Hoće li biti obveznog cijepljenja u BiH?

ljubuski.info

U Bosni i Hercegovini cijepljeno je oko 400 tisuća stanovnika. Potpuno cijepljenih u Republici Srpskoj je oko 102 tisuća građana. U Federaciji BiH utrošeno je oko 300 tisuća doza.

Nije poznato koliko je građana cijepljeno izvan zemlje. U susjednim zemljama se razmišlja o uvođenju obaveznog cijepljenja. Neke članice Europske unije na taj potez su se već odlučile.

Očekuje li takav scenarij i Bosnu i Hercegovinu?

Srbija svoje građane pokušava stimulirati za cijepljenje. Mediji u Hrvatskoj pišu kako se ozbiljno razmišlja o obaveznoj cijepljenju tri javna sektora - 180.000 ljudi. Grčka najavljuje suspenzije zdravstvenim radnicima koji odbiju cijepljenje, a Francuska uvođenje obavezne vakcinacije za sve građane.

Emmanuel Macron, predsjednik Francuske, kaže da se mora krenuti s cijepljenjem svih Francuza.
To je jedini način za povratak u normalan život. Prvo, cijepljenje će biti obavezno, bez odgađanja, za zdravstveno i nezdravstveno osoblje u bolnicama, klinikama, domovima za umirovljenike, ustanovama za osobe s invaliditetom i za sve koji rade u kontaktu sa starijim ili nemoćnim osobama, uključujući i one kod kuće. Cijepljenje za njih će postati obavezno, bez odgađanja, kaže francuski predsjednik.

Cijepljenje u Bosni i Hercegovini još neće biti obavezna. O tome se, bar za sada, ne razmišlja. Izbor cjepiva, kao i cijepljenje, i dalje ostaje slobodan izbor. Glavna muka bh. vlasti ipak je bila nabavka cjepiva.
Mi za sada ne razmišljamo o obveznom cijepljenju određenih skupina, ali onog trenutka kada bude došlo više cjepiva u FBiH i BiH sigurno će biti jedna od opcija koje će trebati ozbiljno razmotriti, kaže Siniša Skočibušić,, v. d. direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, kaže kako je cijepljenje dobrovoljno i da u suštini svaki građanin donosi svoju odluku o cijepljenju.
Naravno svaka zemlja prilagođava svoje odluke prema sebi. Ja sam imao prilike da vidim na koji način to Francuska planira uraditi, a za njom će ići i neke druge zemlje u EU, dodaje Šeranić.

Cjepivo je najbolje preventivno sredstvo protiv zaraznih bolesti. Ovo jasno poručuje struka. Ipak, prevladava mišljenje kako cijepljenje ne bi trebalo biti obvezno. Suočili bi se, upozoravaju, s ozbiljnim kršenjem ljudskih prava.

BHRT

Glas naroda

Bilo bi obavezno cijepljenje da imaju sa cime cijepiti.

Valjda će bit kakvi donacija ili vakcina što su se odmrzle ili izaša rok trajanja Nami je sve dobro.

Što se prije cijepite prije će te i umrit.
Političari vas toliko vole da vas na svačem deru,sve poskupilo i oni se ne bune, ne stoje uz narod. Šta je još sem vakcina besplatno ? Slučajno... Baš...

Kako se sekiraju za zdravlje sviju nas
A to sto posla nemam nije ni bitno

Aferim uredniče .

Evo se i cjepit...a moguce opet dobit kovid...nema sanse

Partijaši oće da ljudi zdravi umru zato se oni misle za zdravlje od ljudi.

NE, svatko ima pravo da bira. Tko se želi cjepiti neka se cjepi, tko ne hvala bogu. Posebno ne djecu, njih ostavite na miru.

Šta bi oni tek da imaju vakcina gonili bi ljude silon.

Zar ima jos netko da se misli cijepiti, nakon ovoliko vremena i nuspojava, i dokaza da se čovjek opet moze zaraziti i širiti. Izreal koji se u postotku najvise cijepio, drastican rast zarazenih. Golemo!

Sloboda je nešto neopisivo.

Necijepljeni imaju šansu da budu cijepljeni, a cijepljeni nemaju šansu da budu necijepljen ali zato su u prednosti jer imaju Covid putovnice i biti u điru...
Dobar razlog?

Eno điraju i Izraelci samo kratko trajalo.

Samo za one posluške koji su se zaposili preko veze i vlasti moraju slušati što im se naredi nema neću, hoću ko Marko šuti i nosaj poštu što ti se kaže kao lovci svome puti.

Nusu školovani za prevaru, da su napravili akxiju dobrovoljno cjepljenje super zaštita dosta naroda bi bilo prevareno ovako silom obavezno itd neide jer su već prokuženi

Hoće li biti obveznog cijepljenja u BiH?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Okupacija u par slika Boris Čerkuč
ljubuski.info
Ne ubij, ne kradi, ne laži! Josip Muselimović
ljubuski.info
Država duradi nešto! Boris Čerkuč
ljubuski.info
Djeca naša izgubljena Igor Božović

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari