BiH još nema ni pravni okvir za izdavanje Covid-putovnica

ljubuski.info

Prošlo je više od mjesec dana otkako je Europska unija uvela takozvane Covid-putovnice, a Bosna i Hercegovina i dalje nema utvrđen ni pravni okvir za njegovo izdavanje kako bi bh. građani mogli putovati bez većih poteškoća.

Na jedinstvenoj digitalnoj Covid-potvrdi radi Ministarstvo civilnih poslova BiH s ministarstvima zdravstva nižih razina vlasti i Agencijom za identifikacijska dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA).

No, još se ne može reći kada će i hoće li ovaj posao privesti kraju.

Prema informacijama koje su objavljene u medijima, bh. entitet Republika Srpska ne pristaje da jedinstvenu Covid-potvrdu izdaje jedan državni organ koji bi jamčio njenu vjerodostojnost, što je bio zahtjev Europske komisije. Konkretnije, smatraju da bi pristanak da Covid-potvrde izdaje IDDEEA predstavljao prijenos nadležnosti entiteta na državu.

Ipak, u IDDEEA-i su kazali kako je sve još u razmatranju.

Iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine navode kako im službeno nije prijavljen nijedan slučaj da građani BiH imaju većih problema prilikom prelaska državne granice BiH spostojećim dokumentima - potvrdama u vezi s njihovim COVID-19 statusom, koje izdaju niže razine vlasti.

Koliko one važe, ovisi o zemlji u koju se putuje, ali s jedinstvenom digitalnom Covid-potvrdom ne bi bilo problema.
U tijeku su konzultacije svih razina vlasti u području zdravstva, uz koordinaciju Ministarstva civilnih poslova BiH, uz učešće IDDEEA-e, kako bi se uspostavio pravni okvir za sustav digitalne potvrde u BiH radi olakšavanja slobodnog kretanja građana tijekom pandemije COVID-19, i djelotvornog doprinosa postepenom ukidanju ograničenja uz istovremeno ostvarivanje zaštite javnog zdravlja. Ovaj proces još nije okončan, ali se realno može očekivati da bi se, nakon utvrđenja pravnog okvira za izdavanje Covid-putovnice/Zelenog certifikata bh. građanima, isti mogao implementirati na teritoriju cijele države najkasnije u roku od 60 dana - odgovoreno je iz Ureda ministrice civilnih poslova BiH Ankice Gudeljević.

Napomenuli su da je 22. lipnja održan sastanak sa predstavnicima Izaslanstva Europske unije u BiH te su našoj zemlji prezentirani uvjeti koje mora ispuniti za prepoznatljivost nacionalnih COVID-19 potvrda unutar EU-a.

Digitalne zelene potvrde predstavljaju digitalni dokaz da je osoba cjepljena protiv COVID-19, da ima negativan rezultat testa i da je možebitno preboljela koronavirus.
Sve razine vlasti u području zdravstva na cijelom teritoriju BiH već izdaju određene vrste dokumenata - potvrde s ciljem dokazivanja COVID-19 statusa bh. građanina koji putuje. Za sada još nemamo informacije, odnosno nije nam službeno prijavljeno da građani BiH imaju većih problema prilikom prelaska državne granice BiH s postojećim dokumentima - tvrde iz Ministarstva civilnih poslova.

Dodali su kako je u tijeku pribavljanje obrazaca svih potvrda koje se izdaju u BiH, a koji će biti dostavljeni zemljama EU-a i ostalim koji su to od nas tražili.
Poduzimat će se i druge potrebne aktivnosti radi omogućavanja slobode putovanja bh. građana u prelaznom razdoblju do utvrđivanja sustava za verifikaciju Covid-putovnica/Zelenog certifikata u BiH - dodali su iz resornog državnog ministarstva.

Glas naroda

Hahha "još" to je nešto pos moranje, nešto dobro... Gledajte kao se norme svijeta mijenjaju u lošem smijeru i sjedite skršenoh ruku

Covid putovnica prije godinu dana se smatrala šupljom pričom, samo još jedna od priča teoretičara zavjera, a sada je to teorija prakse.
Obruč se sve više steže, a narod ko ovčice se cijepe pod igovorom "moralo/la sam radi posla", a u pozadini su u strahu koliko će cjepivo narušiti zdravlje i život.

Je, ima dokaz da je faktograf ili neka slična org. nekom portalu koji je objavio da slijede covid putovnice, označio da se radi o "lažnoj vijesti" a nekoliko mjeseci poslije su uvedene kao nešto dobro.

Slijede osobne iskaznice koje će sve to imati u sebi. Ubrzava se, nema šta

BiH još nema ni pravni okvir za izdavanje Covid-putovnica
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari