Budiša o hrvatskoj poitici i Hrvatima u BiH

ljubuski.info

Bez obzira na sve nedostatke uglavnom smo ostvarili sve svoje nacionalne ciljeve bez obzira na uspone i padove, poteškoće u tranziciji. Ali jedan nismo - a to je jednakopravnost hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini, rekao je Dražen Budiša na izložbi posvećenoj 50. obljetnici kulturno-političkoga pokreta poznatoga kao "Hrvatsko proljeće" koji je ranih 1970-ih tražio pripadajuća prava Hrvatske u okviru Jugoslavije, a njegovi su ga protivnici nazivali "masovni pokret" koja je otvorena u utorak u zagrebačkom Francuskom paviljonu SC-a.

Budiša se nada da će i taj cilj biti ostvaren.
Novi hrvatski naraštaj koji je došao 20 godina nakon nas, a najavili smo ga na našem zadnjem skup 3. prosinca 1971. u SC-u, prošao je puno teže iskustvo i sudbinu, puno veće tragedije, neusporedive s našim stradanjima, rekao je Budiša.

No, istaknuo je Budiša, mi smo posijali sjeme koje je na koncu dalo ploda.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković smatra kako je 50 godina od sudbonosnih događaja, dobar vremenski odmak za sagledavanje tih prijelomnih povijesnih događaja, za njihovu revalorizaciju i vrednovanje njihova značaja u hrvatskoj političkoj povijesti.

Rekao je kako je zato Vlada rado prihvatila pokroviteljstvo nad ovim projektom koji će, vjeruje premijer, pridonijeti obilježavanju ovih važnih zbivanja koji zauzimaju važno mjesto na dugom popisu hrvatskih vjekovnih težnji za očuvanje nacionalnog identiteta, ostvarivanje političkih prava i obrane predugo ugnjetavane slobode.

Govoreći o važnosti Hrvatskoga proljeća, Plenković je ocijenio da ono nije tek događaj koji se veže za nekog istaknutog pojedinca, već široki pokret hrvatskoga naroda koji se rodio kao posljedica višegodišnjega procesa sazrijevanja hrvatske političke i nacionalne misli, koji je zahvatio cijelo društvo.

Napomenuo je kako je Hrvatsko proljeće uključivao gotovo sve slojeve hrvatskoga društva: mnoge kulturne i znanstvene ustanove, brojna sveučilišta, veliki broj intelektualaca - poput Vlade Gotovca, Marka i Vladimira Veselice, Ivana Supeka, Igora Zidića, Franje Tuđmana ili Brune Bušića, ali i brojne radnike i studente, poput Dražena Budiše, Ivana Zvonimira Čička ili Gorana Dodiga.

Glas naroda

Nemoj Bludiša Tite ti dragog, okle tebe da lahprdaš šta bilo i kako bilo.

Što više javno ne kažatee da nas je Tuđman uz savjete Mate Granića prodao Muslimanima radi Vukovara..

A štaš, mora je.

da nas bogdo nisu branili od jugoslavije fasisti iz devedesetije

Dašta dašta, nije ih đžsba naš drug Tito proglašavao nacionalistima, državnim neprijateljima, faśistima, klerofašistima.
Zatvarao ih i ubijao.
Bolan nije džaba.
Još nam je mogla bit Jugoslavija da ih nije bilo i još potpomognuti neprojateljskom emigracijom.

Ha brundiša koalira sa račanom koji ga je kao progonija

Svak nešto kometariše a niko nema pojma o visokoj politici.

Budisa je bio i ostao castan covjek a doslo je vrijeme da se o prolecarima progovori glasno bas u Studentskom centru jer su mnogi ljubusaci bili u dvorani u SC kad je Budisa govorio i kad je zakljucen studentski strajk.Plenkovic je ovom prilikom drzavnicki sazeo bit o dogadaju koji je ostvaren malo kasnije.Onaj rezim je nepotrebno zatvorio u Dzordicevoj ulici zatvor u Petrinjskoj u podrume bez zraka veliki broj studenata iz studentskih domova a mene iz Stjepana Radica.Bilo je vani hladno jutro a u podrumima po stotinu ljudi a prozor od pola metra.Tu sam upoznao paniku zbog nedostatka zraka koju ponekad i sanjam.

Disi bio Budiša š šta si uradio da zaštitiš svog kuma PARAĐŽIKA ,kako te nije sram pričat bajke,nije narod bez pameti i pamćenja!

Upravo tako Antu Paradžika izbacili sa popisa i nikako ne spominju da je bio od vođa Hrvatskog proljeća.a pola od ovih nabrojanih bili saradnici UDBE kao general titin UDBE Franjo Tuđman koji je ubio Antu Paradžika u zasjedi.

Mi smo u srži proklet narod uvjek kroz povjest medjusobno istrebljavanje i ubijanje ustaše partizani hvo hos što je treći čin medjusobnog ubijanja koje su pozicije samo da znamo na vrijeme komu se priklonit.

Disi ti dolutao znam da te je udba pogasila idi šetaj Jarunom okani ae ćorava posla to što imaš para potroši i šuti

Šta kažu komšićevci,oni su obično lijevo desno liberalno opredjeljeni?Jeli Budiša u pravu ili nije?

Mi ne živimo u BiH već Banovini za nju smo ginuli

Jes vala dobro nekome maštat o 1939

Zastava Banovine pred UN. Sve ti vjerujem moj Dejvide Coperfildu. Predstava za maloumne kao I obecana Herceg Bosna. Dajte molim vas.

Budiša o hrvatskoj poitici i Hrvatima u BiH
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari