Federacija i županije će moći rušiti gradonačelničke odluke

ljubuski.info

Federalno Ministarstvo pravde pokrenulo je proceduru izmjena Zakona o načelima lokalne samouprave u FBiH. Ukoliko se one i usvoje više razine - Federacija i županije moći će rušiti odluke gradonačelnicima.

U Zakon se uglavljuju tri nova člana - 20 a, 20 b i 2o c, odnosno uvodi se nadzorno tijelo za preispitivanje odluka vijeća i grado(načelnika), koji će, kako između ostalog piše, moći i obustavljati odluke koje je preispitivao.

Gradonačelnici i vijeće se mogu sudski goniti s nadzornim tijelom, i utvrđivati je li odluka zakonita, što i nije neka opcija, ako se obori neka suštinska odluka za općinu/grad, te isti dovede u blokadu.

Zapravo u izmjenama i dopunama nema ništa sporno, da živimo u nekoj normalnoj i uređenoj državi. U BiH nakon ovih izmjena iz Federacije iz različitih razloga mogu blokirati općine i gradove, a iz županija političke neistomišljenike na čelima općina ili gradova.

Izmjene zakona su u fazi javne rasprave, te se lokalne jedinice o istome moraju očitovati do 2. srpnja. Već je sada jasno kako će biti brojnih negodovanja.

Grad Mostar očitovanje će Savezu općina i gradova slati do 30 lipnja. U Mostaru smatraju najspornijim članak 20 b, gdje se navodi:
Ukoliko uočeni nedostatci ne budu otklonjeni u ostavljenom roku, tijelo nadležno za preispitivanje odluke donijeti će odluku o obustavi od primjene odluke koju je preispitao".

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić smatra kako je to izravna intervencija u nadležnost Gradskog vijeća i gradonačelnika, te taj članak ne stoji, o čemu će se pravna služba i očitovati, potvrdio je Kordić.

Južnije, u jedinom bh. morskom gradu također potvrđuju da će biti negodovanja.
Imati ćemo primjedbi, radimo na tome. Rok je 2. srpanj, izjavio je kratko načelnik Neuma Dragan Jurković.

U Prozor - Rami su u inicijativi za izmjenu zakona o načelima lokalne samouprave prepoznali pokušaj politike da s viših razina upravlja lokalnom politikom, i novo razvlašćivanje, odnosno slabljenje lokalnih samouprava i jačanje županija.
U praksi bi primjena navedenih članaka značila mogućnost da jedno izvršno tijelo (ministarstvo) obustavi od primjene odluku zakonodavnog tijela (Gradskog ili Općinskog vijeća), što je apsurd nezabilježen u praksi europskih i svih demokratskih zemalja. Sve mi ovo djeluje kao otvaranje prostora za politički mobing nad nepodobnim i neposlušnim načelnicima i gradonačelnicima. A vjerujem da će biti sve više onih koji će se opirati politikama koje nameću današnji političari u BiH, jer je vidljivo da tonemo u propast prateći promašene politike, smatra načelnik Prozor-Rame Jozo Ivančević.

Po njemu nije prihvatljivo da županijsko ministarstvo, koje nije u stanju predložiti zakon o šumama, odluku o lovištu, ili uskladiti zakon o obrtu ili o turističkim zajednicama, ospori odluku zakonodavnog tijela općine ili grada.
To je taj apsurd koji želim naglasiti i koji ne može biti prihvatljiv ni jednoj lokalnoj samoupravi. To je samo nečija želja da jača županije, da tamo vrši zapošljavanje, da sve centralizira a da pri tome razvlasti općine i gradove i učini ih nebitnim, a to je suprotno i Europskoj povelji o lokalnoj samoupravi i našim zakonskim propisima, čak suprotno i Ustavu, zaključuje Ivančević.

Iz Općine Čitluk također su najavili očitovanje u predviđenom roku, dok se u ZHŽ odviše ne brinu, jer su oni i po ovom pitanju svijet za sebe.
Županija Zapadnohercgovačka ima svoj Zakon o lokalnoj samoupravi koji primjenjuje i Općina Grude. U njemu su predviđena odgovarajuća rješenja za pitanja koja su predmet izmjena i dopuna o principima lokalne samouprave Federacije BiH. Na nas se ove izmjene ne odnose, kaže načelnik Gruda Ljubo Grizelj.

Iz Saveza općina i gradova u više navrata su upozoravali na kontinurano razvlašćivanje, da ne kažemo i otimanje prihoda lokalnim jedinicama, a neće ni sada šutjeti.

Predsjednik Mreže za financije Saveza općina i gradova Josip Juričić, uputio je prijedlog za odbacivanje inicijative za izmjenu Zakona o lokalnoj samoupravi.
Ovim izmjenama bi bilo omogućeno da se ugroze i odluke vezane za izvore financiranja lokalne samouprave, što može dovesti do kolapsa pojedinih, zakonom predviđenih, funkcija lokalne samouprave. Zastrašujuće je i pomisliti u kakve sve dramatične situacije može upasti neka lokalna samouprava zato što joj je obustavljena od primjene, na primjer, neka odluka o komunalnoj naknadi, zbog čega bi lokalna samouprava bila dovedena u situaciju smanjenih planiranih prihoda i do nedostatka novca za poslove iz oblasti prijevoza djece, odvoz i zbrinjavanje otpada, ili drugih funkcija lokalne samouprave, zaključuje Juričić.

Biti će zanimljivo pratiti hoće li federalni zastupnici, koji mahom dolaze iz malih sredina podići ruku za novo razvlašćivanje načelnika i gradova i općina, i otvaranje novih mogućnosti za političke blokade s viših razina na lokalne.

hercegovina.info

Glas naroda

Evo šanse za rektalne alpiniste,ako glasaju protiv ispadaju iz ..... a ako su za upadaju još dublje velikim vođama.

Šta će gradonačelnik Širokog ako ukinu janjetinu

Hocete im odbijati od place ,lose odluke ,kao kruzni tok prema vitini ima vise rasvjete svako drugi stubac se moze uklonit

A šta je sa Draškon.

Kad će taj aerodrom u Ljubuškom više jednom???
Jopet avion leta iznad Ljubuškog valjda se nema di spustiti.

Leti tebi u glavi

Leta jopet oni avijon
ali nevidim sada da praši iznjega.

Federacija i županije će moći rušiti gradonačelničke odluke
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari