Tužiteljstva u BiH optužila 11.213 građana

ljubuski.info

Tužiteljstva u BiH tijekom prošle godine podigla su 9.678 optužnica protiv 11.213 osoba.

U odnosu na 2019. godinu, ukupan broj podignutih optužnica je smanjen za 1.807 ili za 16 posto te je 2020. godine optuženo 2.398 lica manje u odnosu na prethodnu godinu.

Građane su tužiteljstva slala na optuženičke klupe po raznim osnovama, pa su neki optuženi za teška kaznena djela, kao što su ubojstva, dok su se drugi, primjera radi, o zakon ogriješili za volanom.

Smanjen broj optuženih

Sve to se zaključuje iz godišnjeg izvješća Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) BiH za 2020. godinu.

Tijekom te godine u tužiteljstvima je bilo 16.755 istraga u radu posmatrano po predmetima protiv 23.751 osobe. U odnosu na 2019. godinu doneseno je manje naloga o provođenju istrage te je ukupan broj istraga u radu manji za 2.258 ili 11,9 posto, naveli su iz VSTV BiH.

Kako se u izvješću dodaje, tijekom prošle godine riješeno je ukupno 12.910 istraga protiv 16.023 osoba.
Najviše istraga riješeno je podizanjem optužnice, odnosno 75 posto. Značajan broj istraga je riješen i nalogom o obustavi istrage, odnosno na taj način je riješeno 24 posto istraga, naveli su iz VSTV-a.

Banjalučki odvjetnik Mirko Dabić ističe kako je više faktora moglo utjecati na to da je prošle godine smanjen broj podignutih optužnica u odnosu na godinu ranije.

Osuđeno 10.538 ljudi

Manji broj optuženja može biti i zbog izvanredne situacije koju smo imali, ali je moguće da je bilo i manje djela u odnosu na godinu ranije, rekao je Dabić.

Kada je riječ o prošlogodišnjem radu sudova, oni su, postupajući po podignutim optužnicama, donijeli 9.051 ili 93 posto osuđujućih presuda kojima su osudili 10.538 ljudi.
U 606 predmeta ili šest posto su donesene oslobađajuće presude. Odbijajuće presude su donesene u 135 predmeta od ukupno donesenih presuda, naveli su iz VSTV BiH.

U toj godini, u 64 posto osuđujućih presuda izrečene su uvjetne presude, u 22 posto izrečena je zatvorska kazna i u 14 posto osuđujućih presuda izrečena je novčana kazna.

Na taj način je za jedan posto smanjen postotak osuđujućih presuda s izrečenom uvjetnom presudom, dok je broj osuđujućih presuda s izrečenom kaznom zatvora povećan za jedan posto, naveli su iz VSTV BiH.

NN

Glas naroda

Je li optužena obitelj Ševo

Nije,niti će bit!
Oni su svemogući

Sad kad je smijenjena Gordana Tadić biće svašta

Začudo nijedan kriminalac u vlasti nije optužen.Jeste ono formalno za javnost ali ništa od toga

Jesu Lijanovici

E oni su bili pošteni

Tužiteljstva u BiH optužila 11.213 građana
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari