Očekuje se rast cijena struje

ljubuski.info

Trenutačna cijena električne energije koju plaćaju kućanstva u Bosni i Hercegovini u prosjeku je 29 posto niža nego što je to slučaj s gospodarstvom, a takva praksa morat će se promijeniti. Iako Državno regulatorno povjerenstvo za električnu energiju (DERK) nije preciziralo na koji način će se ujednačiti ta cijena, realno je očekivati kako će kućanstvima cijena električne energije, s obzirom na to da građani BiH plaćaju jedan od najnižih računa u Europi, rasti.

U izvješću DERK-a navodi se kako oni postupno uklanjaju naslijeđene tzv. unakrsne subvencije između pojedinih kategorija kupaca električne energije, što se odvija u skladu s najboljom međunarodnom regulatornom praksom, uz izbjegavanje tzv. tarifnih šokova.

Certifikat za CO2

Očigledan trend smanjenja odnosa prosječnih cijena za male komercijalne kupce i kućanstva u prethodnih nekoliko godina u BiH je vidljiv. Prema podacima iz 2020. godine, unakrsna subvencija između malih komercijalnih kupaca i kućanstava u prosjeku iznosi 29%, bilježeći najmanju vrijednost u slučaju kupaca koje opskrbljuje Komunalno Brčko (13,5%), a najveću kod kupaca Elektroprivrede BiH (30,1%). Jasna je potreba da se unakrsne subvencije daljnjim mjerama regulacijskih povjerenstava i učinkovitim funkcioniranjem tržišta nastave smanjivati, čime će se ispoštovati osnovno regulacijsko načelo odražavanja stvarnih troškova u formiranju cijena - ističu iz DERK-a.

Prema njima, time će se omogućiti tržišno nadmetanje i u opskrbi kućanstava, odnosno otvoriti mogućnosti tržišnim opskrbljivačima ponuditi povoljnije cijene i biti konkurentni i u tom segmentu tržišta. Iz Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne u nekoliko navrata ranije isticali su kako neće podizati cijenu električne energije kućanstvima.

No, na posebnom udaru naći će se potrošači električne energije na području koje pokriva Elektroprivreda BiH, ali i EP Republike Srpske s obzirom na to da većina energije dolazi iz termoelektrana. Treba reći kako se u BiH uopće ne plaća tzv. CO2 certifikat za energiju nastalu od fosilnih goriva, uglavnom ugljena, a BiH se od prošle godine obvezala uvesti posebnu naknadu.

Naime, u okviru Berlinskoga procesa, 10. studenog 2020. godine potpisana je Sofijska deklaracija o zelenoj agendi za zapadni Balkan, čime će se morati uvesti posebne naknade te postupno ukidati subvencija za ugljen, što se sada provodi unutar koncerna EP BiH koji doslovno održava na životu veliki broj rudnika.

Inače, prosječna cijena električne energije za male kupce iznosila je 15,45 feninga po kilovatsatu (f/kWh) i nešto je veća nego u 2019. godini, kada je iznosila 15,23 feninga po kWh. Pri tome je prosječna cijena za kućanstva iznosila 14,34 feninga po kWh, što predstavlja povećanje od 1,1%, dok je prosječna cijena za kupce iz kategorije ostale potrošnje bila čak 18,50 feninga po kWh i veća je za 3,3% u odnosu na 2019. godinu.

Loša hidrologija

U DERK-ovu izvješću navodi se kako je u protekloj godini proizveden 15.391 gigavatsat (GWh) električne energije, što je 683 GWh, odnosno 4,3% manje nego u 2019. godini. Hidrološki lošija godina rezultirala je proizvodnjom od svega 4276 GWh u hidroelektranama, što je 24,3% manje u odnosu na prethodnu godinu.

Posebno je osjetno pala potrošnja na visokom naponu. Manja je bila za čak 49,2 posto, što je posljedica gašenja proizvodnje u Aluminiju d. d. Mostar, ali i poteškoća koje su u poslovanju imali ostali veliki kupci, kao što su B.S.I. d.o.o. Jajce i R-S Silicon d.o.o. Mrkonjić Grad. Iz EP Herceg Bosne tvrdili su kako struja kućanstvima neće poskupjeti. Veliki udar na cijene zbog termoelektrana Zbog prestanka rada Aluminija te lošijega stanja u B.S.I. Jajce i R-S Silicon, potrošnja smanjena za čak 49 posto u 2020.

Večernji list

Glas naroda

Elektroprivrede prodati strancima pod hitno

Od koga se kupuju skupocjena auta

Neka još malo,odnosno još godinu-dvi. Bit će vam kao i u većini država. Odete u Luje na kiosk ili u Šite ili bilo gdje kažete de mi bon od 20,30,50km za struju.

"S obzirom na to da građani BiH plaćaju jedan od najnižih računa u Europi" - pa [ * neprimjereno * ]i plaće su nam kao u Mozambiku.

Možda su htjeli reći "s obzirom da političari i direktori u BiH imaju najveće plaće u Europi"

Organizirat se i pravit paralelne sustave. Ovi su privatizirali sve i nemaju konkurencije. Mogu kako hoće.

Uzet struju od ep bih ili rs jeftiniji su

Ili ne znaš čitat ili ne znaš razumit?Na kraju ti na isto dođe.

Izdogusci obrstiche sve

Otvoriti trzište treba pod hitno

Koma ako je istina

Ugasiš Aluminij i sad višak od 50% ode u vitar, proizvodiš struju po 5 eura za MWh a prodaješ građanima (robovima tj raji) po 70 eura za MWh jer ta struja je garancija za MMF kredite, "država" se naplati još i priko poreza i ostalih izmišljenih nameta i njeni sultani i veziri mogu past bolju travu dok spahije, janjičari, akindžije i raja pase travu uz njihovu kanalizaciju. "Država" puna korupcije diže kredite kad zatreba sultanima i vezirima a vraćaju spahije, janjičari, akindžije i raja (robovi ). Nema nikakvog napretka jer je puno sumanutih sultana i vezira i pamenom robu ostaje jedino da pobjegne u Životinjsko carstvo u drugog robovlasnika . A premda je intelektualno-moralno uništena raja uvik bira sumanute sultane begove i age...

Ako je tačna ta cijena od 5€ za MW/h onda ispada,ako sam dobro računa,da cilokupna ,godišnja,proizvodnja ima vridnost od ,odprilike,77 mil.€.Toliki promet napravi moja firma sa 250 zaposlenih.

Vjeruj mi ti da imas firmu i tolike prihide nebi ostavljo komentar na ovaj portal. Idi bre trosi pare na zene i bijelo.

neka iz elektre manje vozaju slzžbena vozila po moru pa će imat para

Tako je.

Naslov priče je [ * neprimjereno * ]ski i potpuno u službi vladajuće partije.Ovakvim naslovom već ste napravili pola posla oko poskupljenja.

Uslikaj I prijavi

I oni očekuju da će im neko ostat živit ovdje,pored ovolikih cijena hrane,vode i goriva još i struju poskupljuju,svaka čast

I jos kamate nabiju vise nego struje,sramota I sramota sta rade od nas sto nas je ostalo saka naroda

kupiš agregat od 3,5 kilovata i rešio si stvar,bar sad ima agregata i onda imaš struju STALNO i tri puta jeftinije od elektre
nek se masovno počme sa agregatim oni su mrtvi za tri miseca u elektri

Na sto ide taj tvoj agregat? Na vodu ili zrak?

Perpetumobil je to, zadnji krik mode iz Radoje Dakića made in Montenegro

Oni će sebe namirit...struja,gorivo,hrana ....sve otišlo a plaće dole.......kako li će bit na zimu

Narode na ulicu hitno!!!Dosta pljačke ,od naših lopova!!?Stanovi auta vikendice,namiriše za 3 generacije.Fuj,fuj ....

Upravu ste sivi bi trebali izic na ulicu ovo se nemoze trpit,a jos jadna sirotinja koja je branila nasu domovinu I dali im posa...pa nemate nimalo srca vi sto radite,ljudi jedva zive.I eto sto narod odlazi

Prije ćemo se odseliti u Novi Zeland nego protestvovati

70% umirovljenika prima minimalnu mirovinu od 380 KM kako da plate struju?
Ai ostali umirovljenici i radnici do 1000 KM kako da plate struju, vodu, hranu, lijekove itd?
A vode i struje koliko zaželiš ima.

Treba zaposliti još gubara,pa Ce opet biti mala cijena struje.uhljebi,gubari,lizogusci itd.sramite se stabradite od naroda

Normalno je nelogično da privreda plaća višu tarifu od domaćinstava ali je na sriću i ta cijena konkurentna u odnosu na ostatak svita tako da nebi tribala uticat na poslovanje.Kad plate budnu veće onda se može pričat o ovom što piše.Interesantno je da Elektroprivreda BiH ulaže u termoelektrane a država istovremeno potpisuje deklaraciju o oporezivanju CO2.

Ovdje se radi hoćeš imat mir ili rat a ne mirovinu kolika god da je dobra je nepuca se sve zahvalnujući Bakiru Čoviću Dodiku kada vam dodju trojica drugih onda je ajmo kako ko igdje neko za Bukvu neko u rov šutite jadi vas neubili ovo su nam najbolji predstavnici samo kada bi narodi znali.

Evo je nema bez najave

Vise su nas izavizili,korona soja misija groznica pticija gripa,narode moj samo stresove dobivamo,a sad evo dojkrajcit ce nas sa strujom sto bit od nas,a pogotovo ko nema nikakva primanja,em staros bolest itd.

Gubari će nam i sunce jamit pod koncesiju i zamračit tako da ovo triba sasić dok nije kasno

Očekujte vi sve će vam se ostvariti

Sta cemo kako cemo di cemo rastajes li se ?

elektru je napravio narod a muzu ga paraziti HDZ partije,uhljebi dangubari

Očekuje se rast cijena struje
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari