Njemačka istražuje ubojstvo kojim je prikriven trag ubojice Brune Bušića

ljubuski.info

Dva nova europska istražna naloga Njemačka je poslala za Tomislavom Mičićem i Brankom Bradvicom. Sumnjiče ih da su sudjelovali u ubojstvu Joze Miloša daleke 1979. za račun Udbe kako bi sakrili trag koji je vodio prema ubojici Brune Bušića.

Njemački istražitelji inicirali su početkom godine jedan intrigantan postupak koji bi mogao pridonijeti rasvjetljavanju okolnosti ubojstva poznatog hrvatskog političkog emigranta Brune Bušića.

Hrvatsko iseljeništvo dugo je sumnjalo da su u ubojstvo Brune Bušića bila umiješana dvojica emigranata iz Njemačke - Petar Gudelj i Jozo Miloš. Sumnja je na njih pala na povratku sa sprovoda Brune Bušića (20. listopada 1978.). Na granici s Njemačkom francuska ih je policija zaustavila i pretresla. Miloš je nakratko zadržan u pritvoru. Iseljenici su povjerovali da je postupak policije bio povezan s Bušićevim ubojstvom.

Jozo Miloš, rodom iz Gruda u Hercegovini, pobjegao je 1968. u Italiju, potom u Francusku, gdje je pristupio Legiji stranaca. Dezertirao je u proljeće 1971. nakon ratovanja po Čadu i vratio se u rodni kraj. No krajem rujna iste godine ponovno je pobjegao u inozemstvo, ovog puta u Njemačku, gdje se povezao s članovima Hrvatskog revolucionarnog bratstva Marijanom Rogićem i Josipom Orečom. Oni su ga - u dogovoru s povjerenikom HRB-a za Europu Josipom Senićem - nagovorili da im se pridruži u atentatu na Vojislava Đukića, jugoslavenskog konzula u Stuttgartu, koji je zapravo bio visoki dužnosnik Udbe zadužen za nadzor nad hrvatskim emigrantima u južnoj Njemačkoj, čak i za njihove likvidacije.

No za pripremu atentata saznao je Vinko Sindičić, koji je tada istodobno bio suradnik i Udbe i njemačke Savezne kontraobavještajne službe (Bundesamt für Verfassungsschutz /BfV/). Nakon što ih je prijavio, Rogić, Oreč i Miloš su uhićeni i osuđeni na višegodišnje kazne. Miloš se nakon što je odslužio tri godine i dva mjeseca zatvora nastavio kretati po emigrantskim krugovima u Njemačkoj.

Sumnju na Miloša nakon što je bio uhićen na francusko-njemačkoj granici pojačavala je činjenica da je u Parizu noćio na istoj adresi u Rue de Belleville 57 na kojoj je i ubijen Bruno Bušić. Ispostavit će se, međutim, da ga je francuska policija uhitila na temelju potjernice zbog izlaska iz Legije stranaca, a dokazi o njegovoj umiješanosti u Bušićevo ubojstvo do danas nisu pronađeni. Kao, uostalom, ni o njegovoj suradnji s Udbom, a kako stvari stoje on je bio žrtva cijelog procesa.

Beživotno tijelo Joze Miloša pronađeno je 19. travnja 1979. u šumici pokraj mjesta Horrena u blizini Kölna. U izvješću njemačke policije stoji:

Jedan otvor koji je prouzročio metak bio je vidljiv na glavi, a drugi na gornjem dijelu tijela. Oko vrata je nosio mali lančić s privjeskom (četvrtasta pločica od metala s astrološkim znakom ribe) koji se nalazio u otvorenim ustima.

Prema mišljenju njemačke policije Miloša su likvidirali neidentificirani emigrantski krugovi, uvjereni da je bio upleten u Bušićevo ubojstvo. I agent crnogorske Udbe kodnog imena Orjen, iza kojeg se skrivao emigrant Jozo Vukelić, javio je nalogodavcima - kako proizlazi iz depeše SSUP-a od 5. svibnja 1979. koju je potpisao šef savezne uprave SDB-a za borbu protiv emigracije Stanko Čolak - da je saznao od Tomislava Mičića iz Mainza da je Miloša likvidirala tajna organizacija Hrvatska narodna fronta (HNF).

No budući da organizacija pod tim imenom nikada nije postojala, sve je jasnije da je Mičić lagao što znači da je zloglasna Udba odradila još jedan prljav posao koji više od četiri desetljeća stoji u ladici.

nacional.hr

Glas naroda

Te koje se treba procesuirati od prvog dana su članovi ZO (HDZ)

Nazalost niko ko emigracija nije bio na meti Udbe i nigdi nisu bili uspjesniji ko kod emigranata.Zahvaljujuci Bogu ,Tudjmanu,braniteljima i svesrdnoj,svakolikoj üomoci ekonomske emigracije i ta prica je zavrsena.Nek zivi pobjednicka Hrvatska.

Misliš opljačkana,porobljena i prodana Hrvatska?

To bi ti volio a ja pisem sto mislim

Posebno je "završena" eknomska emigracija, ti misliš i pišeš!

Znaš ti vrlo dobro šta ja pišem samo nemožeš se sa tim pomirit.Pometena su đubrad koja su gradila sistem u kom su špijali i ubijali ljude radi drugačijeg mišljenja.U tom metenju je ekonomska migracija odigrala ogromnu ulogu i hvala joj.Ovin drugin što su prodali dušu nek Bog sudi a oni bi se bar tribali javno izvinit,prvo žrtvama pa i svom puku.

Neka Boga i Njemačke

neznam ko sad ubija hrvate nema vise udbe nedaj boze da sad postoji udba bili bi ko god umre od koroni bilo bi ubila ga udba

Nikad udba nije jača bila već sad. Cila ZO je udbaJel nas ikada u zadnjih 100god manje, Hrvata bilo i u Bih i u Hr?Udba vlada i sada samo se zovu drugim imenom. Sad su samoprozvani domoljubi i veliki kršćani i oni i potomci im.

Šta kaže Vice Vukojević?

On jaše na veljačkoj kenji. Uzor je svim veljačkim adz domoljubim koji mu kliču.

Da su tada bili živi današnji mupovci Bruno bi se sam po njima ubio

Tko je ubio!!! Možda znaju braća Čolaci iz Grafotiska . UDBAŠI!!!!

Nemojte puno čačkati mečku,otkrićete da je cjelokupna tzv. Emigracija radila za Udbu,kao što u stvarnosti i jeste. Mogle bi mnoge domoljubne maske da padnu!

Zašto su ih ubijali ako su svi kako kažeš radili za UDBU de objasni nama koji ne bolujemo od kronične amnezije ?

Dobro pitanje,
Ako su svi radili za Udbu zašto su ih onda ubijali?

Ko je ovaj Branko Bradvica?

Nemoj pajdo miješat jabuke i kruške!!! Neko je u emigraciju išao trbuhom za kruhom jer nije u Yugoslaviji ga mogao naći,,, dok je netko dobivao od udbe po 3-4 pasoša sa različitim imenima i išao ubijati Hrvatske domoljube u emigraciju a takve je Grafotisak uposlio na direktorska fotelje .....

Neznam jesu li a ti nicim ne dokaza i sutis ko neka stvar ali cinjenica je da su stvorili najuspjesniju firmu u BiH.Jesi li ti sta stvorio ili nemas kad?

puno je firmi napravljeno od početnog kapitala iz crnih udbinih fondova

Ti u 22:04 kad ga braniš objasni zanimanja braće Čolak??????????. Drago Čolak direktor u GRAFOTISKU ..udbašina zadužena za smicanje emigranata???

Nije važan kapital nego obraz, i čista savjest da nisi nikom naučio!!!! Ako si vjernik ako nisi onda odpepaj

Svi iz bišeg sistema poglavito čelnici bezbjednosnih struktura ugledni komunisti su 1991doživjeli jedan svojevrsni vid unutarnje katarze i prešli na onu ispravnu pobjedničku stranu koja im je omogućila novi start i pogled uglavnom unutar HDZa jedinog u to vrijeme novog političkog subjekta koji je pružijo ruku pomirenja i novog zajedništva. Svatko onaj ko radi taj griješi opet treba napomenuti da su mnogi svojim prelaskom iz bišeg sistema sa sobom donjeli mnoga iskustva i znanja na dobrobit svih nas. Ante Gotovina po svom povratku iz Haškog pritvora na trgu Bana Jelačića je izjavijo povjest ostavimo povjesničarima da se svi okrenemo bidućnosti.

Uzgoju tuna s osiguranim izvozom, lancem benzinskih i slično. To je pogled u budućnost ovih o kojima pišeš. A ostali, pogled u putovnicu, jedini kapital !

Saznace se jednog dana

Ja sam osamdeset i neko godište iz čiste sam obitelji moji su mi mnoge stvari rekli čudim se da moje kolege uopće ne brine njihova obiteljska udbaška prošlost

Kako iz ciste?Kupate se redovno ili?

Lik radi reklamu za domestos.

UDBA je dobro sve skrivala,imala je svu logistiku i sve sta je trebalo,lako su unosili nemir medi imigrante, ali najzalosnije u svemu da ti i danas vladaju,to je jednostavno tako pa pogledajte HDZ ,to je leglo upravo tih i potomci njihovi , ti Čolaci i sad vladaju eto skoro 50-60 godina ,ove ostale bolje ne nabrajati ,to su sada ugledni Hrvati,Katolici ...

Udbaš kodnog imena Koćuša zna ko je ubio Brunu. A ta gnjjiiida je iz našeg sela

Glavni su izvučeni iz dokumenata

Najbitnije da znamo tko je „ Koćuša“ V.V

V.V. je milijarder

Evo Zaim vam je bio glavna budža u HSPu a braco u HOSu i filimu od Brozovke.Većinu ljudi ne poznajem a za ove što znam mi nije čudo osim jednog radišćanina.Nemam vrimena a inače bi izvuka sve ljubušake i objavio.Zasigurno ovo nije konačan popis,što je žalosno.

Udba za vrime yugoslavije, beli je bila jaka,
U odnosu na našu Hrvatsku emigraciju bila je "luk i voda".
Emigracija je bila dobro, odlično organizirana.
Međutim, kada udba uzima konce u svoje ruke, kada udba pobheđuje; početkom stvaranja Hrvatske države.!?
Kada emigracija ide na pomirenje, ide iskreno,
Udba naatavlja svoj rad, naatavljaju i odrađuju ono što nikada nisu mogli odraditi za vrime Yuge.
Zato Hrvatska Emigracijo dignite se ponovo, ima Vas, znam da Vas ima, dignite se kao nekada, Uzmite konce U svoje ruke, jer možete, Hrvatska država je Vaša/naša, nije udbaških izroda.
Znam da Vam je" puna kapa", ali nedajte ovim Udbaškim izrodima da unište Hrvatski državu.
Nije kasno.
As Dom i za Domovini Hrvatsku!!!

Mali grešaka u pravopisu ima, al razumite me dobro.

Ako misliš na adz udbu onda te razumemo.

Veljačani udbaši u hdz-u.
Samo je Franjo TUĐMAN stvorio Hrvatsku a svi ostali su bili samo u neuspješnom pokušaju...

Samo je dragi Tito stvorija Rvacku i niko više, njegov najmlađi general Francek mu je bija samo priperak i ništa više...samo ko će to tebi i takvin objasnit, nebi svi psihijatri ovog svita uspili.

Bas se pitam dali je ziv jos Branko Bradvica iz Sluznja kod Citluka .On bi trebao biti sasvim stari covik.

Kako Srbi za 2 dana nađoše ubojicu obitelji

Jesi vidio a Francuzi jos ne mogu nac ubicu BB?Cudno bas cudno.

Hebo Francuze kako naši ne mogu da ne spominjem Paradžika Baresića Pavlovića Kraljevića nijedan adzovac nije ni ranjen od Hrvatske ruke do sada

...pa di ti je mala Lanica, Brkic, Pehar, nikad se saznat neće....

Korona

Dok budemo imali domaćih izdajica... dotle ćemo imati tuđih gospodara... izdajica ćemo imati dok se narod neosvijesti.
dr. Ante Starčević

Svi ti što su radili za udbu i njegovi bližnji prijatelji i rodbina danas imaju čvrstu fotelju i veliki su domoljubi,oni koji su voljeli Hrvatsku danas naivno gnoje zemlju i majke ih oplakuju

branko bradvica je kolonijalni bradvica u slavoniji inače je rod hercegovačkih bradvica no ne znam točno rodoslovlje no to zna stari udbaš iz inozemstva koji često piše za ovaj portale gospodin Granić pa ga molim da rasvjetli ovaj podatak i pozdrav starom pokajniku Graniću,valjda udbašu

Znade koje ubija bruna bušića udba je to u radila sa Tuđmanom na čelu jer znalo se ako e migracija dođe na vlast da će bit veliko krvoproliće jedan od zahtijeva udbe Tuđmanu i manoliću je bija DASE ukloni Bruno bušić i onda je izglasana DASE to odradi i ko fol pomirba hrvata i naši su konji to foru progutali DOKJE traja rat udba je posle jopet sve konce kamila u svoje ruke i sada vladaju koštosu vladali od 1945 čovik iz posušja ubija bruna bušića ali nije nijon živ

Njemačka istražuje ubojstvo kojim je prikriven trag ubojice Brune Bušića
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari