Javne kuhinje u BiH hrane 14.000 socijalno ugroženih građana

ljubuski.info

U Bosni i Hercegovini sve je više narodnih kuhinja koje svojim korisnicima osiguravaju obroke i na taj način pomažu socijalno ugroženim osobama širom naše zemlje.

Prema službenim podacima, sve javne kuhinje u BiH hrane 14.000 socijalno ugroženih građana naše zemlje. Samo Merhamet ima oko 8.000 građana u stanju socijalne potrebe.

Obroke svojim korisnicima "Merhamet" dijeli u svojoj 41 javnoj kuhinji i njihovim punktovima širom Bosne i Hercegovine. Najveća "Merhametova" narodna kuhinja je u Tuzli koja ima čak 2.400 korisnika. Osim u Narodnoj kuhinji "Imaret" u Tuzli, obroci se dijele na još 17 punktova u Tuzli, Gračanici, Kalesiji i Lukavcu.

Druga po veličini je "Merhametova" Narodna kuhinja "Imaret" u Sarajevu koja hrani oko 700 korisnika. Hrana za korisnike, osim u kuhinji, dijeli se i na "Merhametovim" punktovima na Ilidži i Hrasnici. Regionalni odbor "Merhameta" Travnik ima svoje četiri kuhinje koje vode brigu o korisnicima, i to u Travniku, Novom Travniku, Jajcu i Donjem Vakufu. Obroci se dijele i na punktovima u Turbetu i Vitezu. "Merhamet" ima svoje kuhinje i u Zenici, Kaknju, Brezi, Maglaju i Zavidovićima, potom u Jablanici, Bihaću, Cazinu.

"Merhamet" svakodnevno hrani i socijalno ugrožene obitelji u Republici Srpskoj, odnosno u svojim javnim kuhinjama u Banjoj Luci, Kozarskoj Dubici i Novom Gradu. Ova humanitarna organizacija uskoro će otvoriti svoju kuhinju i pekaru u Goraždu.

Crveni križ Federacije BiH ima dvije javne kuhinje, od toga jednu u Sarajevu, drugu u Mostaru. U Mostaru CKFBiH ima jedan punkt, dok je u Sarajevu 20 punktova. U strukturi Crvenog križa Federacije BiH egzistiraju dvije kuhinje - u Županiji Sarajevo i u Mostaru u kojima se svakodnevno priprema topli obrok za oko 1.500 korisnika.

Kuhinja u Mostaru trenutno ima 400 korisnika, a taj broj nerijetko se povećava i na više od 500 korisnika. Broj varira iz više razloga - zbog koronavirusa ili udaljenosti korisnika od kuhinje. Korisnicima koji nisu u mogućnosti doći po obrok zbog korone obrok se nosi na kućnu adresu. Oni koji zbog udaljenosti od kuhinje ili nekih drugih razloga nisu u mogućnosti doći do kuhinje na mjesečnom nivou dobijaju pakete hrane. Raspodjela obroka se vrši po spiskovima Socijalne službe, ali je i 35 posto korisnika koji su isključivo korisnici Crvenog križa grada Mostara.

U Središnjoj kuhinji Crvenog križa Kantona Sarajevo priprema se 1.100 obroka dnevno za najugroženije građane Kantona Sarajevo. Ta brojka, nažalost, ne može podmiriti sve one kojima je javna kuhinja jedini obrok, ali zadovoljava potrebe onih koji ispunjavaju stroge kriterije županijskih socijalnih službi. Obroci se iz Središnje kuhinje vozilima Crvenog križa Kantona Sarajevo svakodnevno distribuiraju u sedam općina na 20 punktova u Županiji Sarajevo.

Crveni križ Republike Srpske osigurava 1.201 obrok za svoje korisnike, i to na 7 mjesta: Banja Luka 440, Bijeljina 255, Bileća 50 ,Vlasenica 50 , Doboj 230, Teslić 76, Trebinje 100.

FTV

Glas naroda

ove javne su dobre stigla demokratija nista ne radis a jedes prodali fabrike za marku gardijani i muftije pa sad moras u crkvu ili u damiju da bi jeo masala

Šta napraviše od radišnih ljudi

Kaće u Ljubuškom Vedrane pučka kuhinja bice nas puno do Božiča na njoj

Neka ti imaš internet a za ranu će se Vedran postarat.Kako te nije sramota?

Interneta i pi..e,
A kruva će bit odnekle.

Vedran je obećao javnu kuhinju i po tome će se pamtit i on će jesti u njoj neće ići u Jure na most

Pa pametan covik, samo kasikom udri!

ako narod ne bude izlazio na izbore referendumski ,svi
i ako HDZ nastavi sam sebe birat a pričat da bira narod,cila ercegovina će bit na javnoj kuhinji ili u njemačkoj,izvolite narode,odlučite sami

Ja sam na svoje oci vidio necu imenovati.Žena koja ima obitelj i djecu prokocka taj dan svoju dnevnicu i pita jednu stranku 5 km da je gladna da kupi sendvic.Nazalost takvi ce nam biti u toj puckoj kuhinjia ne stvarna sirotinja kojoj je potrebno.

Milena

14 000 vjerova bi vam da ste rekli 1 400 000 socijalno ugroženih, samo ljudi se stide svog siromaštva pa nikoga ne pitaju ništa...

Samo vi udrite na HDZ sve vam je dao slobodu sigurnost budućnost pa ako hoćete sto dati će javne kuhinje nikom neće ništa falit i nesmi.

HDZ nekad i sad su dva različita pojma u počtku zasližni za stvaranje Hrvatske države a poslije Tuđmana strava

a sto na sve kaže zalizanko ministar od love?
javi se burazeru?

Ma šta reče i ostade živ 14000 ugroženi to je 2 posto ja bi reka 50 posto je ugroženi.

Javne kuhinje u BiH hrane 14.000 socijalno ugroženih građana
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari