Dvojica pripadnika HVO-a dobili spor u Strasbourgu

ljubuski.info

Europski sud za ljudska prava presudio je da je Hrvatska prekršila pravo na mirno uživanje vlasništva dvojici bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) zbog devetogodišnjeg kašnjenja u isplati zaostalih mirovina.

Sudska odluka uslijedila je nakon zahtjeva dvojice bivših pripadnika HVO-a čije je slučajeve sud u Strasbourgu spojio jer se radilo o istovrsnoj tematici.

Obojica bivših pripadnika HVO-a bili su ranjeni prilikom ratnih operacija u Bosni i Hercegovini. Međudržavnim sporazumom o suradnji između RH i BiH koji je stupio na snagu 1. srpnja 2006. regulirana su prava žrtava rata iz reda HVO-a.

Tim sporazumom bilo je predviđeno da Hrvatska isplaćuje članovima HVO-a mirovine kao i razliku između mjesečnog iznosa invalidnine koji dodjeljuje nadležno tijelo BiH i invalidske mirovine na koju bi imali pravo temeljem hrvatskih propisa.

Vlada RH je 12. listopada 2016. donijela odluku prema kojoj se isplata mirovina članovima HVO-a, počevši od zaostalih obveza za 2007. i za svaku sljedeću godinu, trebala isplaćivati nakon osiguranja dovoljnih novčanih sredstava u državnom proračunu za sve korisnike u određenoj godini.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) je toj skupini korisnika priznao pravo na invalidske mirovine koje su im redovito isplaćivane, no zaostale dospjele obveze od srpnja 2006. do listopada 2008. nisu im odmah isplaćene.

Premda je u međuvremenu HZMO podnositeljima podmirio sve dospjele obveze, Europski sud je sukladno svojoj dobro utvrđenoj praksi ponovio da se kašnjenja u izvršenju pravomoćnih sudskih ili upravnih odluka ne mogu opravdati nedostatkom novčanih sredstava u državnom proračunu, izvijestio je ured hrvatske predstavnice pred sudom u Strasbourgu.

Budući da su isplate invalidskih mirovina izvršene tek protekom razdoblja od devet godina od priznanja prava, a uzevši u obzir da je Europski sud i puno kraća razdoblja neisplate smatrao pretjeranima, sud je utvrdio povredu Protokola br. 1 uz Konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda u odnosu na oba podnositelja.

Na ime nematerijalne štete jednome je dosuđena naknada od 5.000 eura, a drugome od 6.000 eura, dok će obojica dobiti i po dvije tisuće eura za sudske troškove.

HINA

Glas naroda

Sijeku ruku koja ih hrani, da mi je znati koja su to 2 klipana, znači isplaćena su im dugovanja kao i ostalima već se njima žuri. Da sam RH pozvao bih ih na reviziju i našao bi im nešto.

Dali im je se Žurilo na Ratište.
Očito si ko tvoj Plenko Anemičan.

Ćaća ti je anemičan klipane RH ke isplatila dugovanja prema 10 000 pripadnika HVO od 3-4 puta, ove je valjda Čilić nasoda, eventualno mogu dobit sudske troškove pošto im je isplaćeno ima 3 godine sve.

Dokle nas ovi Dovedoše .
Tito je mila majka.
Dezerteri"Pukovnici"
???? i opet za H.D.Z.

Dasta dasta dace im Čilic ko i ovim nasim sto je da.

Da li je ijedan protjerani Hrvat ili Bošnjak tužio tzv. RS

Nitko nije tužio Srbiju za ratnu odštetu niti RS a zašto zna se

Samo svoje treba tužiti

Tko je ukidao prava braniteljima nasi veliki hrvati pod vodstvom velikog lidera oni nas pljackaju unistavaju otimaju progone ne samo nama nego i nasoj djeci umirovljenicim mirovine radnicim plate jel moguce za petnaest godina da se plata nije pomakla gore mislim radniku samo je smanjuju na razne nacine sto je ovo sto rade drzavne institucije sto bi se trebale brinut za gradjane jel ih placamo da dremaju

Možda je slabiji od lava ali vuka nikada nećete vidjeti da pleše u HDZ-e cirkus. To rade samo mladi lavovi i lavice. Vuk mijenja dlaku ali ćud nikada. ZDS

Sve su to jazavci.

pošten čovjek žive od svog rada a uhljebi i varalice od države
prevrnut korito ako se ne loče pošteno

Upravo tako.

Ja nešto kontam ko je bio vredniji HDZ uhljebi ili ljudi ubijeni sačekušam,nipošto nebi dao Paradžika za mumiju Barbarića,šta vi mislite na ovo
kod nas rđe pobiju genijalce kako reče moj pokojni dedo!

Dvojica pripadnika HVO-a dobili spor u Strasbourgu
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari