Oni ne govore mržnju već je žive svi koji nisu s njima marš u Njemačku šta ćemo s tim

Sanader za deset miliona eura prodao Hrvatsku Mađarima ovi naši šest milijardi kuna oteli Hrvatskoj preko HVO -a je li ovo govor mržnje ili zločin za koji se u pravim državama ide na doživotnu robiju

kad će početi kažnjavati korupciju zlouporabu položaja nepotizam kriminal itd zato postoje zakoni .

Šta bi ti da oni sami sebe zatvore

promjeniti ima ZHŽ u zapadnu Koreju

Ma sta cete vi Sevinovci otkriti. Da vam se i potpise ispod komentara trebalo bi vam mjesec dana.

Jes vala ni sami neznaju koliko imaju lažnih diploma po ministarstvima i po mupu...šnajderica postaju priko noći ministrica a tokari postaju ministri doktori rektori...

Ovo ti je narod otrkiva lopovluk ,pa da im zacepe usta

Gost - 25. listopada 2021. 10:25:00 da bog dao da svi portali pišu o vašim gadostima što napravište od ovog jadnog naroda vidim po tebi da si jedan od onih jednoumnih starih članova pa te vrijedja tko je pošten nitko ga nije prozvao i to bi da nam zabranite što ne zabrane pljačku firmi po ovoj državi i da se bore za ovaj narod svi bi prepoznali njihov trud rad kao ovaj njihov javašluk isti su i srbi bošnjaci i hrvatski banditi koji nas uništavaju i jesil mislio reći da l.o.po.e nećemo zvati l.o.p.ovima hoćemo to nam ne možete zabraniti to je vaš obraz ako ga imate ili sjedite na njemu

Prijavija bi nešto korupcije ali ima li garancije na neću imat veliki problema.

Nećeš jedino ako si u Njemačkoj

Jeli govor mržnje ako govoriš potiv vlasti? Ako jeste onda će se samo to nadzirati i kažnjavati

Tri "najjace" stranke vec 30 godina sire govor mrznje medju narodom znaci svi clanovi u zatvor

Svi ćemo morat volit kradeze partiju bivših komunjara i klanjati se njihovom vožd dragančetu. Inače partija prijeti ćuzom. To smo vidjeli već u [ * neprimjereno * ]oslaviji, zar ne?

zhž ne može donijeti ovaj zakon jer nije država i radi se o neustavnom zakonu jer nema upravnog mehanizma za funkcioniranje sustava prijave i procedure medijacije i prekršaja
ovo su budalaštine Marije Medić Bošnjak i nekog pravnika Slavena Prskala
nekad pravnik u Croatia osiguranju zaposlen preko urgencija razočarao je poslodavca koji mu je pokazao izlazna vrata
žalosno i primjetno da u ovoj našoj županiji vlada primitivizam
brže će sletjeti s vlasti jer kad narodu dođe do guše bit će svašta
Davide Grbavcu ti stvarno nemaš dvije čiste u glavi
eto odmah me goni....... :-)

I ja kažem da su [ * neprimjereno * ].A [ * neprimjereno * ] prje ili kasnije dolijaju.Npr lija novići.

Sta je govor mrznje znat ćete kad ja kazem njegovoj zeni kako mu ona pomaže na njivi...hahahaha

Posušje je to riješilo bez zakona vlast zabranila slobodu rada radio Posušju i kontrolu portala da ne smiju objaviti komentare koje ne odgovaraju Begiću i Lončaru po uzoru na sjevernu koreju.

U ZHŽ će se kažnjavati nasilje i govor mržnje na internetu
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari