Korona zatrpala sudove i tužiteljstva predmetima

ljubuski.info

Složena epidemiološka situacija usporila je rad pravosudnih institucija u BiH te je prošle godine povećan broj neriješenih predmeta, kako u sudovima, tako i u tužiteljstvima.

To se može zaključiti iz Godišnjeg izvješća za prošlu godinu Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) BiH. Trend smanjenja broja neriješenih predmeta u sudovima bilježen je svake godine, sve od 2012. do prošle, kada dolazi do preokreta. Ili, konkretnije, recimo, 2012. ih je u sudovima bilo čak 457.708, 2015. broj je bio 374.575, 2019. ih je zabilježeno 297.783, a prošle godine 303.069, što znači da su, nakon višegodišnjeg ohrabrujućeg trenda, sudove ponovno počeli zatrpavati predmetima.

Iz VSTV-a navode kako su sudovi u planovima za rješavanje predmeta za 2020. godinu predvidjeli rješavanje njih 176.669, od čega je tijekom 2020. godine riješeno 140.452 predmeta, čime je ostvaren postotak realizacije plana u iznosu od 80 posto.

Broj riješenih predmeta, dodaje se, manji je za 10 posto u odnosu na 2019. godinu.
Na ostvarivanje takvih rezultata svakako je utjecalo proglašeno stanje nesreće, odnosno izvanredne situacije u BiH, uzrokovano pojavom i širenjem virusa korona, tijekom kojeg su sudovi radili u posebnim režimima rada, naveli su iz VSTV-a.

Prioritet rješavanje starih predmeta

S druge strane, tužiteljstva su, također, u proteklim godinama, istina sve do 2019, smanjivala broj neriješenih predmeta, a onda je te, ali i prošle, pandemijske godine, došlo do obrnutog trenda.
Broj neriješenih predmeta 31. prosinca 2020. godine bio je 15.608, što je 15 posto više u odnosu na broj neriješenih predmeta 31. prosinca 2019. godine (13.546), naveli su iz VSTV BiH.

Statistika pokazuje kako je rastao i broj starih neriješenih predmeta u tužiteljstvima - 2019. godine bilo ih je 4.858, a prošle čak 5.464.

Glas naroda

pravda je spora ali dostižna

A roga ti šta je njima smetalo u kancelariji, ljudi dodu sa maskom,ta nisu bili na sprovodu ili svatovim,inaju svoj stol i stolicu i to se rješava. Samo je to izgovor za ljenost i nerad.

Sude na brzinu,samo sirotinji

Je jee korona sve kriva,eno u Njemačkoj pao sustav

Dobijaju li istu placu,jer manje rade,il ako pocmu radit oce li im se placa morat povecat.nesto razmisljam da preko eroneta im uvedemo humanitarni telefon,da im slucajno novaca ne zafali

ja se sićan kad se korona kupovala i pušila i nije se unda od nje veliko mrilo ko sad i od nje i od vakcina protuvanje

Korona zatrpala sudove i tužiteljstva predmetima
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari