Do sada najmanji broj predmeta protiv korupcije

ljubuski.info

Sveukupna učinkovitost pravosuđa u Bosni i Hercegovini, koju i javnost i pravosuđe već smatraju niskom, u prošloj je godini opala, posebice u pogledu borbe protiv korupcije - pokazuju rezultati Indeksa učinkovitosti pravosuđa BiH za 2020. godinu (Indeks).

Indeks, koji izrađuje Measure projekt Agencije za međunarodni razvoj Sjedinjenih Država (USAID) za podršku monitoringu i evaluaciji (Monitoring and Evaluation Support Project), se izračunava na osnovu tri izvora podataka: anketiranih građana BiH, anketiranih sudaca i tužitelja te iz administrativnih podataka Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV).

Povjerenje javnosti i pouzdanje sudaca i tužitelja u pravosudni sustav u Bosni i Hercegovini je bitno za funkcionalnu demokraciju, izjavila je direktorica Misije USAID-a Courtney Chubb, i dodala:
Dalje opadanje učinkovitosti pravosuđa ugrozit će razvoj BiH i nade za evroatlantske integracije u budućnosti. Nadamo se da će novo rukovodstvo VSTV-a upotrijebiti Indeks i napraviti pozitivne promjene u pravosudnom sustavu i procesima.

Indeks pokazuje i kako se percepcija sudaca i tužitelja o učinkovitosti pravosuđa znatno pogoršala u 2020. godini, što prati i pad vrijednosti indikatora zasnovanih na podacima o upravljanju sudskim predmetima VSTV-a. Ovo je već druga godina zaredom da je percepcija sudija i tužitelja o učinkovitosti bh. pravosuđa u padu.

Međutim, posebno zabrinjava najniži broj kako prijavljenih tako i riješenih predmeta korupcije od pokretanja izrade Indeksa 2015. Godine. Kako se vidi iz administrativnih podataka, iako broj novih predmeta opada, pravosudni resursi su u porastu. Vrijeme potrebno za rješavanje predmeta i porast broja neriješenih predmeta u prvostupanjskim sudovima i tužiteljstvima time umanjuju učinkovitost pravosuđa.

USAID-ov Indeks učinkovitosti pravosuđa je, istovremeno, preporučio pravosudnim akterima, prije svega VSTV-u BiH, poduzmanje korektivnih mjera na jačanju povjerenja javnosti, i to putem učinkovitijeg procesuiranja predmeta korupcije i visokog kriminala. Pored toga, čelnici pravosuđa se pozivaju na prepoznavanje problema i poduzimanje mjera za ublažavanje rastućeg nezadovoljstva samih sudaca i tužitelja stanjem u njihovoj profesiji.

Vlada SAD, posredstvom USAID-a i drugih agencija, odlučna je pružati podršku BiH pravosuđu kako bi se učinkovito borilo protiv korupcije i organiziranog kriminala, što su ključni preduvjeti na putu do stabilne Bosne i Hercegovine.

Glas naroda

Pa danas ne možeš do državnog posla ako nisi korumpiran, izbacila bi vlast korupciju iz kaznenog zakona da nema stranaca na vlasti u BiH...

Očiti primjer visoke korupcije bez odgovornosti https://youtu.be/iKOGlsK0tbk

Prijaviš korupciju dobiješ otkaz.Triba ljude nagradit kad prijave korupciju.Pa ćete vidit koliko ima korupcije ajme majko.

Tužitelje treba bodovati po učinkovitosti. Njima prijaviti je tragedija. Nisu sposobni istragu napraviti da ne zna čitava Županija. Prođoše godine da tužiteljstvo napravi nešto. Sve ih smijeniti i dovesti nove da se pokažu, ovi se nisu pokazali.

De ne šegajte se. Koja korupcija oklen toga u nas nismo u Švabe.

Nije da nema korupcije,samo je u institucijama!Koje bi , gle čuda ,
morale same sebe prijavljivat!Zamislite lopova koji nakon što je orobio banku,svrati u policiju ,sa punom torbom ?Nije li to onaj isti USAID što je pružao pomoć,Afričkim državama u jačanju institucija!?

Do sada najmanji broj predmeta protiv korupcije
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari