Od 1. veljače nitko neće biti nadležan za borbu protiv korupcije

sjednica

Federalni USKOK ide na čekanje, a set antikorupcijskih zakona usvojenih tijekom predizborne kampanje za opće izbore neće se primjenjivati do daljnjeg.

Naime, 1. veljače ove godine trebala je početi primjena Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala, no to neće biti moguće jer posebni odjeli federalnog Tužiteljstva i Vrhovnog suda FBiH, koji bi od županijskih tužiteljstava preuzeli nadležnost za djela organiziranog i gospodarskog kriminala te korupcije, još nisu formirani.

"Posebni odjeli federalnog Suda i Tužiteljstva, koji se uspostavljaju novim zakonom, bit će snažne i specijalizirane institucije koje će se moći uhvatiti u koštac s kriminalom i korupcijom. Način rada i ovlasti u godinama koje dolaze zamišljeni su omogućiti rezultate rada koje protekle tri godine ostvaruje USKOK u Hrvatskoj", podsjeća FTV na najavu federalnog premijera Nermina Nikšića iz prosinca 2013. godine. No, za četiri dana u FBiH nitko neće biti nadležan za organizirani kriminal i korupciju jer županijska tužiteljstva s 1. veljače gube nadležnost, a specijalni odjeli pri Vrhovnom sudu i federalnom Tužiteljstvu, koji bi tada trebali početi s radom, još nisu formirani.
"Ne možete izabrati ljude koji bi radili taj posao ako im ne možete dati plaću. A da biste im dali plaću, ona mora biti utvrđena proračunom, koji još nije usvojen. Proračun bi trebao usvojiti Parlament FBiH, no on nije u potpunosti konstituiran", pojašnjava Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a BiH.

Očit pravni vakuum mogao bi se premostiti izmjenom zakona koji bi odgodio njegovu primjenu, a takva je inicijativa, podsjeća FTV, tražena s više strana, kao i od predsjednika Vrhovnog suda i od glavnog federalnog tužitelja, o čemu bi Vlada FBiH trebala raspravljati na idućoj sjednici.
"Federalno ministarstvo pravosuđa je uputilo prijedlog izmjena ovog zakona po hitnom postupku te će Vlada na idućoj sjednici raspravljati o ovome. Koliko znam, iz Parlamenta su već javno iznijeli stav da smatraju da se rok za primjernu ovog zakona treba produžiti dok se ne usvoji proračun i imenuju suci i tužitelji u posebne odjele", navodi ministar pravosuđa FBiH Zoran Mikulić.

Prema riječima Edina Mušića, predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, idućih dana očekuje se reakcija Vlade FBiH o tome, a potom i hitno zajedanje obaju domova Parlamenta.

HDZ BiH je, tvrdi predsjedateljica Doma naroda FBiH Lidija Bradara, i u procesu donošenja zakona upozoravao da ga je nemoguće provesti u zadanom roku, na što očito nisu mislili oni koji su ga donosili.
"Sad čekamo da Vlada donese neke odluke, a još nemamo nikakvih rješenja osim što je utvrđeno da postoji problem u pogledu realizacije. Očekujemo da Vlada riješi taj problem", kaže Bradara.

Iz Izaslanstva EU-a u BiH, koje je, također, doduše nakon intervencije, podržalo SDP-ov set antikorupcijskih zakona, od kojih je Zakon o sprječavanju organiziranog kriminala i korupcije najvažniji, ukazuju na žurnost premošćivanja nastalog pravnog vakuuma.
"Mislimo da bi bilo prikladno da Vlada i Parlament FBiH odgode provođenje zakona i produže rok za njegovu primjenu kako bi se obavile pripreme za njihovo stupanje na snagu i nesmetano provođenje. Korupcija ima posljedice na društvo u cjelini, ovi zakoni se tiču svih nas, ali bi u ovom slučaju bilo preporučljivo da se ispune uvjeti prije no što se zakone primijeni. Bude li ocijenjeno da se BiH neučinkovito bori protiv korupcije, nećemo imati samo pravni problem, već to može utjecati i na međunarodnu reputaciju BiH", kaže Andy McGaffy, glasnogovornik Izaslanstva EU-a u BiH.

S druge strane, primjena Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine počinje 11. ožujka i tu neće biti prolongiranja, kaže ministar Mikulić. No, još nije jasno kako će u praksi biti primijenjen članak 33. koji u nekim slučajevima agenciji daje ovlasti bez prethodne objave javnog nadmetanja prodati privremeno oduzetu imovinu i prije okončanja kaznenog postupka, čak i utvrđivanja stvarnog vlasnika imovine.

FTV

Glas naroda

aahhaha kao da su nešto radili.jedini lijek protiv korupcije su giljotina i vješala

Od 1. veljače nitko neće biti nadležan za borbu protiv korupcije
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari