Što obrtnicima u FBiH donosi usvajanje novog zakona?

ljubuski.info

Prijedlog zakona o obrtu i srodnim djelatnostima u Federaciji Bosne i Hercegovine, nakon što je 5. Srpnja dobio podršku Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, usvojili su i izaslanici Doma naroda Parlamenta FBiH u nastavku 12. sjednice, 9. rujna.

Naime, kako je ranije najavljivano usvajanje Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima označeno je kao preduvjet za rast i razvoj obrtništva, odnosno malog gospodarstva u Federaciji BiH.

Vanjskotrgovinsko poslovanje

Novim Zakonom su obrtnicima su ponuđene brojne pogodnosti, a jedna od njih je omogućavanje vanjskotrgovinskog poslovanja.

Iz Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta dostavljeno je objašnjenje novog zakona za obrtnike u kojemu ističu da će mogućnost otvaranja obrta biti dostupna svima koji imaju ideju.
Ukinuta je podjela obrta na vezane i posebne čime je, prvi put, omogućeno obavljaje pojedinih vrsta obrta i bez stručne spreme, koja je velikim dijelom sprečavala osobe, posebno mlade ljude da registruju željeni obrt, a bez nepotrebnih administrativnih prepreka, navode.

Ističu kako je među novim zakonskim rješenjima su skraćena procedura i pojednostavljenje registracije obrta, omogućavanje pribavljanja dokumentacije po službenoj dužnosti te ograničeno izvršenje nad imovinom obrtnika.
Obrtniku je omogućeno obavljati i druge djelatnosti koje služe obavljanju osnovne ili se uobičajeno obavljaju uz djelatnosti obuhvaćene rješenjem. Bitna je i novina da je fizičkim osobama i umirovljenicima omogućeno obavljanje obrta u vidu dodatnog i dopunskog zanimanja, kazali su iz Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.

Obrtni registar

Navode kako Zakon predviđa obrtni registar kao informacijski sustav za upravljanje procesom registracije i obradu podataka o obrtima, kojim će upravljati Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, a koji će sadržavati i podatke o obrtnicima i osobama koje obavljaju srodnu djelatnost i domaću radinost i, što je najbitnije, čiji je upis obvezan u skladu s ovim zakonom.
Zakon ne propisuje obvezu izdavanja obrtnice kao isprave, što rezultira jednim parafiskalnim nametom manje u odnosu na dosadašnja zakonska rješenja, a obrt je definisan kao osnovno, dopunsko i dodatno zanimanje, poručili su.

Ističu kako je novo rješenje i da, osim vlasnika ostvarenog patentnog prava, obrt može osnovati i vlasnik industrijske svojine.

Visina članarine u Obrtničkoj komori je značajno umanjena i ne može biti propisana u iznosu većem od 0,5 posto od osnovice za obračun doprinosa za prethodnu godinu koju objavljuje Federalno ministarstvo financija.

Zakon o obrtu i srodnim djelatnostima u Federaciji BiH urađen je u interesu obrtnika i zakonodavca istovremeno, obzirom da će period registracije obrta biti značajno skraćen, evidencija obrtnika podignuta na značajno veći nivo, priopćeno je iz Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.

Glas naroda

vrlo vazna vijest i bez komentara? Sta vi ocekujete dukinje ti. Sve gluposti svita vaznije od pravih i zivotnih stvari.
Nije dzaba HDZ ovakav se namirio 31 godinu vladati i jos ce toliko nasom Zapadnom Hercegovinom. Zaostala naroda ljudi moji. Nije steta da se isprazni i neko na kraju izgasi svjetlo. Niti ce sijet nesto izgubiti, vise dobiti s tim. Oni 10-15% sto valjaju svakako ce se svugdi u svitu snaci.

svi zakoni idu za nepismene mačkare i prevarante još jedan pogodak u NIŠTA kao i do sada

Za rektalne alpiniste, sipantizere i glasače kradezea: Ima jedna ljekovita biljka raste u Hercegovini, a zovu je degenek. Vaši protjerani neistomišljenici.

sigurno ti je tamo teško radit, i nezadovoljan si svojim životom.
budi sretan gdje si da si ako si zdrav i imaš za osnovno. gdje se izgubila skromnost, zahvalnost, dobrota...

Drago mi je da te pogodilo i da si sebe pronašao.

pa i jesam, nisam od "uhljeba" niti od protjeranih vani.
a gdje sam, to sam Bog zna.

mogu dobiti jednino još više papirologije inspekcija i kazni

Što obrtnicima u FBiH donosi usvajanje novog zakona?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari