U Ljubuškom otkriven spomenik pripadnicima skupine Fenix '72.

ljubuski.info

Svečanost otkrivanja spomenika revolucionarima iz Akcije Feniks, koji su 1972. godine upali u Jugoslaviju kako bi podigli ustanak i sružili režim, održana je danas u središtu Ljubuškog, rodnom mjestu dvojice "fenixovaca", a spomenik su otkrili sin Ludviga Pavlovića i nećak Pavla Vegara.

Prije nego što su Ludvig Pavlović i Marko Vegar svečano otkrili spomenik, uz zvuke trube prisutni su se prisjetili svih koji su dali svoje živote u borbi za slobodnu Hrvatsku.

Kako je tom prilikom istaknula voditeljica programa Bjanka Medić
u ovom spomen obilježju nisu utkana samo imena 19 članova skupine Fenix '72, već je to spomen na dugu povijest i nesebičnu žrtvu hrvatske mladosti diljem svijeta danas utkanu u temelje naše domovine Hrvatske.

Nakon otkrivanja spomenika, prigodnu molitvu je predvodio humački gvardijan fra Dario Dodig koji je i blagoslovio spomen obilježje.

Govor o tome koliko je Akcija Fenix utjecala na sve one koji su se kasnije priključili borbi za slobodu održao je Ivan Butković, ispred "Hrvatske uzdanice" koja je zajedno s Gradom Ljubuški organizirala današnju manifestaciju.

Butković, hrvatski iseljenički aktivist koji se u Australiji društveno-politički angažirao u zajednici australskih Hrvata promičući hrvatstvo, istaknuo je kako je skupina Fenix '72 inspirirala mnoge hrvatske aktiviste u Australiji.

Nakon njegova govora pristupilo se polaganju vijenaca i paljenju svijeća,

Vijence su položili i svijeće zapalili članovi obitelji, rodbina i prijatelji pokojnih Ludviga Pavlovića Lutka i Pavla Vegara, predstavnici Grada Ljubuškog, predstavnici ŽZH, predstavnici Postrojbe za posebne namjene "Ludvig Pavlović" i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Ljubuškog.

Podsjetimo, danas se obilježava trideseta godišnjica pogibije Ludviga Pavlovića-Lutka, jednog od dvojice Ljubušaka koji su bili članovi skupine Feniks.

O spomeniku:

U spomenik su uklesana slijedeća imena:

 1. Adolf Andrić - Bošnjak, vođa grupe
 2. Ambroz Andrić - Domagoj
 3. Viktor Kancijanić - Veli Jože
 4. Pavao Vegar - Skorzeni
 5. Ilija Glavaš - Alija
 6. Đuro Horvat - Jasenko
 7. Vejsil Keškić - Krajišnik
 8. Petar Bakula - Uskok
 9. Ludvig Pavlović - Dido
 10. Mirko Vlasnović - Vlas
 11. Ilija Lovrić - Ramac
 12. Stipe Ljubas - Stiv
 13. Filip Bešlić - Zmaj
 14. Vili Eršeg - Bili Kid
 15. Vlado Miletić - Kopitović
 16. Vinko Knez - Bufalo
 17. Nikola Antunac - Tesla
 18. Vidak Buntić - Roćko
 19. Ivan Prlić - Bekijac

Među ovih 19 dičnih imena dva su ljubuška sina :- Pavao Vegar iz Vašarovića i Ludvig Palović iz Vitine. Vegar je poginuo 21. srpnja 1972. u Trnbusima kod Blata na Cetini. Pavlović je 24. srpnja 1972. zarobljen u Pribiću kod Livna te ga je Vojni sud u Sarajevu osudio na kaznu smrti strijeljanjem, koja mu je potom pretvorena u dvadesetogodišnju robiju. Nakon izdržane kazne odmah se priključio dragovoljačkim postrojbama u Hercegovini te je poginuo 18. rujna 1991. u Studenim Vrilima kod Posušja. Treća žrtva bio je Ante Miličević iz Radišića koji je bio vanjski član skupine Feniks '72. Nakon što je otkriven, uhićen je u Dubrovniku i doveden u zatvor u Mostaru, gdje mu se izgubio svaki trag - likvidiran je bez suđenja na nepoznatom mjestu.

Spomen obilježje rad je akademskog kipara Zdenka Galića.

Radio Ljubuški

Glas naroda

Dvadeseti čovjek ih je izdao, pa je Udba znala za njihov dolazak.
O imenima se moze spkulirati, ali se ne zna. Oni koji bi to mogli znati su pokojni.
Slicno je sa Kikašem, samo sto on zna ime izdajice.

Napokon imamo pravog domoljuba našeg gradonačelnika Vedrana,bili su prošli isto gradonačelnici pa nigdje nista samo sebi i svojim sinovima dizane kuće i apartmani.Domoljubna kuća bog ga poživio njega i njegove

Ha ha ha
Domoljuban je jer je vidio da se narod na "to pali" turbo (folk), motor sa unutarnjim izgaranjem naroda. Dokaz da se palite je i broj komentara na ovoj objavi

Vedran gradonačelnik domoljub ha ha ha . Je vala baš 100% moš mislit, poznato mi je domoljublje hdz foteljaša . Mada je dečko ok i sve 5 ali šta on zna šta je domoljublje i kakvo domoljublje u Ljubuskom dajte molin vas .

Pa kad dođeš kući poljubiš prag od vrata stana ili kuće i onda si domoljub i što više ljubiš prag to si veći domoljub i još ako si u adzeju komu.ističkoj partiji onda si najveći domoljub....

lažeš, ima jedan što su mu sinovi podstanari .

kad HDZ SJAŠI sa vlasti onda će mu sudit narod i povjest no nije mu budućnost svjetla,vlast iza koje ostaju GROBOVI obavijeni tajnom,obično povjest ocjeni LOŠE
sve narod zna no šuti i čeka vrime da PROPJEVA
Tuđman je reko pred smrt:najgora će mi biti kazna ako bude HRVATA koji ne vole hrvacku koju smo stvorili,ako budu razočarani,emitirano na bujici

U Ljubuškom otkriven spomenik pripadnicima skupine Fenix '72.
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari