Državni uposlenici traže svoja prava

ljubuski.info

Samostalni sindikat državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH organizirao je jučer na Trgu BiH prosvjed zbog neusvajanja proračuna Bosne i Hercegovine i nepotpisivanja kolektivnog ugovora što je, kako navode, direktno ugrozilo egzistenciju zaposlenih.
Nemoguće je živjeti s 475 KM, s peteročlanom obitelji. 21 godinu radim i stid me je da su nam do prije nekoliko godina smanjivali plaće. Dala bih ja njima moju plaću da vide kako je, rekla je Ramka Borišić, zaposlena u zgradi institucija u BiH.

Miroslav Vujičić, predsjednik Sindikalne organizacije pri Ministarstvu vanjskih poslova BiH kaže kako oni traže samo najosnovnija ljudska prava.

Mogu manipulirati

Preko 60 posto zaposlenih imaju manje plaće od bilo kojih u državi. Mi se samo borimo za svoja prava i jedni smo u Europi koji nema potpisan kolektivni ugovor sa svojim poslodavcem. Sada mogu manipulirati s nama, mada Zakon o radu to sprječava, ali oni ne poštuju ni jedan zakon. Mi ćemo biti uporni, nećemo stati, pripremamo i štrajk, rekao je Vujičić.

Kako kaže, sramota je da čistačica ima plaću od 475 KM, a oni za koje čisti preko 6.000 maraka.
To građani ne znaju, a to je svjesno urušavanje državnih institucija, kazao je Vujičić.

Predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH Salih Karčić je naglasio kako je ovo drugi prosvjed koji radnici u državnim institucijama održavaju te je najavio kako će organizirati prosvjede i u budućnosti sve dok se situacija ne poboljša.
Javnost mora znati u kakvoj se situaciji mi nalazimo. Osnovni razlog za prosvjede je problem nepotpisivanja kolektivnog ugovora. Mi smo prije dvije godine dostavili Vijeću ministara kolektivni ugovor, ali se nitko nije očitovao o tome niti su nas pozvali na razgovor. Mi uopće nemamo komunikaciju s našim poslodavcem, rekao je Karčić.

Jedini bez kolektivnog ugovora s poslodavcem

Ističe kako je BiH jedina država koja nema potpisan kolektivni ugovor sa zaposlenicima državnih institucija.

Mi smo jedina država koja nema potpisan kolektivni ugovor sa zaposlenima u institucijama države. Da imamo kolektivni ugovor, ne bi se pričalo o proračunu, jer bi bili obvezni da ga usvoje. Nažalost, situacija u državi je takva da rade što hoće i da za to ne odgovaraju, naglašava on.

Drugi razlog za organizaciju prosvjeda jeste diskriminirajuća osnovica za obračun plaće koja iznosi 475 KM.
Mi već 10 godina nemamo nikakvog povećanja plaća. Na razini entiteta su se plaće povećale i u ovih 10 godina se napravila velika razlika između države i entiteta. Zahvaljujući tome, dovedeni smo u situaciju da su ugrožena naša ljudska prava, jer pojedini ne mogu preživjeti od plaće. Naša higijeničarka ima 475 KM osnovnu plaću, informatičari 760 KM. Država se urušava, jačaju se entiteti i to je proces koji traje. Mi nemamo izbora nego da tražimo pomoć od javnosti, novinara i da vidimo što će se dogoditi, rekao je Salih Karčić.

Glas naroda

svi kući bando jedna da vidite kako vam narod žive,jedina pametna stvar četnika dragana ,frenda od dragančeta

Pročitajte članak pa onda komentarišite! Vidio bi vas kako preživljavate sa 475KM

Plaće u državnim institucijama moraju biti javni podatak

i moraju biti duplo veće ali samo ako rade svoj posao i mora ih biti duplo manje

Jeli ovo i uhljebi oće neka prava znači ni oni nisu zadovoljni krenulo je krenulo.

treba ić u opći štrajk,narodni neposluh pa da uhljebi vide kako narod živi,hvala ti dodig što si im zavio pipu,jedino pametno od tebe,dodig srbin je [ * neprimjereno * ] on zabravi kasu

Isto je ovako bilo i sa radnicima aluminija

Da, sramotno je da itko ima plaću of 475KM, imirovinu od 350! Ovi ministri toliko potroše za jedan dan! Kako ih nije stid!

Minimalna plaća mora biti 800 maraka

Za po miseca

Osoba koja zaradjuje od 400 do 500 KM nema nikakvu odgovornost. Osoba koja zaradjuje od 5000 do 8000 KM ima odgovornost prema društvu nitko nepsuje i negrdi ove kad nešto nevaIja od 500 KM nego ove 5000 KM i više njihove se obitelji pljuju Žene i dijeca izlažu se stupu srama treba to podnijeti iz dana u dan. Misli netko da je lako biti negdje na nekom čelnom mijestu varate se to nisu nimalo laki poslovi ni funkcije taj štres malo tko može podnjeti ali za napredak društva i stabilnost institucija sve se mora besprijekorno podnositi pod svaku cijenu.

Koja odgovornost, mozd aimaju odgovornost za zivote mnogo ljudi koji imaju placu 500 maraka, al im u vecini slucajeva zagorcaju zivot i ne rade nista, niti zasluzuju placu vecu od 3000 ma kakve god zakone i odluke oni donosili, samo dizu ruke

[ * neprimjereno * ]o nepismena popuši čuvaj ovce

kakvu odgovornost okrenu par meliona i nitko ih ne dira ovaj garib uzme dvaest maraka u zatvor da imaju odgovornost radili bi za što ih plaćamo i odgovarali a narod ih nebi prozivao i nebi se imali što sramit da rade pošteno tko nije zaslužio nije prozvan

dajte prava i dat će vam se a naj prije nek vas pola ide kući

Morate razmislit oćete li štrajkovat vas ima duplo ili triput više nego triba na poslu.

Povećat krpeljim plate dašta već povećat.Zar je lako bit rektalni alpinist? ali tribate i vi partiji nešto dat što vas rani,dublje se uverite i bolje prolazite ta znate vi to.

Čuj čistačica, zar je taj izraz rezerviran samo za ženski rod, postoji li možda i čistač!? Je, sramota je, al isto tako je sramota u ovoj državi da sindikati radnika postoje samo još u državnim institucijama!
Gdje ste vidjeli da se neki radnici u privatnika pobune, nema toga, nula bodova, nemaju pravo glasa...
Povecajte im place, al na taj nacin da ovim na visim polozajima oduzmete koju marku, što ne bi ni osjetili

disu naša ljudcka prava koji smo oćerani a vi tražite prava koji radite sa falš diploman na kupljenim radnim mistima
sve provjerit i zatrat doma,kopaj te ćaćine livade,uhljebi partije,kakva vi prava tražite a svi u kriminalu,kući bando

Državni uposlenici traže svoja prava
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari