Obilježena 30. obljetnica zaustavljanja JNA u Hercegovini

ljubuski.info

Predstavnici braniteljskih udruga i vlasti položili su u nedjelju vijenac te zapalili svijeće u Mostaru obilježavajući 30. obljetnicu otpora Hrvata pokušaju rezervista JNA i srpskih postrojbi od potpune okupacije toga grada, BiH i južnog dijela Hrvatske.

Uz objašnjenje da dolaze osigurati Zračnu luku u Mostaru s koje su polijetali zrakoplovi koji su sudjelovali u napadima na Hrvatsku 19. rujna 1991. godine u Hercegovinu je stiglo više od pet tisuća rezervista, pripadnika titogradskog i užičkog korpusa tzv. JNA.

Otpor su im pružili slabo naoružani hrvatski dragovoljci, te pripadnici MUP-a koji su uspostavili policijske punktove.
Tog 19. rujna 1991. godine službeno je zabilježen kao početak agresije na BiH. Ali, uspostavili smo crtu u zapadnom dijelu Mostara kako ne bi zauzeli dominantne kote iznad grada. Tada smo pokazali otpor i pridonijeli obrani zapadne Hercegovine, BiH i juga Hrvatske, rekao je načelnik Policijske postaje u Mostaru 1991. godine Viktor Stojkić.

Zajedno s Kriznim stožerom Mostara i hrvatskim dragovoljcima spriječen je dalji prodor srpskih postrojba i rezervista.

On je u knjizi 'Rat prije rata' a brojnim dokumentima autentično prikazao ta događanja.

Tadašnji zapovjednik Pete bojne HVO-a Jadranko Lovrić rekao je kako se Hrvati u Mostaru, unatoč zastrašujućoj moći i naoružanju JNA, nisu dali u paniku, nego su odmah organizirali otpor srpskome agresoru.

Prema kasnije otkrivenim planovima, postrojbe JNA smještene u Mostaru trebale su, zajedno s kninskim korpusom, zauzeti Split i srednju Dalmaciju. Kako to nisu uspjeli učiniti, užički i podgorički korpus ostali su na području Hercegovine.

HINA

Glas naroda

Sve možemo zahvaliti Poručniku JNA koji se nije u to vrijeme odazvao rezervnom sastavu. Kojim slučajem da se odazvao povjest bi se pisala drugačije sa njime bi se sigurno probili do Makarske ovako je on sam bez ičije pomoći zauzeo taj položaj pod okriljem noći bez ispaljenog metka dragane Hvala ti za to junačko dijelo to ti Hrvati nikada neće zaboraviti.

Ja se nešto ne sjećam tih obrambenih crta ti tih zapadnomostarskih Hrvata tih dana. A stojkić neka i dalje laže,kako će drugačije opravdati činove i bogatstvo.

Zar se toliko nisko moze past?Volio bi procitat te tvoje memoare pa da mi je vec jednom saznat sta je to bilo.

Što se tiče mostaraca, većina ih se tada preselila u Dalmaciju. Čast pokojnom Mišiću i njegovoj ekipi.

Svi švercali devize iza HIT-a kod rezervista, koji su bili puni dinara koje je Milošević štancao na Topčideru. Veći šverceri su donosili pune torbe DEM koje su se avionima prevozile za Beograd. Mostarci su branili tzv. Škutorima poduzimanje bilo kakvih aktivnosti koje bi mogle uznemiriti rezerviste i JNA. Najveće aktivnosti su bile na izvlačenju ročnika sa služenja vojnog roka u JNA, pa se i Mladića zvalo u Knin koji je oslobodio sve Hrvate koji su bili kod njega, vjerojatno kako bi imao čistu srpsku vojsku, ali u njegov motiv ne ulazim. Drug Dragan Čović Gago se kočoperio Mostarom sa značkom UJDI-a na reveru i putovao u Beograd po naloge za svoj VI SOKO. Danas mu se to nastoji prikrpiti kao konspirativno djelovanje i dodjela odličja "OTPORAŠ", da pukneš od jada i smijeha. Da se pitalo druga Gage i ostale Mostarce, rezerviste i JNA se moralo nesmetano propustiti ka njihovom cilju, ali "škutorija" to nije poslušala.

Branitelj sam nemam mirovinu ni invalidnost,mogao sam sredit nisam htio hocu posteno zivjeti i umrijeti bog mi je svijedok da je ovo sve istina ali branili smo se srcem da jednom mozemo slobodno reci na sav glas HRVAT SAM...da mozes zapjevati pjesmu koju hoces bez ikakva straha ali nije vise tako,pogledajte u RH sta se desava sa takvima a i ovdje dolazi takvo vrijeme vrlo brzo ce i ovdje biti tako,osvrnuti cu se na ljubusku politiku otvaranje spomenika pa gledam politicare polazu cvijece i svijece pa se upitam boze mili da imaju samo po jedan dan rata sta bi nam sve radili kad nas sad ovakvi kakvi su gaze,nema otvaranja radnih mjesta,odlaze cijele obitelji vani trbuhom za kruhom,ovo malo poljoprivrede sto se radi opet podobni sve naplate(poplave,tuca,suša,led) a ostali jadnici crknite,tako je i sa zaposljavanjem,budi podoban vlasti uclani se u partiju prenosi informacije sta ko govori,sta ko radi redovno glasaj i eto posla,ne treba vam ni skolska sprema samo budi podoban i odan.Pogledajte sta se desava u Š.Brijegu za posao kako se primaju da rade tako vam je i kod nas i u svim opcinama zupanije.U Ljubuskom u opcini sjedi osoba visokopozicionirana bavi se financijama koja je tajno snimljenim razgovorima ljubuskih politicara zaposlena,tako ih ucjenjiva i moze mu biti kad su svi umocili prste u pekmez,pogledajte socijalno,crveni kriz,turisticku zajednicu uvijek nekakve akcije prave,pucke kuhinje,turisticke vodice a sve to drzi nekoliko osoba pod svojom kontrolom.Zato svako malo otvaraju spomenike poginulima da narodu odvuku paznju od svih zbivanja.Zaboravljene branitelje nece niko da primi ni saslusa a kamo li da im nesto pomogne.Ovo vam je sve sjaj i bijeda Ljubuskog i ljubuske politike i ljubuskih politicara.

pučka kuhinja,hospicij i mesna idustrija su melem za turizam

Pa moj Ivane,hodaj po Ljubuškom i naglas viči" ja sam Hrvat " i pjevaj do mile volje šta god hoćeš. Zar se nismo za to borili? Osim toga zar nismo "svoj na svome "? bez Srba i Bošnjaka? Šta sad fali?

Alkar Ivan u sridu!Samo deri po njima Sokole!

Obilježena 30. obljetnica zaustavljanja JNA u Hercegovini
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari