Zašto su Grude 'raj za umirovljenike'

ljubuski.info

Općina Grude prva je i jedina u BiH, u kojoj se već dvije godine provodi projekt pod nazivom "Pomoć u kući".

Ovim programom nastoji se starijim i usamljenim osobama na ovom području, podići kvalitetu života te pomoći u svakodnevnim aktivnostima. Priliku za posao dobilo je sedam nezaposlenih žena koje vode brigu o korisnicima projekta.

U svom domu u Drinovcima, Nevenka Leventić dva puta tjedno vrata otvara gerontodomaćicama.

Osmijeh i radost, a vrlo često i suze radosnice Nevenka ne krije. Teško se kreće, živi sama. A vrata joj , kaže, otvaraju samo ove vrijedne domaćice i socijalne radnice.
Jedino su me one spasile od moje samoće i bolesti. Jedino mi one pomažu, donesu sve što mi treba, počiste, zovnu me pitaju me što mi treba, ja njih zovnem, ja samo kažem hvala svima koji su omogućili da obilaze starce i da pomognu ljudima koji ne mogu. Nisam sama. Ima nas još koji smo tužni, jadni i sami i koji ne možemo, ispričala je Nevenka Leventić.

Topla riječ i posjeta

A pored Nevenke još 24 stare i iznemogle osobe primaju pomoć ali i podršku u svim segmentima života. Topla riječ i posjeta za njih je neprocjenjiva.
Da mi nije njih ja ne bih ništa imala. Tko bi mi donio nešto iz dućana? Niko. Nema ovdje naroda, nemam koga zvati. Ja mogu umrijeti i biti ovdje zatvorena, nitko ne bi znao, nitko me ne bi našao jedino ove cure što dolaze, kaže Nevenka.

Osobna higijena, higijena prostora, pomoć u hranjenju, nabava namirnica, plaćanje računa i još mnogo toga u opisu je njihovog posla.
Njoj konkretno najviše ovako, skuhamo kavu, popijemo, napravimo joj društva, obavimo kupovinu, lijekove, pospremimo po kući jer je ona baš nemoćna. Ona sa štakom nekako uspije sebi skuhati, a sve ostalo joj je teško pa to mi odradimo, kazala je gerontodomaćica Mirjana Sesar.

Moraš imati empatije prema njima, jer oni su nama kao dio obitelji. Mi njih ne gledamo više kao naše korisnike nego kao vlastite bake, istaknula je druga gerontodomaćica Ivana Šimić.

Potpuno besplatan program

Program je osmislila i financirala Općina te je besplatan za sve korisnike.
Glavni cilj je bio doprinijeti zdravlju i blagostanju socijalno osjetljivih osoba i osoba s onesposobljenjem kako bi se taj svakodnevni život odvijao u toplini njihovih domova, pojasnila je socijalna radnica Marija Miloš.

Radno vrijeme je od 7 do 15 sati, korisnici se obilaze dva puta tjedno, i ovisi od potreba korisnika koliko će se zadržati, istaknula je socijalna radnica Ljubica Grizelj.

A potrebe su različite, od materijalnih pa do psiholoških, jer baš kao na početku tako i u posljednjem periodu života potrebna im je posebna briga i humaniji odnos.

bljesak.info

Glas naroda

Ovo bi triba bit primjer kako ne slat ljude vani vec privlacit one iz vana da dolaze nama.Vjerujem da ce i mnogi nasi sto su vani i u mirovini kad procitaju ove price lakse odlucit da se vrate i ostatak zivota zive di ih zasigurno srce vuce.Cudi me da priobalna Hrvacka a i zaobalje ,otoci pa na kraju i Medjugorje ne poticu privatna ulaganja za izradu umirovljenicki domova za povratnike ali i strance,pa umjesto da se odlazi da oni dolaze k nama.A posa je isti .

Hahhahaha pa zar im nije bolje bit u staračkom u Njemačkoj nego ovdje kod nas! Ne znam o čemu vi pričate. Korona bila i kod nas i u Hrvatskoj i u Njemačkoj ih zatvorili i nisu im dali izać ni u posjete. Pa zar nije isto ili vi mislite drugačije. U Hrvatskoj izbio požar, 'štićenici' doma izgorili. Zar se neće u Njemačkoj brinit bolje za tebe, ako su bolje plaćeni nego ove ovdje naše sestre i njegovateljice.

Tko god ima para, doći će ovdje provest mirovinu, ali u svom stanu i na svojoj zemlji, i platit će kućnu pomoćnicu, kakvi crni domovi za starije, šta je vama

Jadan ti je tko svoga da u Dom, dočekat će isto da ga njegova djeca ostave isto tako.

kod nas prave staračke domove u betonu i s pogledom na beton i izgledaju kao grobnice a ne ko jadni švabe ne vidiš zgrade od prirode,šume i zelenila

Koliko znam kod nas se za 1000€ misecno dobije smjestaj u Violetinom domu u Grudan.Sta mu fali?Puno njemaca ne moze placat skupe domove pa traze smjestaj van Njemacke.Isto tako velik broj nasih ljudi sa Njemackom mirovinom bi zasigurno radje bili po starost u rodnim krajevima nego po Njemackim domovima.A velik broj ih od mirovine ne mogu ni platit i ne zele dicu opterecivat.Hrvacka ima otoke i more sa suncem sto Njemci vole samo im pruzit odgovarajucu uslugu.Njima bi u posjetu dolazila i dica a narod nebi triba ic kod njih radit taj isti posa.Sve to triba privatnicim pustit samo im dat ,besplatno na odredeni broj godina zemljiste i uradit infrastrukturu.Ali djaba coravu namigivat i gluvu pricat.

Kakvi starački domovi to nikako.
Grude svaka čast,žene se zaposlile i rade najhumaniji posao na svijetu.
Bolesne i stare ljude služe u njihovu domu a staračke domove, ovakve kakvi jesu,
treba zatvoriti. Bravo Grude.
Šta čeka Široki, Posušje i Ljubuški?

U Hrvatskoj bi se prvo zapitali koje su te žene struke, misliš da bi običnim ženama dali da tako hodaju (iako možda puno bolje mogu pomoć), neg bi poslali socijalne radnike

partija narod raseljava a starima je jedina nada starački domovi ,uništene su i rastjerane obitelji na sve strane partijskim lopvlukom,samo partija vlada i živi od naroda no sad odlazi Narod ostaju im samo PENZIONERI

Ne znam možda grude Ljubuški nebo i zemlja imam teško bolesnog roditelja već 5godina ne vidim nikog da dolazi i oblazi zato mi ovaj članak zvuči predobro

a di su im dica i unučad ????

kod nas se otvaraju starački domovi.hospiciji i pučke kuhinje a tvornice i rodilišta se zatvaraju tak oda ovo u neku ruku i jeste raj za umirovljenike i pakao za mladež osim za hadezeovu p.rdež

Zašto su Grude 'raj za umirovljenike'
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Sustav veza i poznanstava Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari