Najprometnije lokalne prometnice dobile status regionalnih cesta

ljubuski.info

Odlukom Vlade FBiH osam prometnica dugih gotovo 90 kilometara na području ZHŽ-a nedavno je umjesto statusa lokalnih dobilo oznaku regionalnih. To znači kako će ubuduće brigu o njihovu održavanju i rekonstruiranju umjesto lokalnih samouprava voditi Županija.

Kako se navodi u Vladinoj odluci, riječ je o sljedećim cestama na području Širokog Brijega i Gruda: lokalna cesta Trn - Oklaji - Dobrkovići - Izbično - Bornja, Britvica - Korita - Sutina - Poklečani, lokalna cesta Knešpolje - Uzarići - Jare - Biograci - Ljuti Dolac - Podgorje, lokalna cesta Ledinac - Dužice, lokalna cesta Sovići (Bobanova Draga) - Blaževići - Krenica - Plavilo i Ploca - Stipići - Majići - Sebišina. Kada je riječ o Posušju, ovom odlukom o prekategorizaciji Županija preuzima brigu o održavanju ceste Osoje - Posušje - kružni tok Ričina.

U Ljubuškom su status regionalnih cesta dobile: lokalna cesta Mostarska Vrata - Lipno - Hamzići, zatim lokalna cesta Teskera - Orahovlje te lokalna cesta križanje M17.4 (Ljubuški) i Ul. sv. Leopolda Mandića - Hardomilje.

Riječ je o najprometnijim lokalnim prometnicama na području ove županije koje stoga zahtijevaju i češće te zahtjevnije održavanje i zaštitu, a za neke je planirana i potpuna rekonstrukcija.

Kako se navodi u odluci Vlade Federacije BiH, cesta Trn - Oklaji - Dobrkovići - Izbično - Gornja Britvica - Korita - Sutina - Poklečani (M17.5), u dužini od 28,20 km, razvrstava se u regionalnu cestu s oznakom R-419: Široki Brijeg (Trn) - Izbično - Britvica - Rakitno (M17.5); prometnica Osoje (M15) - Posušje (Trg pape Ivana Pavla II.) - kružni tok Ričina (križanje M15 i M6.1), u dužini od 5,30 km, razvrstava se u regionalnu cestu te s postojećom regionalnom cestom R-420 Posušje (Čitluk, M6.1) - Vir - Zavelim (granica županije) čini novu regionalnu cestu R-420: Osoje (M15) - Posušje (Trg pape Ivana Pavla II.) - kružni tok Ričina (križanje M15 i M6.1) - Čitluk (M6.1) - Vir - Zavelim (granica županije). Prema istoj odluci, prometnica Ledinac (M17.5) - Dužice (M17.5), u dužini od 5 km, razvrstava se u regionalnu cestu s oznakom R-420a: Ledinac (M17.5) - Dužice (M17.5); cesta Sovići (Bobanova Draga) - Blaževići - Krenica - Plavilo (R-421) i Ploča - Stipići - Majići - Sebišina (granica RH), u dužini od 11,30 km, razvrstava se u regionalnu cestu s oznakom R-421a: Sovići (Bobanova Draga) - Drinovci (R-421) - Sebišina (granica RH); cesta Teskera (M17.4) - Orahovlje (R-422), u dužini od 9,15 km, razvrstava se u regionalnu cestu te s postojećom regionalnom cestom R-423 Teskera - Bijača čini novu regionalnu cestu s oznakom R-423: Orahovlje (R-422) - Teskera - Bijača (granica RH); cesta križanje M17.4 (Ljubuški) i Ulica sv. Leopolda Mandića - Hardomilje (R-423), u dužini od 4,70 km, razvrstava se u regionalnu cestu s oznakom R-423a: križanje M17.4 i Ulica sv. Leopolda Mandića (Ljubuški) - Hardomilje (R-423).

Zadužili Vladu

Istom odlukom cesta Knešpolje (M6.1) - Uzarići - Jare - Biograci - Ljuti Dolac - Podgorje (M17.4, HNŽ), u dužini od 13,50 km, razvrstava se u regionalnu cestu s oznakom R-424: Knešpolje (M6.1) - Uzarići - Jare - Biograci - Ljuti Dolac - Podgorje (M17.4); dok se cesta Mostarska Vrata - Lipno - Hamzići, u dužini od 9,80 km, razvrstava u regionalnu cestu R-425b: Mostarska Vrata - Lipno - Hamzići.

Odluci o prekategorizaciji, koju je na nedavnoj sjednici usvojila Vlada FBiH, prethodila je odluka o prijedlogu odluke o razvrstavanju javnih cesta na području ZHŽ-a, a koju je izradilo Povjerenstvo za izradu prijedloga odluke o razvrstavanju javnih cesta na području ZHŽ-a imenovano odlukom Ministarstva gospodarstva ZHŽ-a. Kako ne bi bilo smetnji da ZHŽ odmah po prekategorizaciji preuzme održavanje navedenih prometnica, Vlada ZHŽ-a na jednoj od proteklih sjednica zadužila je Ceste ZHŽ-a da planom i programom održavanja i zaštite, rekonstrukcije, izgradnje i obnove cesta u 2021., između ostaloga, obuhvate i spomenute prometnice.

Večernji list

Glas naroda

Neće li slučano najgoru cestu u županiji, onu od Teskere do Orahovlja već jednom rekonstruirat

Ako će je "rekonstruirati" putovi grude onda je bolje da je ne diraju.Ova titna je izdržala 50 godina dok je hrvatska "demokratska" vlast i nije počela prekopavati a ako je ovi rekonstruiraju nema tu više ceste

Ovo je urađeno kako bi se mogao parcelizirat gaj prema vitaljini. Nije džaba gorio 20 puta. Pogledajte bučine. Samo zapali i prodaj.

Da,gaj u vitaljini centar svita, o njemu raspravljaju čelnici federacije

Vitaljčani ,pih

Gaj je u k.o. Ljubuškom a ne na Vitaljini. Cijena zemljišta automatski veća.

K.o Hrašljani

Dobro pogledaj

"Odluci o prekategorizaciji, koju je na nedavnoj sjednici usvojila Vlada FBiH, prethodila je odluka o prijedlogu odluke o razvrstavanju javnih cesta na području ZHŽ-a, a koju je izradilo Povjerenstvo za izradu prijedloga odluke o razvrstavanju javnih cesta na području ZHŽ-a imenovano odlukom Ministarstva gospodarstva ZHŽ-a." A poznavajući situaciju u županiji, koja se garant nije sama dosjetila toga, i s tim da znaš da je TD Tonćo u upravnom vijeću cesta Županije da se zaključit da će se iste pokockavat, gaj ponovo zapalit a placevi prodavat. Što se tiče one Teskera - Orahovlje kocka će bit namirena kraj puta jer bože moj, ko bi drugi moga pokockat. Ajde da čujem još jedan satiričan komentar..

Stručnjaci Ministarstva gospodarstva-novinari, publicisti i diplomanti ševine škole. Nek da Ministarstvo na uvid koje stručne spreme vode koje resore. Eto za ištražno novinarstvo posla

Najgore ceste u državi ali samo zato što ste ih vi uništili i "održavli"
Ovim cestama se voziti je teže nego u najtežim video igricama proći zadnji level a da ne govorimo koliko je stresno i opasno po život i novčanik.Dozvolili ste gradnju ,reklame i rasvjetu po cestama i još sad na Cernu pravite klaonicu s izlazom na cestu tako da se na pravcu mogu istovarati krave iza kojih će se sakrivati policajci

Kakva korist,imamo i cestu koja ima status obilaznice pa su napravili cirkus na njoj.Lutrija je proći onom dionicom

Ovo na slici nije cesta nego pijaca

Jopet mali zeleni igraju linđu na babinovcu

Kaakoo liipoo igraju!
Vidila sam ji ija.

Gledam i sinoć na kružnom na plantaži
Mali zeleni igraju linđu
ma svi ko jedan.

Od kad nesta avijona sto sumporava, nesta i korone..

Najprometnije lokalne prometnice dobile status regionalnih cesta
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari