Nastavak kritične prakse javnih nabavki u JU Ceste FBiH

ljubuski.info

Javno poduzeće (JU) "Ceste Federacije BiH" objavilo je javni poziv za nabavku četiri vozila u ukupnoj vrijednosti od 158.000 KM. U dijelu ove nabavke, za putničko vozilo se izdvaja 68.000 KM bez PDV-a.

Nabavka vozila je podijeljena na dva dijela, odnosno LOT-a - jedan za nabavku putničkog vozila od 68.000 konvertibilnih maraka (KM), a drugi za nabavku tri terenska putnička vozila u ukupnoj vrijednosti od 90.000 KM.

Zatamnjena stakla, putni računar...

U tehničkim specifikacijama natječajne dokumentacije za nabavku putničkog vozila traži se, između ostalog, vozilo minimalne dužine od 4,7 metara, sa zatamnjenim zadnjim bočnim staklima i također zatamnjenim zadnjim staklom, kožnim upravljačem s komandama za radio, telefon i putno računalo te grijanje prednjih sjedišta.

Mervan Miraščija iz "Fonda otvoreno društvo BiH" smatra da nabavka ukazuje na nastavak neprimjerenog i neodgovornog ponašanja nadležnih iz ove institucije.
Mislim da je konačno vrijeme da se ovakvim 'nemoralnim' nabavkama, ali i brojnim drugim veoma skupim i veoma problematičnim nabavkama, ovog i drugih javnih poduzeća, počnu baviti istražni i pravosudni organi, kaže Miraščija, dodajući da do tada ovakve nabavke trebaju biti dokumentirane i javno osuđivane te treba pozivati na njihovo zaustavljanje.

Crvena kategorija

Kako tvrdi, "Ceste Federacije BiH" spadaju u kategoriju institucija, odnosno ugovornih tijela s najvećim proračunima za javne nabavke u BiH.
Samo za 2021. godinu su planirali utrošak od preko 130 milijuna KM, kaže on, pojašnjavajući kako se radi o jednoj od brojnih institucija u BiH koje su u monitoringu javnih nabavki vršenih u razdoblju od 2016. do 2021. godine klasificirane u crvenu kategoriju.

Crvena kategorija ukazuje da su nalazi JP-a 'Ceste Federacije BiH', prema Uredu za reviziju institucija i drugim kontrolnim organima, kritični i ukazuju na obrasce ponašanja i prakse javnih nabavki koje treba pod hitno zaustavljati, sprječavati i javno osuđivati, kaže on.

"Ceste Federacije BiH" do objavljivanja ovog teksta nisu odgovorile na upit Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) o ovoj nabavci.

Prema podacima Baze službenih automobila - u koju BIRN BiH unosi sve nabavke u vezi sa automobilima - institucije i javna poduzeća su tijekom 2020. godine potrošile gotovo pet milijuna maraka na kupovinu 150 službenih putničkih vozila, najveći dio nakon početka pandemije, o čemu je BIRN BiH ranije pisao.

Institucije i javne ustanove ili poduzeća u BiH, prema podacima Baze, godišnje potroše oko 50 miliona maraka za nabavku novih službenih automobila, uključujući i vozila hitne pomoći, vatrogasna vozila, ali i limuzine, na koje se troši petina godišnjih izdvajanja. U Bazi se trenutno nalaze podaci o više od 11.000 službenih vozila u voznim parkovima institucija i javnih poduzeća.

detektor.ba

Glas naroda

Nije adz bez razloga u ovu firmu postavio Ivana Brkića

Njihova država za sada dok …

Što se mene tiče nek nabavljaju vozila kakva hoće ali kad naprave i odgovarajuće ceste

Nastavak kritične prakse javnih nabavki u JU Ceste FBiH
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari