Nedopustiva ravnodušnost prema iseljavanju hrvatskog stanovništva

ljubuski.info

Sudionici Šestoga hrvatskog socijalnog tjedna, koji je organizirao Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve, donijeli su Deklaraciju kojom su upozorili da se Hrvatska nalazi u dubokoj demografskoj krizi te su od nadležnih zatražili usporavanje negativnih trendova.

Aktualnu temu Demografija - iseljavanje - migracije razmatralo je dvjestotinjak sudionika, od čega 34 predavačica i predavača nakon čega je donijeta Deklaracija koju su uputili cjelokupnoj hrvatskoj javnosti, predstavnicima vlasti i javnim djelatnicima.

Okupljanje predstavnika nadbiskupija održano je na poticaj Hrvatske biskupske konferencije (HBK) u petak i subotu u fizičkom obliku u Zagrebu i u pojedinim metroplitanskim sjedištima, gdje su sudionici na daljinu sudjelovali u događanjima dvodnevnog susreta.

Tiskovni ured HBK priopćio je u subotu da je Katolička crkva, potaknuta povijesnom odgovornošću za biološki opstanak hrvatskoga naroda, okupila relevantne stručnjake koji traže konkretne korake u rješavanju demografske krize.

Hrvatska već ušla u demografski slom

U Deklaraciji se upozorava da je Hrvatska već ušla u demografski slom zbog intenziviranog pada broja živorođenih i stanovnika te poremećenosti dobne strukture stanovništva, ali i nedostatka dugoročne strategije i nadstranačke politike demografske revitalizacije.

Odgovarajuća populacijska politika, smatraju sudionici, treba obuhvaćati pronatalitetnu i blagu migracijsku politiku koja će se prihvatiti nacionalnim konsenzusom i dugoročno obvezivati nositelje vlasti kako se sa svakom novom vlašću ne bi stvarala nova politika.

Hrvatska je, navodi se u Deklaraciji, tradicionalno iseljenička zemlja iz koje je iseljavanje povećano ulaskom u EU i globalnom gospodarskom krizom 2008., a u posljednja dva i pol desetljeća suočava se s novom pojavom useljeništva i povratništva.

Riječ je prije svega o razmjerno velikom broju Hrvata koji su nakon ratnih stradanja 1990-ih doselili iz Bosne i Hercegovine te dijelom i iz Srbije, dok se druga skupina useljenika odnosi na Hrvate rođene u raznim zemljama svijeta, kojih je razmjerno malen broj.

Važno kako se postaviti prema suvremenim migracijama

Sudionici su zaključili da će se u budućnosti Hrvatska morati suočiti puno više s problematikom useljenika, a budući da je granična zemlja preko koje brojni migranti žele prijeći u bogatije zemlje važan je i način kako se postaviti prema suvremenim migracijama.

Na tragu socijalnoga nauka Crkve, a na temelju rasprava u odnosu na demografsku situaciju i s njom povezana pitanja iseljavanja, useljavanja i suvremenih migracija zatražili su usporavanje negativnih demografskih trendova, kao preduvjet ublažavanja populacijske polarizacije i ekonomske neravnoteže u regionalnom kontekstu.

Traže i demografski razvoj kao prioritetno hrvatsko nacionalno i strateško pitanje, ali i veća ulaganja u obiteljsku politiku i djecu, bez čega je iluzorno očekivati demografsku revitalizaciju.

Očekuju sveobuhvatne javne politike, cjelovitu provedbu strateških dokumenata uz uvođenje transparentnih kontrolnih mehanizama koji će osigurati praktičnu primjenu mjera u zadržavanju sadašnjega i privlačenju novog stanovništva, povratnika i useljenika.

Nedopustiva ravnodušnost prema iseljavanju hrvatskog stanovništva

Smatraju da je nedopustiva ravnodušnost kojom se u Hrvatskoj promatra novije iseljavanje hrvatskoga stanovništva, iako podaci govore da je u posljednjih deset godina iz Hrvatske iselilo oko tristo tisuća stanovnika. Međusobno optuživanje i traženje krivaca za takvo stanje nije i neće riješiti problem već svehrvatski nadstranački konsenzus po tom pitanju, poručili su sudionici.

Posebnu pozornost, smatraju, treba posvetiti povratnoj migraciji, pa povratnicima treba omogućiti što bezbolniji povratak u administrativnom smislu.

Za suvremene migrantske tokove naveli su da su globalna pojava, ali da je potrebno razlikovati status izbjeglica od statusa migranta i da u oba slučaja treba poštovati red i zakonitost, jer "nije pomoć utopljeniku ukoliko se spasitelj i utopljenik zajedno utope".

Pomoć, poručili su, treba biti organizirana, usmjerena na rješavanje generatora problema vodeći, s jedne strane, računa o zaštiti domicilnog stanovništva kako bi se izbjeglo kršenje zakona, nasilje i mogući kaos. S druge strane, stoljetna tradicija Crkve i gostoljubivosti hrvatskoga naroda traži da se svakom čovjeku dobre volje omogući, u danim okolnostima, život dostojan čovjeka.

Glas naroda

Šta su govorili Iliri,Rimljani,Huni,Grci,Bogumili,Turcj,,svi su isto govorili,nestati će nas i to je proces koji ide svojim tijekom. Zašo nestaje Njemaca,Francuza,Engleza kada je sve uređeno i dobro?

Te narode što ih navede vidim pun ih Ljubuški i BiH i po bivšim djelovima komunističkog bloka. Oni jadan nestaju zbog nametnutog im materijalističko-hedonističkog mentaliteta i mogu dobro živiti od svog rada a naši odlaze zbog stvarnog siromaštva, niskih primanja i korumpiranog i zaostalog društva i vlasti.

bjeze ljudi i deca cije su majke imale u tite godinu dana bolovanja poslije poroda i platu osamdeset posto sad zena nesmije kazat na interviju za poso da ima namjeru imati dite jadni jadovi zajedno sa crkvom sve oplj,a,ckaste

Oklen te s titom? Bio masovni ubojica a ponasao se ko ludi ćaća koji dize kredite da smiri dicu, monstrum ubojica manipulator diktator i hedonist, jos ima kvalifikacija ali ih je puno pa mi se ne da pisati, on je ćaća ovog mentaliteta!

Smiri strasti... Pišeš kao da si ga poznavao glavom i bradom... Kakav god bio, 'u njegovo doba' se peoizvodilo i radilo i uveo socijalni sustav, zdravstvo, skolstvo dostupno svima. Ako ništa cijenio se istinski rad, danas se cijeni samo novac, kapital, vlada otudjenost pojedinaca koji misle d anovcima mogu kupit pamet, ugled, znanje...
Danas, ako se neka zajednica, bilo drzava, bilo grad moze pohvalit da proizvodi sve sto njenim gradjanima treba je "na konju", a takvih gotovo da i nema. Gledajte malo širu sliku.

Nedopustivo je da svećenici šute o korumpiranoj vlasti i kriminalu, naprotiv onih ih još škrope i podržavaju u njihovim predstavama a one svećenike koji samo spomenu vlast njih se sklanja u u puste župe. Zato i je društvo na ovom nivou!

Ovo je organizirano iseliti sve neistomišljenike i vladati desetljećima tako da ne pametujete

Dovršimo započeto

Bojim se da su se kasno sjetili. Ove na vlasti briga za to. Oni u svojoj sebicnosti ne vide nista osim vlastitog boljitka i to brane gore nego partozani. A sta je tu je, zivjet ce svijet i dalje ...

Dokle god DORH ne podigne optužnice protiv ratnih profitera privatizacijskih pljačkaša oduzme im imovinu i ta sredstva uloži kao prava i pravna država u prosperitet mladih biće još gore a to mogu uraditi domoljubi kojih je ipak više

Samo su Jelavić Rupčić Medic Čović i ekipa opljačkali Hrvatsku preko šest milijardi kuna

Gdje su kriminalci na vlasti pošteni i sposobni bježe tako je u svim zemljama na svijetu što bi u nas bilo drugačije

Fra skokan gradi studentski dom, pampers, kako li se zove, dodigos koncernu halu, crkva je u tablu sa bandidosima koji su opljačkali narod. Nije tako loše gledano sa kora, evo imamo i đez, još trbušne plesačice nedostaju pa da nam bude idealno. Ko u raju, samo zaišti. Kud ćete narode, ostanite tu budite robovi, mi od vas fino živimo.

Niti je to Crkva Kristova a niti Katolička!
A u ostalom i Juda Iškariota je bio apostol!

Tuđman odradio posao s švabama 90-ih. Znaju švabe da brzo stare i da njihova mladost više voli ćuku nego djete. Njima treba radna snaga za radna mjesta na koja švabe neće da rade. Isto je i s Austrijom i Irskom. Ja polazim od sebe za druge neznam. Iskreno ja sam u Njemačku došao kao radoznao i avanturist, a inače me švabe kao narod neprivlače teški su i naporni te traže dlaku u jajetu. Nema raja bez rodnog kraja ni miline bez domovine.

7300 glasova u Ljubuškom dobi kandidat HDZ-a za gradonačelnika Ljubuškog najveći broj u zadnjih 30 godina. Što reći na ovu tužnu činjenicu?

Znači da im sve ide po planu tisuću obitelji na proračunu bake i djedovi u lažnoj mirovini plus mladež i dodati glasovi neistomišljenike iselili i to je to ali …

Pravilo ponašanja na vlasti si red te otići predložiš goreg od sebe i tako 30 godina mora biti rezultat a šta će tek biti za dvadesetak godina kad ovi s kupljenim fakultetima budu glavni

Često se sitim stare emisije na tv-u "Tražili ste gledajte", svaki narod ili zajednica koja je duboko podiljena ne može opstati, ovi sto trenutno misle da im je dobro zbog materijalnog blagostanja a znaju za sav društveni kriminalni poredak brzo ce viditi sav jad na svom potomstvu jer su zanemarili bliznje. Ljudska glupost nema ni visine ni dužine a ni težine...

Sve to potpisujem, ali jedno nemože želudac provariti. Evo da sam/mo ostali dole gdje bi dole radili, za koliko novca, za koja radna i ljudska prava, za koliko godišnjeg odmora, žena ili cura na razgovoru za posao nesmije ni pod razno reći da želi imati djecu. Kažeš bližnji pa ti naši bližnji redovno nama tj svojoj djeci okreću leđa i pljuju nas u lice dajući glas za ZO. Tražimo red, rad i disciplinu od prvo državnih službi, politčara pa rekoh onda naroda. Crkva se je prekasno javila ali mislim da je to sve iz straha zbog manjka novca za mise, sprovode, sv. sakaramente i dr. Čoban se odrekao stada i okrenuo se čoporu vukova gladni i bjesni.

Kao prvo poslodavac nema pravo pitat curu/zenu hoce li imat djecu. Drugo, zena takodjer zna ako zatudni da je nitko nece cekat s poslom, na njeno mjesto dolazi netko drugi, ugovor na odredjeno, kad istekne baj baj, ti tu ni nema pravne osnove da se bunis sto ti nije produzio ugovor zbog trudnoce.

Postoji zakon da žena zatrudni u radnom odnosu i kad ode na porodiljni dopust na 9 ili 12 mjeseci poduzetnik je dužan iako za bolovanje plaćati 60-70% plaće do 3 mjeseca nakon toga ZZO preuzima ostatak perioda financirati. U tome razdoblju zakonskom uredbom nema za pravo dati otkaz uposleniku na porodiljnom ili bolovanju. Problem je u tome nit ima države, nit ima zakona tj nesprovode se, politika pogoduje poduzetnicima što je zločin u svakom smislu. Neplaća se godišnji odmor, neplaćaju se prekovremeni sati, za doprinose u ugovoru stoji 8h radni dnevno, a uplaćiva se kao da radi 4h dnevno, ostatak u koverti što je također zločin. Nepoštivanje ljudskih i radnih prava od strane poduzetnika prema radnicima kao ni javni natječaj o zapošljavanju što je također zločin. Idemo dalje, npr mjesečno ima na istovaru 5 šlepera robe od kojih se jedan prikaže, a četiri igraju sakrive što također država nefunkcionira i to je zločin. Evo već 30 godina rastu svi mogući nameti i kazne, a mirovine, minimalna plaća i i satnica je zabetonirana. Zakoni su puni rupa ko sir svak radi kako hoće i što hoće pa tako i zapošljavanje preko članske partijske iskaznice, rođačko-kumski preporuka pa i određenog iznosa novca što je zločin. Birokracija prespora kao puž i neunčikovita pa dođe do toga da se često događa da klijente šalju iz ureda u ured i tako u krug. Džaba svi zajedno ovdje trošimo vrijeme jer ovo naše mišljenje njih nezanima osim uhljeba koji ne podnose druge i drugačije te isto tako ni drugačije mišljenje od njihova pa krenu u ževkanje i lavež. Svi znamo da ni na izborima nemožemo puno jer se zna rabota iz 19h. Zbog svega ovoga i još štošta narod odlazi ogorčen i ljut. Nadati nam se je da će kroz naredni period EU i dr velikani politički ovu situaciju u BiH riješiti u kratkom postupku.

Sve točno!!!Ali nas sve košta,svaki grijeh se vraća kad tad,a da će nas nestat to je vidljivo,ali medi dipli narod po [ * neprimjereno * ] ima kupljene diplome ,i to je to
!!

Ama kanite se švaba, ovdje je riječ o crkvi i njezinom odnosu prema narodu. Dok crkva ne shvati da je šutnja jednaka odobravanju,nema napretka. Do tada brojite koliko je ljudi otišlo.

Neka nije otišao nijedan adzovac

Ravnodušnost svećenika koji su bili hrabriji za vrime komunizma ili su ovi danas korumpiraniji pa šute

Jedni od glavih krivaca za iseljavnje su i nasi svecenici zna ce koliki je njihov utjecaj na zivu crkvu narod a nisu nasli za shodno da opravdano kritiziraju vlast da kroz propovjedi upozore narod bar pred izbore i sl. A ne oni u stopu prate vladajuce blagoslove njihove rijeci i djela grade bez potrebe crkvene objekte u koje nece skoro imati ko dolaziti, naplacuju od vjernika i ono sto je papa zabranio u stilu( ne moras platiti nije obveza ali svi daju) i sl.ukratko kao i uvjek idu pod ruku sa vladajucima a narod odlazi zbog svoje i zbog sigurnije buducnosti svoje djece. Svecenici su dotali dno ruku pod ruku sa stranackim uhljebima

Nemojte na fratre

Jedni od glavih krivaca za iseljavnje su i nasi svecenici zna ce koliki je njihov utjecaj na zivu crkvu narod a nisu nasli za shodno da opravdano kritiziraju vlast da kroz propovjedi upozore narod bar pred izbore i sl. A ne oni u stopu prate vladajuce blagoslove njihove rijeci i djela grade bez potrebe crkvene objekte u koje nece skoro imati ko dolaziti, naplacuju od vjernika i ono sto je papa zabranio u stilu( ne moras platiti nije obveza ali svi daju) i sl.ukratko kao i uvjek idu pod ruku sa vladajucima a narod odlazi zbog svoje i zbog sigurnije buducnosti svoje djece. Svecenici su dotali dno ruku pod ruku sa stranackim uhljebima

Ništa naši Svećenici nisu krivi to su isto ljudi kao i svi drugi sa svojim slabostima. Htjeli su ono najbolje svom narodu poslje rata pomiriti sinove Partizana i ustaša umjesto tog stvorijo se još veći jaz sad po narodu ispada da su puno lošije prošli sinovi unuci ustaša domobrana od sinova Komunista partizana sa tim se treba pomiriti nastaviti dalje. Isto tako da su pozicije zauzeli sinovi ustaša i domobrana opet svećenici nebi valjali ovoj drugoj stani potomcima Komunista to je tako nemože se uvijek svakom ugoditi kako je tako je.

Kakav narod takvi i svećenici hvala braniteljima na državi mi u BiH smo zbog Zagreba popušili nikada se nećemo osvijestiti

Kakve ustase i partizani to je proslost koja je ostala u glavama ??? oni nisu tema a da je bilo srece da ni jedni ni drugi nisu postojali kao vojske i njihove partije danas bi narod puno bolje zivio ni jedni ni drugi nisu donijeli nista dobrog narodu

Dobro su se sjetili nakon 30 godina...mišlju djelom i propustom...

Narod od njih previše očekuje a dali glas kriminalcima

Nedopustiva ravnodušnost prema iseljavanju hrvatskog stanovništva
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari